SOM MAN BÄDDAR FÅR MAN LIGGA

Som man bäddar får man ligga…

Festivalsommaren rullar på. Idag inleds Trästocksfestivalen i Skellefteå med två dagar och nätter fulla av musik, social samvaro och allt annat som hör en svensk musikfestival till. Meteorologerna lovar ett underbart väder i Västerbottens näst största stad. Inte ett moln så långt ögat kan nå, inte en droppe regn på flera dagar – eller iallafall inte så länge festivalen pågår. Det finns alla förutsättningar för en härlig helg i Skellefteå.

Men. Efter alla rubriker om övergrepp här och tafsande där på andra festivaler så har Trästockfestivalens arrangörer bestämt sig för att inleda festivalen med en paneldebatt där mansrollen skall debatteras, diskuteras och ältas.

”Den absoluta majoriteten av förövarna är män, vi kan inte fortsätta lägga över problemet på offren, det är dags att vi män tar vårt ansvar. Det är vi män som måste förändra oss och det är därför vi som måste diskutera problemet” – Albin Davidsson, en av arrangörerna av Trästocksfestivalen.

Psykologen David modererar diskussionen mellan männen Claes, Johan, Felix från ABF och artisten Per. De fem skall prata om olika manlighetsfrågor för att vi män skall kunna börja ta ansvar för våra handlingar. Det känns ju som en relevant panel. Det känns som rätt gäng för att med pannorna i djupa veck och allvarsamma röster diskutera manlighetens problem inne i festivalens konsttält…

Arrangemanget med paneldiskussionen om mäns problem är inte det enda som får Trästocksfestivalen att sticka ut i floran av festivaler i festivalsommaren 2016 i Sverige. Trästocksfestivalen har även fixat fram bussar för att transportera in fler människor till festivalområdet. Bussarna skall transportera folk som annars skulle ha svårt att ta sig in till Skellefteå. I Skellefteås ”förorter” Jörn och Lövånger har man med öppna hjärtan tagit emot massor av nyanlända. I samhällena har festivalarrangören satt upp affischer på persiska, på arabiska och på tigrinja. På den specialdesignade affischen erbjuder man nyanlända en gratis busstur till festivalen och samma gratis-inträde som alla andra får. De nyanlända har även en egen liten hörna på festivalområdet som heter ”Kompispaviljongen” där de kan mingla och umgås med urbefolkningen.

Det är så stort, det är så fint att det borde göra ont i hjärtat att det fortfarande finns så underbara människor som ställer upp på det här sättet. Själv har jag ju förvandlats till motsatsen, som undrar hur naiv och korkad man kan vara och bli. En paneldebatt med Felix, Johan, Claes, Per och psykologen David om att vi män börjar ta ansvar, som om det vore så att varenda man har börjat Taharrush medan ungarna kör Pokémon Go. Jag som man lägger ju inte över problemet på offren.

När jag skuldbelägger så lägger jag skulden på gärningsmännen och bara på dem. Problemet är de och dem som vill klistra och kleta de nya inslagen på fotbollscuper, musikfestivaler och dansbandsveckor på alla män. Sanningen är en annan, och så länge man låter fem ”svennar” sitta på en scen och diskutera ämnet som om det var de som var problemet så har vi andra problem. Att inte våga diskutera verkligheten skapar i förlängningen värre problem.

Trästocksfestivalen är på väg att rulla igång. Polisen har varit uppe med 800 ”Tafsa inte”-armband. Det skulle vara underbart om ingenting händer, att allt är frid och fröjd i Skellefteå under hela festivalen. Det skulle vara fantastiskt ifall ingen tjej blir tafsad på eller våldtagen av någon av alla de män som rör sig på festivalen. Det skulle vara härligt värre ifall mina farhågor inte blir verklighet. Men så cynisk och pessimistisk som jag har blivit så tror jag att jag har rätt – och att arrangörerna har fel. Som man bäddar får man ligga, och jag önskar att jag kunde få fel…

 

Edit 23/7 kl 10:30: Saxat från Norran.se: ”Trots de här armbanden har det varit några som har gjort något liknande, säger Magnus Söderberg, stationsvakt vid Skelleftepolisen” apropå att en person sitter anhållen och en annan är gripen för sexuella ofredanden.

Detta trots en paneldebatt om mansrollen med David, Claes, Johan, Felix från ABF och artisten Per. Detta trots Rikspolischefens armband. Så länge vi inte vet något om vilka som frihetsberövats för tafsande och övergrepp så kan man dock inte säga något om att det var på grund av de där gratisbussarna…

Edit 24/7 kl 21:00: Saxat från Norran.se ”Under Trästockfestivalens andra dag fortsatte de sexuella ofredanden. Det senaste dygnet ska ett tiotal anmälningar ska ha kommit in…// Det verkar ha varit ett återkommande tema, att det är fler än en man som ger sig på samma kvinna…” apropå att ett tiotal fall anmälningar rörande sexuella ofredanden har tagits emot av polisen i Västerbotten.

Låt oss krasst konstatera att varken 800 utdelade armband mot tafsande eller Trästocksfestivalens paneldebatt om mäns beteende under upptakten tycks ha fått avsett resultat. Vad avser utfallet av gratisbussarna från flyktingboendena till festivalen kan vi nog ännu inte analysera resultatet.

Länk till festivalens nyhetssida hittar Du HÄR

4 svar på “SOM MAN BÄDDAR FÅR MAN LIGGA”

 1. Nu börjar det f_n bli för mycket som pekar i samma riktning för att det ska kunna vara oskyldig dumhet eller okunnighet. Varje gång någon som har växt upp med Mellanösterns kvinnosyn förgriper sig på västerländska kvinnor, beskylls vi västerländska män (förtydligande: mina föräldrars Östeuropa är en del av västerlandet) för att ha gjort samma sak de senaste 50 åren.

  Nu riggar man medvetet för fler övergrepp och taharrush på Trästocksfestivalen. Detta är ett sätt att skapa ännu en förevändning för vänsteretablissemangets hatrörelse (Zara Larsson mfl) att dreva mot oss västerländska män och beskylla oss för brott som begås av helt andra grupper. Det är fullkomligt vidrigt att med kallt blod arrangera att kvinnor blir utsatta för övergrepp bara för att kunna driva elitens agenda ytterligare ett steg.

  Vart leder de medvetet skapade motsättningarna? Ge det 10-15 år, sen kommer 90-talets Knin, Gračac och resten av Balkan att vara rena picknicken i jämförelse. Milisgrupperna där kommer att vara korgossar jämfört med den Daesh-influerade milis som kommer att flöda in här det nästa decenniet.

 2. Hej.

  En fråga för den gode:

  Varför skall jag sluta göra det som bereder mig nöje, tillfredsställelse och som berikar mig ekonomiskt och socialt?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 3. Men Antonsson, du är väl inte nazzizzt?

  Radovan har helt rätt. Det som vårt folk utsätts för är för utstuderat för att det skulle vara godtrogen naivitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *