SLUMPEN

”Hej! Hur är läget? Du, händer det inte väldigt mycket konstiga saker på en och samma gång hos er just nu?” lyder översättningen från samtalet på engelska med finskt-ugriskt uttal från en av mina kontakter i det andra hemlandet. Han fortsatte att oroa mig med ord som ”Generalrepetition”, ”Stresstest”, ”Krigsförberedelser”, ”Analyserande av reaktionstider”, ”Kontroll av reservsystem” och allt kändes bara jobbigt. Han vägrade tänka ”Slumpen!”

Var han en sådan där konspirationsteoretiker han med? Är jag på väg att bli en sådan där konspirationsteoretiker, om jag nu inte redan är det?

Flygtrafikledningen slogs ut över stora delar av landet. Radarn funkade inte som den skulle. SJ:s datorer rasade ihop och utanför Borås bröts en TV-mast av på mitten häromnatten. SOS Alarm har under en tid haft driftstörningar av varierande allvarlighetsgrad. En annan mast har saboterats ute i skogarna och kvaddat utalarmeringen av den lokala räddningstjänsten och landets bombgrupper flänger fram och tillbaka mellan ett bombhot här och ett bombhot där. Landets polis pressas allt hårdare i utanförskapsområdena…

Tillbaka till samtalet. Jag fick höra att grannland Estland har upplevt nästan allt detta – på ett eller annat sätt och i spåren av krisen med Ivan i spåren av att man flyttade ett sovjetiskt krigsminnesmärke från centrala Tallinn till en mer passande krigskyrkogård i stadens utkanter. Där och då startade ett lågintensivt cyberkrig mot Estland och många olika samhällsfunktioner slutade att fungera periodvis, oavsett om det handlade om en styrdator i det lokala kraftverket utanför Tallinn, bankomaterna i Tartu, signalerna vid järnvägsknutpunkten i garnisonsorten Tapa eller polisens kommunikationsradio. Allt klassades som en stresstest av Estlands förmågor att hantera en nersläckning. Är det något liknande vi upplever i Sverige här och nu?

Eller är allt bara en serie av slumpartade händelser som av en händelse inträffar inom en snäv och kort period i vår historia? Är det bara otur att allt detta händer på löpande band eller finns det en naturlig förklaring till allt? Som Löfvens regering? Är moder Svea inne i en period av livet då ingenting går som det skall, när ingenting fungerar? Eller är det så att allt det här händer för att det finns någon som vill att det skall hända? I fallet med TV-masten utanför Borås är det bevisat att någon eller några ville att det skulle hända.

I de andra fallen är det lite för många slumpar som inträffar på alldeles för kort tid för att jag skall kunna fortsätta samla navelludd, peta mig i näsan och rätta till Petter Niklas medan jag sitter och stirrar in datorns platta skärm. Men det är klart, jag har ju elektricitet till datorn och en uppkoppling som funkar – ännu så länge…

Jag tror inte på slumpen, och alla dessa händelser gör mig orolig – av flera anledningar. Dels är inte Sverige i skick att hantera ens den minsta påfrestningen just nu. Det svenska samhället är ett samhälle som är på bristningsgränsen överallt. Försvaret. Sjukvården. Polisen. Skolan. Kommunikationerna. Kort sagt så är vi så in i helvete sårbara att det gör ont. Att våra politiker sedan har använt och använder all den tid som vi skulle behövt för att göra oss mindre sårbara till att prata runt och kring problemen gör ju inte att man sover mindre dåligt om natten.

Kalla mig konspirationsteoretiker, kalla mig dysterkvist eller svartmålare men jag tror inte på slumpen. Jag är övertygad om att detta är början på slutet om ingen någonsin, någonstans eller någon gång drar rätt slutsatser av ett samhälle som inte behöver mer än en snärt med piskan för att bryta ihop…

7 svar på “SLUMPEN”

 1. Mastfällaren riskerar lagens strängaste straff. Livstids fängelse där det inkluderas att vi kastar bort nyckeln eller korrigeringssamtal med några kommunanställda socionomer handledda av Mona.

 2. Förra året kom 100 000 utländska män med oklar identitet in i Sverige. De flesta är i vapenför ålder. Detta är de facto en invasion.
  Vi betalar dessutom för den. En miljon kr de första sju åren för varje ockupant. De som påstår sig vara under 18 år betalar vi en miljon kr om året för.
  Norge och Danmark fick stå ut med detta i fem år. Hur länge skall vi vara ockuperade?

 3. Jag är glad att du tog upp just detta. Det är vad jag själv tänkt. Detta med masterna är nog bara tester för att se vad Sverige klarar, tester inför något mer lamslående.
  Vad vet jag då inte. Skulle chansa på att krafter mobiliserar för att motverka politiken som förs i landet.

 4. Hej.

  Ju billigare mina angrepp är för mig, och gärna relativt hur dyra de är för min motståndare, desto mindre risk för öppen väpnad konflikt, särskilt en med osäker utgång för mig, inte sant?

  ”Men varför skulle Fiende Gul eller vad det nu var för omskrivning för Ivan ställa till problem för Sverige?”

  I den responsen och den frågan har du också problemet sammanfattat.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Detta är 6:e generationens krigsföring eller s.k hybridkrigföring.

  Mina funderingar går under tre punkter:

  1. Sverige skall skriva på värdlandsavtal med Nato i dagarna som fiende gul inte gillar allt för mycket. Vill då påverka, skrämma och ”pissa rivir”.

  2. Man har även intresse för Baltstaterna som är medlemmar i Nato. Rent geografiskt ligger Sverige och Gotland väldigt bra till som utgångspunkt för millitärt ändamål, både för Nato som försvarare samt fiende gul som anfallare.

  3. Fiende guls ledare vill återupprätta en gammal stormakt och vara med i världsherraväldets maktspel om t.ex. geopolitiska frågor så som t.ex. nordpolen/ Arktis och dess alla naturresurser. Men även kontrollen över norra vatten-farldeden som förbinder två världsdelar. Det blir nästa ”pilsner” efter eller tillsammans med herraväldet över Östersjön.

  Kontenta och mitt budskap till Sverige är -Adressera problemet och prata inte runt och ignorera (d.vs kalla en spade för en spade och inte något som man kan gräva med).
  Rusta upp både millitärt och civilt försvar NU!!!

 6. En TV-mast som rök. Och jag som skulle titta på finalen i Let’s Dance ikväll. Nu går det för långt. Jag är allvarligt oroad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *