ÄN SLANK HAN NER I DIKET…

Julen står för dörren. Snart är det julafton och julbord. Julmaten kanske tar slut innan snapsen och ölen. Och om inte granen har brunnit upp så är risken stor att den redan har börjat barra. När den sista julklappen är utdelad är vi nog många som har börjat längta efter julgransplundringen. Ut med granen bara, efter några danser som faktiskt ger den tidigare landsfaderlajvaren Reinfeldt rätt – ”ursvenskt är bara barbariet”…

”Än slank han hit, och än slank han dit,  och än slank han ner i diket! Än slank han hit, och än slank han dit, och än slank han ner i diket!”

Julen 2017 firas i Löfvens Sverige, inte i Reinfeldts land av oändliga skogar och fält. Statsminister Löfven har när julgransplundringen bara ligger några veckor bort stora likheter med ”Prästens lilla kråka”. Än slank han hit, och än slank han dit och än slank han ner i diket. Löfven gav de ensamkommande som ljugit om sin ålder möjligheten att stanna kvar i landet så länge de pluggar. Detta samtidigt som de som var ärliga skall skickas ut. En tidig julklapp för de som ljög, en käftsmäll för de som var ärliga.

Julen 2017 firar vi med en julklapp från finansministern. Finansministern är ärlig nog och berättar för de som sitter utomlands och funderar på en framtid i Sverige att någon annanstans är bättre. Det blir en ny variant av ”Kom inte hit, det luktar skit” där skiten är den svenska integrationen. ”Det blir bra för oss som finns här eller för er som vill hit. Vi klarar inte mer!” är andemeningen i finansministerns julbudskap. ”Än slank hon ner i diket…” Sent skall syndarna vakna.

Vi har statsråd som har börjat låta precis som de som man tidigare har rasist- och fasciststämplat på löpande band. Morgan Johansson tycker att muslimerna skall börja agera mot antisemitismen i leden. För inte så länge sedan var man islamofob i socialdemokratins föreställningsvärld om man sade något dylikt. Ylva Johansson pratar om de svenska värderingarna som något som måste anammas av de som bor i landet. För inte så länge sedan var man främlingsfientligoch vidrig om man tyckte att det var ett problem med att andra värderingar breder ut sig allt mer.

Sedan har vi ju statsministern själv, som stod och ylade på Medborgarplatsen om att man i Löfvens Europa inte bygger några murar för att några månader senare stänga gränsen. Nu pratar statsministern i TV om att någonstans måste man dra gränsen, och Löfvens gräns går tydligen mellan de oärliga och de ärliga. ”Än slank han ner i diket!”

Det finns dagar då det inte brukar vara speciellt kul att se sig själv i spegeln. Juldagen är ofta en sådan dag, precis som nyårsdagen eller midsommardagen. Skulle jag vara Löfven, Morgan Johansson, Magdalena Andersson eller Ylva Johansson skulle jag ha svårt att se mig i spegeln varje dag. Maken till ryggradslös politik har inte skådats i Sverige någonsin någon gång. Det viktiga är tydligen inte vad man säger utan vem säger det…

God Jul?

 

När detta publiceras är jag på väg till Dalarna, för en julhelg i snön. På juldagens morgon kommer en sammanfattande krönika av ett 2017 i otakt.  Tills dess – ät gott, drick godare och var snälla mot varandra! Jag vill tillönska alla vänner, ovänner, läsare och följare en så God Jul man kan få år 2017. 

9 svar på “ÄN SLANK HAN NER I DIKET…”

 1. Man kan bara hoppas att svenska folket inser att om regeringen kan slå på en stoppsladd och börja köra åt andra hållet den här gången så kan man göra om exakt samma sak igen och ändra färdriktning.
  Tack Fredrik för mkt bra inlägg 2017 å God Jul!

 2. Och tro det eller ej. Väldigt många svenskar kommer att rösta på dessa pajasar i september nästa år. Man tar sig för pannan.

 3. Inte konstigt att de som ljög om sin ålder, utbildning och resväg får stanna. ”Lika barn leka bäst” säger ordspråket. Regeringen – med Löfven i spetsen – väljer naturligtvis likasinnade! Ljug, fiffla, mörka och bluffa är honnörsord för vår regering och det självklara valet är just blåljugande afghaner. Allt annat skulle överraska!

 4. Hej.

  I ugnen svettas skinkorna de ljuva tu
  Från nötfärsbullar hörs ett stilla ”mu”
  Kakfat dignar utav matmors bak
  Husfar ställer granen rak’
  på tårna

  Klappar i en säck av väv tyst väntar
  medan var och en på luckorna gläntar
  i kalendern gjord härhemma
  vacker nog att solen fram skrämma
  på himlen

  Där klirrar utav av flaskor fulla
  där doppas och på duken sulla
  med spad så klart och sött
  som suges upp av vörtbröd sprött
  på sleven

  TV finns här ingen alls
  men ifrån husfars grova hals
  ljuder mellan rätterna en tes
  från Luthers gamla katekes
  på måfå

  Strax därpå fler stämmor stiga
  när man på varandras rim med örat bliga
  och man vitsar utan någon sorg
  sådant det döms exil för, (tom från Göteborg)
  på stås det

  Och glöm nu ej i juletid
  att släppa fram din julefrid
  och glöm ej kattan, hunden (undulaten?)
  de frestas svårt av julematen
  på hedersord

  God Jul!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. God Jul, Fredrik!

  Ett ont nytt pajasstyrt halvår är i antågande, men jag hoppas att inga granar, bilar, skolor, dagis eller synagogor brinner under julhelgen…

  … och att alla icke-julfirande hitresta kan avhålla sig från att stilla sin blodtörst just nu, när vi svenskar släcker törsten med glögg och julmust.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *