SKULD

Väldigt tidigt på torsdagsmorgonen. Vasastaden i Stockholm, någonstans vid Norrbackagatan och Norra Stationsgatan smäller flera skott. Polisen skjuter, och den man skjuter avlider av polisens kulor. Senare på torsdagen får vi veta att den som dog var en kille som var tjugo år fysiskt, men i treårsåldern mentalt. Killen hade autism, och Downs syndrom – och ett leksaksvapen i handen. Ännu senare på torsdagen pratas det om skuld.

Ingen vettig person kan väl på allvar tro att de poliser som sköt Eric- 20 år – till döds var ute efter att skjuta ihjäl en oskyldig kille. De var inte på jakt efter en kille med Downs syndrom, autism och ett leksaksgevär. De hade fått larm om något som gjorde att de var beredda på ett svårt, jobbigt scenario. Verkligheten var en helt annan, men det kunde inte poliserna veta när de mötte Eric. Eric dog, och Eric dog för att vi har fått ett samhälle där polisen inte anser sig ha tid att vila på hanen när man ställs mot någon som har ett vapenliknande föremål i handen. Det är det Sverige vi lever i idag, där fem våldsverkare och oskyldiga Eric har skjutits ihjäl av polisen under 2017.

Poliserna som var med när Eric dog mår nog nästan lika dåligt som Erics föräldrar och familj. De är människor, människor som skall skydda oss från våld, kriminalitet och andra hemskheter. Lika mycket hjältar som våra poliser var efter terrordådet, lika lite är poliserna det nu – i ett samhälle där allt måste vara vitt eller svart. Nu skall polisen känna skuld.

Bland de mest bisarra reaktionerna stod den politiska redaktören på tidningen Arbetet för. I den politiska redaktörens ögon visade den tragiska händelsen när Eric dog att svensk polis har nazistsympatier, och att man med skotten mot Eric kanske ville hjälpa nazisterna att avrätta en utvecklingsstörd person. Polisen kallades ”idiotpoliskår”, som försvarar nazister och skjuter ihjäl utvecklingstörda. Allt det fick den politiska redaktören på Arbetet ner i två inlägg på Twitter innan han raderade sina alster. Den politiska redaktören backade, men var han ville lägga skulden kunde ingen missa.

Om någon skuld skall läggas någonstans skall den läggas på de som har skapat ett samhälle där poliserna tvingas vara på helspänn, där den minskande respekten för polisen leder till alltmer hot och alltmer våld mot landets poliser. Landets poliser är nu mer utsatta än någonsin. För tjugo år sedan hade inte Eric blivit skjuten så fort man såg en person med ett vapen i händerna. Då fanns det så många andra alternativ till en utåtagerande våldsverkare med ett skarpladdat, importerat vapen i händerna. Då var poliserna inte lika utsatta. Då kunde man ta risken att vila på hanen någon sekund.

I mina ögon var det samhällsutvecklingen som dödade Eric. Poliserna känner skuld. Föräldrarna lägger – fullt förståeligt – sin skuld på poliserna. Själv lägger jag skulden på de som har gjort att polisen under sex tillfällen under 2018 har fått avsluta liv med sina tjänstevapen.

9 svar på “SKULD”

 1. Helt korrekte konklusjoner av deg tenker jeg. Denne tragiske hendelsen er et symptom på hvor galt samfunnet har blitt. Rewind 10 år så hadde nok denne situasjonen hatt et annet utfall.

 2. Håller med helt och hållet. Vill tillägga att om vi har ett patriotisk samhälle som vilar på kärlek till sitt folk och fosterland så uppstår inte det kulturmaxistiska samhälle vi har idag. Mångkulturen är i sammanhanget helt förkastlig.

 3. Man kan förstås alltid granska detaljer i ett enskilt fall, och jag har ingen aning om vilka slutsatser en sådan granskning kommer att leda till i det aktuella fallet. Generellt sett instämmer jag dock helt i Fredrik Antonssons slutsatser.

  Ett rättsväsende som daltar med grovt kriminella istället för att utdöma kännbara straff, lagtolkningar som innebär att utländska mördare och våldtäktsmän slipper undan utvisning, en poliskår som är mer upptagen av att delta i Pride-manifestationer än att ta fast bovar, decennier av okontrollerad massinvandring från världens mest dysfunktionella samhällen, och obevakade gränser över vilka enorma mängder narkotika och illegala vapen kan smugglas praktiskt taget riskfritt – dessa faktorer har tillsammans lett till en alltmer omfattande och grov våldsbrottslighet.

  Klimatet har blivit så hårt att poliser sannolikt i många fall fruktar för sina egna liv. Och det är förstås inte konstigt om en polis som känner allvarlig fruktan för sin egen säkerhet väljer att skjuta mot en potentiellt farlig, misstänkt brottsling i en situation som uppfattas som hotfull.

  Följaktligen lär fler sådana här tragiska händelser utspela sig. Denna typ av händelser är föga överraskande konsekvenser av det samhällsklimat våra styrande politiker högst medvetet skapat sedan 2 -3 decennier tillbaks.

  Avslutningsvis: Vad gäller Arbetet-redaktören Martin Klepke och hans twittranden är jag inte förvånad. Karln har vid flera tidigare tillfällen avslöjat sig som en första klassens jubelidiot. Han kommer med stor sannolikhet att skriva lika korkade saker fler gånger.

 4. Tragisk händelse för alla inblandade.
  Men om nu den unge autistiske mannen med DS hade ett notoriskt rymningsbeteende (vilket familjens grannar påstår) borde man kanske försvårat för honom att ta sig ut ur pappans lägenhet mitt i natten. Larm, lås eller annan lösning för att hindra rymningen.

 5. Var ligger föräldrarnas skuld som förvarade ett, om än falskt, vapen hemma? Och varför hade de inte sin son under uppsikt?

 6. Det er jo sånt man har hørt om i USA gjennom år, med væpnede kriminelle i gatene og politi som skyter. Tragisk at den utviklingen kommer hit til Skandinavia også.

 7. Sedan 90-talet har det strömmat in vapen i Sverige från Balkan. När min far var polis för länge sen fanns det inte så mycket vapen i omlopp. Schengen har inte gjort saken bättre.

 8. Håller helt med dig, Fredrik, om var skulden till alla dessa dödsskjutningar i det importerade våldssamhället och dess alltmer pressade situation för vårt ännu pålitliga och svenskt milda våldsmonopol ska läggas; på pajaspolitikerna…

  … men en rymningsbenägen treåring i en vuxen mans kropp borde, naturligtvis, aldrig kunnat få möjlighet att på egen hand, utrustad med en vapenattrapp i vargtimmen, uppfattas som ett reellt hot mot de av allmänheten tillkallade poliserna.

 9. Utan att veta exakt vad som har hänt, så är det i alla fall sorgligt med dödsskjutningar.

  Men det är för mig helt klart av det jag har erfarit, att denna dödsskjutning beror på den av det politiska etablissemanget snabbforcerade brutaliseringen av det svenska samhället. Resultatet är en allt hårdare arbetsmiljö som många av våra poliser tvingas att jobba i. I allt fler fall med risk för sitt eget liv.

  De viktigaste brutaliseringsverktygen som det politiska etablissemanget har använt och använder, är:

  * EU-medlemskapet och Schengensamarbetet, som garanterar ett fritt inflöde av utländska stöldligor samt av illegala vapen, som kommer de grovt kriminella på svensk botten till del.
  * det sedan 2010 grundlagsskyddade mångkulturella samhället, enligt ”Multikultiparagrafen” i Regeringsformen kap. 1 § 2, ”Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.”, som förstör den tidigare goda nationella enheten och nationalstaten.
  * den destruktiva och dyra massinvandringspolitiken, som bygger upp parallellsamhällen styrda av vapenutrustade, grovt kriminella invandrare, och som inom en snar framtid kommer döda den svenska identiteten och försämra vårt välstånd.
  * islamiseringen på den svenska kulturens, de svenska traditionernas och den svenska befolkningens bekostnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *