SKRAPLOTTER OCH SPELSKULDER

Beroende. Det finns så mycket man kan vara mer eller mindre beroende av. Tobak. Alkohol. Sex. Narkotika. Och så har vi det här med spel. Spelberoende. Inte alltför sällan går spelberoendet hand i hand med ekonomiska problem. Någon med lite pengar tror att lösningen ligger i en skraplott, att rikedomarna gömmer sig bakom det där skiktet av som skall skrapas bort. Den spelberoende hoppas och tror, men blir istället barskrapad…

Sosseriets lotteriförsäljning har hamnat under luppen. Drygt 8000 personer har köpt lotter av sossarnas A-lotteri och sedan inte haft råd att betala. Drygt 8000 personer som trodde att de skulle bli lite rikare har blivit fattigare, och hamnat hos Kronofogden. Folk som var desperata innan hoppas och håller tummarna men den stora vinnaren är Socialdemokraterna.

Systembolaget får inte annonsera för att locka folk. De som är på väg mot ett alkoholberoende skall inte inledas i frestelse med stora annonser som ”Döva depressionen med rabatterat rödtjut!”, ”Fira in fredagen med fantastiska priser på fulöl!”. Tobaksreklam skall förses med varningstexter som ”Varning! Ta ett halsbloss och du kommer hosta upp lungorna om ett par år.” Men sossarna kan sälja sina lotter, till spelberoende och skuldsatta medborgare med slogans som handlar om storvinster när pengarna är slut två veckor innan lön. Att fundera på att låta den som inte får lönen att räcka till nästa löning behålla lite mer av sina intjänade pengar finns inte i tankevärlden. Köp en lott av sossarna och du kan kanske klara ekonomin. Eller inte.

”Störst chans att bli miljonär!” säger reklamen hos sossarnas lotteri. ”Köp en kombilott och få två Femman-lotter och två lyxiga bäddset på köpet!” Tillsammans är allt värt över 1000 kronor, men man får hela paketet för bara 69 kronor – plus en faktureringsavgift på 25 kronor. Är inte det sådant som fungerar bra för att locka den som inte har råd med några lyxiga bäddset, som drömmer om den där vinsten som skulle fixa till tillvaron?

Folk blir skuldsatta. Sossarna får mer pengar till sin propaganda, till sin valrörelse. Skall ett politiskt parti verkligen hålla på med sådant som skraplotter och vanliga lotter? Är inte det helt utanför ramarna för ett politiskt partis verksamhet? Att man sedan bidrar till att skapa nya spelskulder borde vara svar nog…

9 svar på “SKRAPLOTTER OCH SPELSKULDER”

 1. ”Skall ett politiskt parti verkligen hålla på med sådant som skraplotter och vanliga lotter? ”

  Nej,
  i den bästa av världar ska inte ett politiskt parti hålla på med det.
  Men nu lever vi inte i den bästa av världar.

  SD släpper lotter under hösten- och jag kommer att köpa en hel del.
  Detta eftersom man vinner även om man förlorar ;
  Vinner man så får man pengar och förlorar man så får SD pengar till sin valkampanj och det är i mina ögon också en vinst.

  Vad politiska partier däremot definitivt inte bör ägna sig åt är att sälja lotter till personer som inte är kreditvärdiga. Men sådant skiter förstås sossarna i eftersom dom av tradition bryr sig mer om partiet än om folket.

 2. Det är egentligen fullt logiskt då spel och dobbel är det enda godkända sättet att bli rik på då alla har samma chans. Det var i alla fall det Pär Nudef muttrade om tills han, liksom den store ledaren Persson, gjorde sin klassresa genom att lura stora delar av befolkningen.

 3. Om de döpte om ”Femman” till ”Fem-Femman” och försåg den med Löfvens ansikte att skrapa bort skulle jag köpa en bara för skadeglädjens skull…

 4. Jag har svårt att se att S är en ideell förening vars verksamhet främjar allmännyttiga ändamål i Sverige. Lotterivinsterna används väl till löner etc i verksamheter som främjar S. Men det kanske finns någon speciallag eller tolkning som jag inte känner till.

 5. Visst är det så. Sosseriet är hycklare men synnerligen fulla av godhet med andras pengar. Den humanitära stormakten. Världens första feministiska regering. Pompöst skryt utan substans och ett ofattbart hyckleri. De har förslösat pengarna som skulle gå FN:s flyktingarbete. Humanitärt? De skiter i det religiösa kvinnoförtrycket i våra ”särskilt utsatta områden”. Feministiskt?

 6. Kan upplysa intresserade läsare att det är ett normalt kommersiellt förfarande att det företag som har en indrivningsbar fordran säljer rätten att driva in fordran till inkassoföretaget eftersom det kan tjäna pengar på påminnelser, inkasso , betalningsförelägganden mm. Inkassoföretagen och fordringsägarna tjänar båda två bra på detta.

  Nu vet jag inte om det är så det gått till i Rörelsens lotteri, men det kan vara av intresse att höra med dem om det är så de har agerat. Då blir det extra osmakligt kan man tycka.

 7. Hej.

  ”Haytorz gonna hayt” skriver ungdomarna på visa forum på nätet.

  ”Sosse gonna sosse” skulle man kunna säga om det här.

  Statens kasinon är ju till för pengatvätt, så atteöh…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *