SKOLAN

Att händelsen inte har blivit en stor nyhet säger en hel del om på det sluttande plan vi befinner oss. Att våldet i skolan ökar rejält i både omfattning och råhet borde vara dagens snackis – varje dag. Det är i skolan barnen skolas för arbetslivet, för framtiden.

Ett bråk mellan två ungdomar och en anställd kvinna som kliver in för att stoppa bråket. Två ungdomar som slår kvinnan, och knuffar henne i magen. Kvinnan får värk, och ett missfall. Kvinnan är inte kriminalvårdare, inte ordningsvakt eller polis. Kvinnan är pedagog i den svenska skolan, de två ungdomarna är elever.  Det är vidrigt, bortom vidrighetens bortre gräns. Det säger något om den svenska skolan, inte alla skolor. Men, det skall inte inträffa någonstans…

De senaste fyra åren har antalet anmälda fall av våld i den svenska skolan nästan fördubblats, med en rejäl ökning på 28% det senaste året. Det handlar om elever som får stryk av andra elever, om lärare och annan personal som misshandlas av sina elever och om hur skolans anställda även får smäll av föräldrar. Det är inte i alla skolor, men det finns skolor där våldet har blivit vardag. En sådan skola är en skola för mycket, en plats där respektlösheten triumferar.

Arbetsmiljöverket säger sig inte veta säkert, om ökningen beror på den numera välkända och omtalade ökade anmälningsbenägenheten. Eller om det faktiskt är så att våldet i skolorna speglar bilden av våldet i samhället. Arbetsmiljöverket tror att det kan vara lite av varje. En pedagog får missfall efter att ha misshandlats av elever. En gravid kvinna som hade rmisshandlats till missfall av två ungdomar ute på gatan hade skapat rubriker. Nu hände det i skolmiljön, på kvinnans arbete – och blev några rader mitt i en text i Dagens Nyheter.

Utslagna tänder. Sparkar och slag. Bortslitet hår. Käftsmällar och krokben. På vissa platser är det en del av lärarens vardag att vara på sin vakt, vara rädd och inte kunna röra sig ensam ute i den svenska skolans korridorer. Kan de som bär ansvar för utvecklingen ta ett steg framåt och be Sveriges lärare, elever, föräldrar och folk om ursäkt för att de har skapat något som lägger grunden för en annan framtid än den framtid som skolan borde leverera…?

20 svar på “SKOLAN”

 1. Hej.

  För att citera en väktare jag språkade med en gång:

  ”Hade jag anmält allt jag borde så hade jag kunnat bosätta mig i tingsrätten.”

  För att citera en rektor på en kommunal Malmö-skola:

  ”Det förstår du väl att nödvärnsrätten inte gäller i skolan!”
  (Detta då det gällde ett fall av rent självförsvar, där skolan ville polisanmäla den elev som försvarat sig, men inte angriparen. Gissa vilken av dem som var svensk.)

  För att citera en kollega:

  ”Jag går inte in klassrummet om de (en grupp svenskfödda arabiska pojkar i en högstadieklass) är där. Aldrig mer.”
  (Detta då hon lektionen innan blivit uppträngd i ett hörn och bland annat blivit hotad med våldtäkt.)

  Detta är inget nytt. Detta är inget okänt för oss lärare. Detta är normal-läget sedan massinvandringen började på nittiotalet. Attityden bland kärringarna* man jobbat med är av rikspolischefens karaktär: det är synd om förövaren.

  Sverige bör göra som Polen – retroaktivt. Ompröva vartenda uppehållstillstånd från 1975 och finns en enda liten tveksamhet och individen inte varit ett dygdemönster så tack & adjö.

  Då, kanske, vi kan komma flott igen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS *Kärringar i sätt och personlighet; inte könstillhörighet. Jag antar att man också kan kalla dem äkta hen. DS

  1. ”För att citera en kollega:

   ”Jag går inte in klassrummet om de (en grupp svenskfödda arabiska pojkar i en högstadieklass) är där. Aldrig mer.”
   (Detta då hon lektionen innan blivit uppträngd i ett hörn och bland annat blivit hotad med våldtäkt.)”

   Sverige är förlorat.
   Det spelar ingen roll om landet med omedelbar verkan stoppade all migration och endast tillät 100 VDN-märkta, UNHCR-certifierade, kvotflyktingar per år och arbetskraftsinvandring för de som kan uppvisa kontrakt och ordnad bostad; situationen är redan utom kontroll. Att politiker kan vara så inavlat inkompetenta att de inte såg vart hän det höll på gå för 20 år sedan, andra halvan 90-talet, är tragiskt. Att vi nu ser en generationsväxling inom politiken är en sak, men man får lätt intrycket att samtliga politiker föddes i går, och inget annat vet än dagens situation.

   Så fruktansvärt vidrigt, vad dessa lärare tvingas utstå.

  1. Jo, men vi får inte glömma att en stor del av det svenska folket har avsiktligt hållits i okunnighet under många år, om den verklighet som råder och detta håller både politiker och MSM på med ännu.
   För makthavarna, är vår okunnighet deras styrka, för då kan de göra precis som de vill, därför vi vanliga svenskar inte ska få ha en susning om vad det är som händer.
   Många har därför gått och lagt sin röst på sjuklövern i lycklig okunnighet, men med den naiva uppfattningen att det rört sig om ”stackars flyktingar”. Men först nu börjar de upptäcka att det var välfärdssökare, snyltgäster och bedragare vi släppt in, inte flyktingar enligt internationella konventioner. Och nu först har de också upptäckt att det också anlänt ett allt större antal muslimska terrorister och islamister, alla låtsande sig vara flyktingar eller ”barn”, som vi och polisen inte har en aning om var de befinner sig här i landet! Och först nu har de börjat fatta att dessa nykomlingar kräver allt mer av vårt land och att de ska få bygga moskéer på allt fler platser i landet. Först nu börjar de fatta vad som är på gång.
   Men då är det för sent!

 2. Jag hörde den här nyheten i en bisats på morgonnyheterna och trodde att jag hörde fel. En lärare blir sparkad i magen av elever och får missfall och det är inte en jättestor nyhet?

  Om medier inte fattar varför förtroendet för dem sjunker som en sten så är det här en av anledningarna.

 3. ”på kvinnans arbete-och blev några rader mitt i en text i DN”.
  Kan ju ha helt fel men misstänker att det var elever med invandrarbakgrund som gjorde detta eftersom det inte gavs mer utrymme i nyhetsflödet, hade det varit etniskt svenska elever och pedagogen haft invandrarbakgrund då hade det varit svarta rubriker på löpsedlarna och Stefan Löfven hade fördömt dådet som rasistiskt.

  Att på 50-60talet när jag gick i skolan överhuvudtaget tänka tanken att en lärare skulle få på käften av en elev, den tanken fanns inte.
  På 80-talet med barn i skolåldern förekom det inte heller, stöddiga ungar kanske men inget mer.
  Sedan kom de stora asylinvandringsåren och då hände något, från ”hora, jävla svenne, ska knulla din mamma” mfl sofistikerade uttryck till hur det ser ut idag och som beskrivs i inlägget gick det fort.
  Av erfarenhet kan jag säga att det är en väsentlig skillnad på gap å skrik, nedskräpning och attityd mot personal och besökare på skolorna i Sthlms kranskommuner.
  Fridolin skulle ”fixa skolan” på hundra dagar, har nu gått tre år, vad hände?

 4. Jag beklagar innerligt den drabbade kvinnans tragiska förlust.

  Önskan att sätta barn till den nya skolvärlden lär avta betänkligt hos ansvarsfulla svenskar, som när de fått tid, råd och rum att kunna bli riktigt bra föräldrar, inser vidden av Sveriges ”naivt” politikerskapade samhällshaveri.

 5. Läser Nicolai Sennels bok ”Helig vrede” … och det enda som migrantynglen fruktar är att bli deporterade till hemlandet … där lag och ordning råder …

 6. ”De senaste fyra åren har antalet anmälda fall av våld i den svenska skolan nästan fördubblats”

  Och här kan väl Magnus Betnér komma in och berätta att Sverige aldrig har varit tryggare ?
  Och om det inte skulle hjälpa så kan vi väl betrakta fördubblingen som ett icke-problem eftersom ”dödligt våld” faktiskt var en halv promille lägre i September än i Augusti.
  🙁

 7. Jag hade en vän som var lärare… många kan skriva så nu mera.
  Den hår läraren slutade på dagen då några män kom hem till henne och hotade henne till livet om inte deras guldgosse fick toppbetyg fast han var knappt i skolan.
  Stod det med stora bokstäver i tidningar? Rektorn tyckte att hon borde vara lite mer varsam med sina åsikter.
  Hon försökte försvinna från orten så fort det gick.

  Det är kört med skolan och eleverna.

  1. Jag gav upp läraryrket för tio år sedan. Ändå var det förhållandevis välartade och civiliserade elever som aldrig skulle kommit på tanken att misshandla lärarna, men jag insåg åt vilket håll det barkade. Att det skulle bli såhär illa kunde jag dock inte drömma om.

 8. Ett skyddsombud för ordningsvakter stoppade nyligen arbetet på Rymdtorget. Detta är ett ganska ”handgripligt” yrke, men grov misshandel ingår inte i arbetsuppgifterna. Arbetsmiljöverket håller med!

  Kan inte lärarnas skyddsombud göra motsvarande?

  (Nyckelord Rymdtorget, Bergsjön, Göteborg)

 9. Jag lyssnade på ekots intervju med chefen för polisen. En liten del var just våldet som eskalerar i skolorna, mot både lärare och elever. Framförallt nämndes situationen i den skola där släktingar till den muslimska maffiabossen går. Lärarna vågar inte säga ifrån till dessa små odjur. Och jag förstår dom. Det är med livet som insats.

  Vår eminente rikspolischef höll inte alls med om detta och lät i det närmaste besvärad över att behöva bemöta sådana skrönor. Ha sa det inte rakt ut, men andemeningen var klar. Dom här problemen är inte alls så stora och HAN har minsann koll på skolan. Han har varit mycket ute på skolorna, så han vet.

  Jag blev illamående just där och då. Riktigt illamående.

  Och för övrigt så har anmälningsbenägenheten SJUNKIT, inte ökat, på senare tid. Och framförallt i dessa områden. Där är den i det närmaste noll eftersom man vet att man kan få en kniv i sig när som helst om man går emot ”dom som hjälper polisen”

 10. Tyvärr är jag inte förvånad. Gick i skolan på 70-talet och förskräcktes över våldet i skolan redan då och lärarnas likgiltighet. Det har med få undantag bara blivit värre. Kulturmarxisterna får utbrott över Jan Björklund men är tysta när lärare får missfall. Svensk likgiltighet som är vidrig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *