SKJUTBANAN

När jag skriver det här är det två år och tre dagar sedan sångfågeln Malena Ernman sjöng lovsånger till Magnus Betnér. Det var en ny version – på Facebook – av ”Tryggare kan ingen vara”. Ståupparen Betnér hade försökt vara allvarlig om tryggheten i Sverige. Sådant gillade Malena Ernman. Hon tyckte minsann att vi borde eller skulle vika tre minuter av livet att titta på hennes kompis på YouTube. Betnér hade suttit vid sin kamera, stirrat in i densamma med sin döda blick och uttryckt sig självsäkert om Sverige och tryggheten. Sverige hade aldrig varit tryggare än där och då, när en asylsökande från Eritrea som hade fått avslag på sin asylansökan sprang direkt från Migrationsverket till IKEA för att mörda två oskyldiga, shoppande människor…

Betnér försökte med sin folkuppfostring på YouTube – ” – Jag upprepar: Sverige har aldrig varit tryggare än det är nu. Det som är farligt är rädda människor. Rädda människor kan inte tänka klart.” Två år senare kan man konstatera att regeringen Löfven måste ha misslyckats kapitalt om Sverige var tryggare än någonsin då och har blivit rejält otryggt nu. Sverige har ju blivit skjutbanan Sverige. Om det hörs noll från ståuppare och sångfåglar.

En trevlig kväll i sällskap med en god vän, när vi klev in på puben kunde vi diskutera vansinnesdådet i Åbo och skjutandet i Västerås. När vi några timmar och öl senare klev ut hade det varit full fart på skjutbanan. Ett mord i Uppsala, huvudskott på någon med en eventuell koppling till de tidigare skjutandet i Västerås. Ett annat mord, ett annat huvudskott i förorten Tensta. Två mord på några timmar, med skjutvapen och skott i skallen. Medan jag skrev texten och med bara en halvtimme kvar av dygnet så var det dags igen. Ännu en skottlossning i landets tredje stad Malmö, med ytterligare två skottskadade.

På skjutbanan Sverige sköts en man i Helsingborg den 16 augusti, allvarliga skador enligt rapporter från polisen och sjukvården. På skjutbanan Sverige sköts en annan man ihjäl i huvudstadens södra förort Östberga den 15 augusti. Samma kväll i en annan förort – i Skarpnäck – var det sämre skyttar i farten, med noll träff i målet men ett gäng tomhylsor kvar på platsen som bevis för att de iallafall hade försökt. Drygt tio mil västerut, i Eskilstuna, var det också skottlossning den kvällen. I stadsdelen Skiftinge var det också tomhylsor på gator och gångvägar. Den 12 augusti skottskadades tre personer mer eller mindre allvarligt i en föreningslokal i Malmö, medan man dagen efter den 13 augusti hade skottlossning i Vallentuna, strax norr om Stockholm. Det är en herrans massa pangade på mindre än en vecka.

Vad säger Betnér idag? Vad sjunger Ernman om? Är Sverige sommaren 2017 en konsekvens av det Sverige som var tryggare än någonsin sommaren 2015? Är det regeringen som fixat till skjutbanan och ammunitionen? Är det den tidigare regeringens politik som lagt grunden för att det smäller i förorten?

Det Sverige vi såg 2015, när Betnér och Ernman pratade om att Sverige är tryggare än någonsin är det Sverige som 2017 är en skjutbana på gator och torg. Kriminella gäng som gör upp med varandra, gäng som existerade redan 2015, sprider våld och kriminalitet. Sverige var inte tryggare än någonsin 2015, men det var lite tryggare än 2017. Det kanske låg något i Betnérs konstaterande för två år sedan, att rädda människor inte kan tänka klart. Den som inte skräms av ’utvecklingen’ i Sverige kan nog inte tänka alls…

 

Foto: Lätt manipulerad bild från Wikipedia. Av Holger Ellgard föreställande skjutbanan på HvSS i Vällinge. 

8 svar på “SKJUTBANAN”

 1. Ja, nu känner jag mig riktigt ledsen, när jag läser din text. Allt blir värre och värre, jag orkar snart inte mer…Dessutom är jag helt ensam ikväll och har ingen, ingen att prata med. Tyvärr.

 2. Ja, Magnus Betnér med sitt trygghetstal borde vara nominerad till kalkonpriset inom genren ståkul (eller i svengelsk översättning stand-up comedy).

  Följande faktorer ligger bakom ökningen av antalet skottlossningar i tätorter:

  * EU-medlemskapet
  * Schengensamarbetet
  * Massinvandringspolitiken
  * Bilbron över Öresund.

 3. Betnér är tyst idag, nästan osynlig. Kan vi inte få se honom djupt nedsjunken i finfåtöljen med skamsen blick, sägandes ”Förlåt, jag hade så fel”.

 4. Hej.

  Lita på att våra politiker fixar det här, med dialogpolis, genuspolis, och mjuk framtoning. Vi måste jobba förebyggande med de socioekonomiska faktorerna.

  Eller:

  Varning.
  Varningsskott.
  Verkanseld.

  De senare tre punkterna även som princip inom rättsväsendet:
  Första resan ger arbetsläger med fortbildningsmöjlighet.
  Andra resan ger plats i läger där arbete krävs för att producera den egna maten.
  Tredje resan går till galgen, enkom till straff och androm till varnagel.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. Betner var med i badkarsliberalens Norbergs pod och bortförklarde sig med att just då när han sa att sverige aldrig varit tryggare hade han stöd av statistik.

  Norberg själv relativiserar våldet med att fler dör i badkarsolyckor.

  Fredrik , det är så man blir välkommen i TV sofforna och finrummen.

 6. Hur får vi till den där skilsmässan du skrev om? Det är läge nu.

  Var lämnar jag in ansökan?
  Hur blir bodelningen?

  Ingen parterapi kan hjälpa oss.

 7. De veckorna efter IKEA-morden i Västerås blev de som slutgiltigt fick mig att tappa respekten för både regeringen samt en stor del av journalisterna, Löfven som var knäpptyst trots att han befann sig i samma stad, tidningarna som började skriva om polisbeskydd på asylboendet m.m m.m.

  Här är en länk till minnesrummet för den som vill skriva en rad: http://minnesrummet.se/front/case/286246

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *