SKILSMÄSSA

Man klarar inte av att kommunicera längre. Man vägrar att förstå hur den andra tänker, att den andra ens kan tänka själv. Varje försök till meningsutbyte börjar med något påhopp, och slutar med att man avbryter varandra med skrik, oförskämdheter och svordomar. Relationen är sedan länge iskall. Kärleken finns inte där. Det är tydligt att det här inte funkar längre, att en skilsmässa är den enda logiska utvägen. ”Vi står för långt ifrån varandra”, ”Vi kommer aldrig hitta tillbaka till varandra”…

Det är alldeles för sällan som jag är konstruktiv på den här bloggen. Oftast är det bara gnäll och käbbel. Folk som tyckte om mig tidigare och har hjärtat till vänster har börjat avsky det jag skriver och säger, ibland även personen. Själv är jag likadan. SVT Opinion en torsdagskväll. Artisten och kommunisten Mikael Wiehe står och sjunger ”Släpp in mig! Släpp in mig! Släpp in mig!” med ett självgott flin. Kulturarbetaren och socialisten Regina Lund spårar ur på sedvanligt manér i någon egenskapad godhetsorgie. Journalisten, debattören och författaren Alex Bengtsson, tidigare ordförande i Ung Vänster i Halland, gapar, avbryter och stirrar med onda ögat på de som inte tycker som Wiehe, Regina Lund eller Bengtsson själv. Själv förstår jag inte hur Ann Heberlein och Paula Bieler står ut i sällskapet.

TV-programmet får mitt blodtryck att trycka på den tidigare fontanellen. Under skallbenet behövs helt uppenbart en pysventil för mina egna känslor. Måste vi bo och leva tillsammans allihop? Kan vi inte fixa en skilsmässa? Dela på oss och bygga nytt på varsitt håll? Det här går ju inte längre. Vi står alldeles för långt ifrån varandra i de frågor som är avgörande för hur framtiden kommer att se ut, och för hur man vill att framtiden skall se ut. Kan inte Alex Bengtsson, Regina Lund, Mikael Wiehe ta med sig sina likasinnade och bygga sitt drömsamhälle? Kan inte undertecknad få göra detsamma med Paula Bieler och Ann Heberlein? Det är bara att välja var man tycker att man hör hemma när skilsmässan är klar, bodelningen är avklarad.

Skilsmässoförhandlingar är oftast jobbiga. Var skall vi dra gränsen mellan godhetsvänstern och realismhögerns Sverige? Någonstans mellan Borlänge och Falun, mellan Arboga och Örebro? Rakt norrut och rakt söderut där den tidigare familjen Sven och Svea Svenssons tillgångar delas rättvist. Vänstern i väster. Högern i öster, sedan får de som vill bo på andra sidan bara byta bostad med någon på andra sidan som önskar detsamma. Sedan kan man båda sidor börja bygga sin egen tillvaro, med sina egna lösningar på problemen. När man valt sida får man stå ut med att bo där i evighet. Ungarna skall kunna röra sig när de flyger är ur boet. De kanske ser annorlunda på verkligheten än föräldrarna. Men när man har valt, så är bytt verkligen bytt – och kommer inte tillbaka. Att sedan Vänster-Sverige och Höger-Sverige skulle se väldigt annorlunda ut är ju bara spännande.

För är det inte där vi är idag, där man inte ens kan prata med varandra på ett sätt som gör att det finns hop om relationen? Visst är en skilsmässa ett måste när man inte ens ser samma problem i det verkliga livet, när den andra sidan tycker att lagar och regler är trams medan man på andra sidan ser samma saker som förutsättningar för att få hemmet att fungera. Det är där vi är i Sverige idag. Ett alltmer skruvat diskussionsklimat. Folk som växer ifrån varandra. Folk som reagerar helt olika på det som sker, de som knyter näven och de som gör handhjärtan. Det vi ser nu fungerar inte längre. Om det borde vi väl iallafall kunna enas? Eller…?

37 svar på “SKILSMÄSSA”

 1. Intressant. Jag har kommit till samma slutsats jag också. Faktum är att för en månad sen när jag diskuterade med en vän så skissade jag på den här lösningen och fick hundra procent medhåll från min vän. Jag tror faktiskt att många kommer att hamna där till slut, på riktigt. Undrar vad politikerna kommer att säga om det framförs som ett verkligt krav med petitioner, namnunderskrifter och hela alltet.

   1. Glöm det! Varför skulle vi vilja ge bort vårt fantastska Norrbotten till dessa verklighetsfrämmande människor.
    Aldrig någonsin de har Malmö att vara i en stad med likasinnade.

  1. Tjena Svarten, long time no see! =}
   Och du käre Fredrik! Som skild å omgift är igenkänningsfaktorn total och precis så som du beskriver så äre kört. När äldste styvson som 7 åring ( numera 26) konstaterade att jag och hans far aldrig bråkar vilket han påtalat hos sin ömma moder där det var ngt mer rufsig relation mellan de vuxna, sade han med indignation: -” mamma säger att det är likadant här som där, och det är det ju inte!” …,…………………..
   Nordkorea å Sydkorea, Love peace and understanding och Bergmans ”Persona”. Nåväl, vinsten är ju att se hur man kan leva i harmoni. Det som nu sker kräver som sagt rent hantverk. Snacknivån är över, familjerådgivningen är inte kompatibel med nivån, advokater rådgivare? Vik hädan. https://hexanmexan.wordpress.com/2016/09/12/moder-sveas-sjukdomstillstand-ar-beyond-medicinska-atgarder-nu-aterstar-kirurgi/

 2. Japp, det har prövats tidigare med gott resultat. Nord- och Sydkorea är ju ett bra exempel. Vänsterkramarna kan ju få sitt eget underbara ”Nordkorea” på en liten plätt nånstans

 3. För några år sedan skrev jag på facebook om ett liknande förslag om att dela Sverige i ett Nordsverige och ett Sydsverige.
  Eller öst/väst för den delen.
  Då var förslaget inte helt seriöst menat. Det är det nu.
  Kanske kan det låta konstigt med en ”nationalist” (som andra kallar mig ) som vill splittra/upplösa landet, men så som jag ser det är landet redan splittrat/upplöst.
  Lika bra att ansöka om skilsmässa istället för att leva kvar i en relation där kärleken har övergått till hat, som du skriver.

  För faktum är ;
  Bieler och jag vill inte förstöra /förvandla/förändra Bengtssons och Wiehes land och liv, men Bengtsson och Wiehe vill förstöra/förvandla/förändra mitt och Bielers land och liv.
  I en hypotetisk folkomröstning om ett självständigt ”NordSverige” skulle jag definitivt idag rösta Ja.

  När det gäller gårdagens SVT opinion var det nästan värre än vanligt;
  Regina Lund berättar att hon vill ”sudda ut gränserna” eftersom ”vi ju alla är människor som bor på jorden” .
  Mikael Wiehe berättar att människor från Iran som saknar asylskäl bör få asyl eftersom ”Sverige har startat krig i Afghanistan” .
  Och Alex Bengtsson berättar att han inte är för fri invandring eftersom det enda som han vill är att folk som i två eller tre olika instanser har befunnits sakna asylskäl ska få stanna i landet.
  Naturligtvis begriper ingen av de tre att en ”allmän amnesti” skulle resultera i att det kommer 50.000 ”barn” nästa år och 100.000 ”barn”året därpå.
  Och lika naturligtvis begriper ingen av de tre att välfärden finansieras med kronor och inte med sånger av Wiehe och floskler av Lund.

  SVT Opinion är en freakshow, så det var knappast förvånande att
  Lund, Wiehe och Bengtsson stod där och spred sina orealistiska floskler i syfte att visa hur ”goda” dom själva är.
  Det som var lite förvånande är att SVT-redaktionen hade ställt Heberlein bredvid Bieler så att debatten var ”två mot två” istället för ”två mot en SD-are” så som den brukar vara.
  Än mer förvånande var det att debattledaren höll sig relativt neutral istället för att ta ställning för den sidan som debatterar mot sd-politikern.

  Du skriver väldigt bra så sluta aldrig med det.

  Länge leve den demokratiska folkrepubliken Nordsverige ! 🙂

  1. Hej.

   Här har du verkligen lyft fram pudelns kärna:

   ”För faktum är ;
   Bieler och jag vill inte förstöra /förvandla/förändra Bengtssons och Wiehes land och liv, men Bengtsson och Wiehe vill förstöra/förvandla/förändra mitt och Bielers land och liv.”

   Däri ligger också det meningslösa i att ge dem möjligheten att skapa ett eget område eller skapa ett område fritt från dem.

   Den enda möjligheten är att skapa en stat och ett samhälle där de inte kan leva av andras arbete, där rösträtt går hand i hand med äganderätt och visad förmåga till ansvar för både gruppens behov och individens frihet, och där medborgare väljer vem som sköter val utan partier.

   Detta går att faktiskt att skapa ur dagens Sverige, men inte inom dagens politiska system.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

 4. Kul tanke, men skulle skiljsmässan bli verklighet så ger jag mig f-n på att Stefan Lövfen skulle få vårdnaden om alla barnen.

 5. Bra förslag. Jämför gärna med Korea även om folket inte frivilligt fick välja vilken del de bor i. I NordKorea bor Alex Bengtsson, Regina Lund och Mikael Wiehe. De kan leva gott på Wiehes pengar ett tag. I SydKorea bor vi som tror på frihet. Vi kommer alltid att leva gott.

  1. Precis, Arne.
   Och vid en folkomröstning är jag övertygad om att förlaget ”Delning” skulle segra ;
   Det är väl uppskattningsvis minst 25 % som skulle rösta för att lämna det sjunkande skeppet Svea.
   Och sedan är det väl uppskattningsvis minst 25 % människor som Wiehe och Bengtsson som skulle rösta för en delning eftersom detta skulle innebära att dom blev av med oss onda människor.

   Och sisådär 25 år efter delningen skulle det ena Sverige vara ungefär som Vaxholm medan det andra Sverige skulle vara ungefär som Malmö…

 6. Bra förslag men låt vänstern få östra delen. Då kan alla journalister, hipsters och ensamkommande sittstrejkare stanna kvar på Södermalm. Det skulle också innebära att jag slipper flytta mig från västkusten. Du är välkommen hit!

 7. Ge skåningar fritt utrymme att rensa att alla ”fientliga element” så kan jag gå med på ett Nord/SydSverige, eftersom det är Stockholmare och andra Svennebananer som förstört mitt fina Skåne. Det är förstört av en invandring få velat ha i Skåne, ändå har vi drabbats hårdast.

 8. Du glömmer bort att det som driver ”vänstern”/”öppna era hjärtan” borgarna är att kontrollera andra, dom kommer aldrig släppa någon fri, dom kan inte finansiera vansinnet utan slavar.

  Minns Berlinmuren, man blev skjuten om man försökte lämna allt det goda.

 9. Ang Mikael Wiehes sång ’Släpp in mej’, i länder som tillämpar det politiska synsätt som Mikael förespråkar så brukar det istället vara sången ’Släpp ut mej!’ som hörs mest.

 10. För mig förefaller EXPO vara AFAs politiska gren. Ett svenskt försök att göra politiskt våld rumsrent. Precis som när IRA terroriserade Storbritannien. Plötsligt dök IRAs politiska gren upp för att göra det politiska våldet mindre hatat. Den politiska grenen kunde fritt sprida hatet medan den andra delen utförde attentaten. I dagens Sverige kan EXPO, utan att anklagas för politiskt våld, fritt sprida vänsterhat medan AFA står för det politiska våldet och SVT legitimerar det.

 11. Ja Fredrik, kan bara hålla med. Det finns inte en chans i helvete att Sverige blir ett lyckligt förhållande igen.

  Ett förhållande där parterna står väldigt långt från varandra är dömt att trasas sönder.

  Innan det slutar i osämja gör man bäst i att separera. Frågan är om detta inte är den slutgiltiga lösningen?

  1. Vi har knappast något alternativ.
   Vi måste enas igen.

   Jämför med Finland, som efter inbördeskriget förblev en djupt splittrad nation – ända tills ett yttre hot 1939 åstadkom ett enande.

 12. De ”andra” vill inte ha en skilsmässa rakt av för de vill ha våra pengar. Deras godhet bygger på vår finansiering via skattsedeln.

 13. En god idé, men varför dela upp Sverige när det redan finns lämpliga, vuxna parlament att ansluta sig till?

  Danmark kan ta tillbaka sina gamla domäner: landets pärla, Skåne, och intilliggande landskap.

  Norrmännen får Bohuslän (de har redan köpt upp hälften av fritidshusen där) och några landskap norröver.

  Finnarna kan gå ett steg västerut från Åland och plocka åt sig Stockholm och dess skärgård, samt annektera de delar av den västra rikshalvan där finskan är stark.

  Resten lämnas kvar åt vänstern, förutom ett landskap mitt i där Palestinierna får en enklav med oändligt, jämfört med trängseln i Gaza, av öppna och tomma skogar och fält. Så kan vänstern på nära håll få erfara vikten av att ha murar och gränskontroller gentemot palestinska terrorister. Det kommer nog bli en viktig skillnad mellan den israeliska ockupationsmuren och den svenska, antifascistiska skyddsvallen.

 14. Det skulle leda till att det snart kom asylsökande från Wiehes Sverige till det andra Sverige, Fast ja, inte asylsökande, snarare ekonomiska flyktingar. Tycker jag känner igen det där..

 15. Ja, SVT Opinion Live är sannerligen inte bra för blodtrycket, men avsnittet i går nådde med råge en ny bottennivå(trodde inte det var möjligt). Tänk att en sådan dumflum-trio som Alex Bengtsson, Regina Lund och Mikael Wiehe får komma till tals i TV på bästa sändningstid? Vore det en sketch i en komedi hade det varit kul…men det var ju på riktigt!

  Skriver under på skillsmässan utan att blinka, förbehållet att jag får stanna med de goda i Söder (kommer att kräva många utflyttningar…men de kan ju Wiehe leda).

 16. Gärna skilsmässa såsom västkustbo anser jag att skåningarna förutom Malmö skall ingå i Nya Sverige och inte i multikulti-landet. Skåningarna var ju ändå de som vaknade först. För detta bör de inte straffas.

 17. Jag har många gånger, särskilt nu under den här sommaren, tänkt på att skriva ett medborgarförslag till våran kommun och föreslå, att den här ön Norge eller Danmark skall få köpa eller få. Ön har ju en gång varit under Norge och Danmark.

 18. Bara tanken på ett land utan värdegrundsaktivister, normfanatiker, genusfeminister och godhetsvurmande utopister får mig nästan att tro att en skilsmässa skulle vara möjlig.

  Men det är ju naturligtvis en helt ogenomförbar tanke.

  Vad vi däremot KAN göra på ett helt och hållet osvenskt sätt, är att enas om det minst dåliga regeringsalternativet, lägga ner alla motsättningar inom det och ägna det kommande året åt att agitera och bilda opinion för att ersätta dagens icke-regering med något någotsånär fungerande.

  För min egen räkning går det rödgröna blocket fetbort. Samma sak gäller C och L som lika gärna kan hamna hos S som hos M. Det kommande valet är för viktigt för att chansa. Kvar finns då KD, M och SD och eftersom KD klart och tydligt deklarerat att de aldrig i livet skulle samarbeta med SD så finns bara M och SD kvar.

  Att kasta bort en röst på något nytt parti som förmodligen inte ens skulle nå upp till 3% vore ju hur korkat som helst.

  Det finns väl knappas någon utanför vänsterblocket som tror att inte SD kommer att landa på omkring 20% den 9:e september nästa år. Därför har jag inga som helst problem med att lägga allt krut på en M + SD allians .. med övervikt för M.

  Om alla som ruttnat på Stefan Löfven och hans handlingsförlamade, men godhetsspridande svans gör det samma finns det stora möjligheter till en ack så långsiktig förändring. Vilket i alla fall är bättre än den långsiktiga försämring som skulle bli följden av ytterligare fyra år av det vi såg i Opinion Live i går.

  Alla mot ett gemensamt mål – det är den enda genomförbara möjligheten enligt mitt sätt att se på saken.

  Sedan kan vi snacka om att begränsa kulturbidragen och rensa upp inom SR och SVT .. 😉

 19. Det spelar ingen roll om varje grupp får sitt eget fögderi att styra efter sin egen övertygelse, det har historien visat gång efter annan. De grupper som fjärmar sig från livets realiteter, och därmed misslyckas med att bygga ett långsiktigt fungerande mikrokosmos kommer förr eller senare att göra anspråk på resurser från de grupper som underkastat sig verklighetens vedermöder. Mönstret går igen i litet som i stort; inom en släkt, inom företag/koncerner, inom ett land och mellan länder. Resultatet är vi alltför väl bekanta med; krav på omfördelning av resurser, antingen via lagstiftning eller fysiska hot (ex krig eller rån), migrationsströmmar, corporate politics, etc etc.

  Rikard, fd lärare, är kanske närmast en lösning i sin förskrivning av ett ”samhälle där de inte kan leva av andras arbete…” men grundproblem kvarstår; alltför många människors självupplevda rätt att för egen eller andras räkning tillskanska sig resurser de ej äger eller har någon rätt till.

 20. Bra förslag. Problemet med en uppdelning nord-syd är att det blir en väldigt lång gräns att bevaka. Men kanske ok att desillusionerade socialister flyr över till andra sidan om de skriver under på de värderingar som gäller där? Men stor risk att rövarband från vänstersidan gör stöldräder in på högersidan när det börjar gå åt helvete efter några år.

 21. När det gäller just skilsmässor och oförmågan att ta varandras argument inom äktenskapet, så kommer det inom detta svenska socialistiska system att lösa sig självt: Även den mest optimistiska 40-åringen kommer att komma underfund med att det nog inte blir så roligt att leva på åttatusen kronor i månaden när de blir gamla. Kanske bättre att komma överens med sin partner och leva på sextontusen i månaden tillsammans.

 22. Uppdelning håller redan på att ske genom att många flyttar till andra länder där man inte blir förtryckt av vänstern.

 23. Uppdelning är inget alternativ. Östtyskland-Västtyskland, Sydkorea-Nordkorea. Det har aldrig fungerat.
  Vad vi behöver är ett regeringsparti som kan ena folket eller åtminstone ett vars politik vi förstår. Kommunisterna har funnits där i kulisserna under hela 1900-talet och de har kunnat hållas på armlängds avstånd därför deras politik inte fungerar i praktiken.
  Men med nuvarande regering har de släppts in i värmen på ett helt otroligt sätt, och oppositionen har lallat med. Svenska folket har det fortfarande för bra för att reagera. När det blir sämre tider, vilket det kommer att bli och statens räkningar ska betalas så blir det annan ton i skällan. Då kommer antagligen kommunisterna och deras känslostyrda politik att kastas ut i kylan. Vi kan bara hoppas att det då inte är försent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *