SKÄMTSAM

Låt oss leka med tanken att Anders Borg under sin som statsråd hade haft lite kul på Twitter. Tänk om Borg i en skämtsam tråd med en skämtsam kompis hade varit skämtsam och skojat till det om att det fanns skäl att ifrågasätta den kvinnliga rösträtten. Fundera över hur reaktionen hade blivit från det röda laget hade blivit då. Hade det spelat någon roll vad Borg hade svarat eller förklarat? Hade det skrattats bort av de politiska motståndarna som ett bevis på hur kass humorn är hos de borgerliga? Pyttsan.

Det finns inga som gråta krokodiltårar som svensk socialdemokrati. Det finns inga andra som så tydligt anammar en egen uppförandekod och har en annan dito som man kräver att motståndarsidan skall följa. Den svenska vänstern ställer alltid krav på hur andra skall uppföra sig, medan man vägrar förstå vad vett och etikett är själva. De skriker efter ett hyfsat tonläge, samtidigt som Fredrik Virtanen får fritt spelrum från ledarplats.

Statsrådet Strandhäll gjorde det som Borg eller vilken annan borgare som helst hade blivit hudflängd för av de politiska motståndarna. Strandhäll skojade på Twitter om att det finns skäl att fundera över om män skall ha rösträtt överhuvudtaget. Det var ett skämt, i spåren av ett annat skämt. Det var enligt sosseriet ingenting att ta på allvar. Veronica Palm och Monica Green är ju alltid roligare när de är på allvar och riktigt – så det kunde finnas ett uns av tvivel av Strandhäll bara hade skämtat. Hade samma sak twittrats av Veronica Palm hade det ju med till visshet gränsande sannolikhet ha varit på blodigt allvar…

Statsrådet Strandhäll är blåögd, och det gav det offentliga skämtandet bevis för. Statsrådet Strandhäll är en av de ledande i det bästa, smartaste tjejgänget i regeringen – men efter twittrandet kan det finnas skäl att ifrågasätta det där med smartaste en stund. Statsrådet Strandhäll lade upp bollen för några borgerliga besserwissrar så att de fick smashläge – och möjligheten att få bete sig precis lika fånigt och förorättat som sosseriet hade gjort i samma läge.

Nu lipas det och gråts i Partiet. Att folk kan vara så hemska att de inte förstår när en minister är skämtsam? De som kritiserade Strandhäll för skämtets innebörd och utförande kritiseras nu för att de inte förstod ministerns skämt. Låt mig ta oss tillbaka i tiden, till en tid då sossarna inte förstod sig på ett annat skämt. En tråd på Twitter, en tråd om Nalin Pekgul och hennes hysteriska handklappande bredvid Mona på en tårfylld valvaka.

En vän skriver skämtsamt ”klappturk” på Twitter. Det finns inget illasinnat i det där, om än ett faktafel då klappkurd hade varit rätt. Vännen blir kallad för väldigt många fula saker av väldigt många sossar. En hel kortlek av rasistkort spelas ut. Vännen ber om ursäkt för skämtet och försöker sansat förklara. Men det finns inga som lyssnar. Den där tweeten var det värsta som rödingarna hade läst. Det var så hemskt att det inte kunde ursäktas. Det var tjära och fjädrar. Det var en tjänsteman som drogs i smutsen och blev av med väldigt många arbetsuppgifter. Det pudlades och bads om ursäkt, men sosseriet nöjde sig inte med något.

Nu var det ingen tjänsteman, utan en minister som var skämtsam. Det var en annan typ av skämt, men det var ett skämt. Skulle vi inte bara komma överens om att inte vara så förbannat skitnödiga när det kommer till att skämta i svensk politik? Vi har ju för tusan ett skämt som statsminister redan. Skulle vi inte kunna använda samma uppförandekod för motståndaren som på oss själva? Då framstår man som mindre fånig när man börjar tjuta och krokodiltårarna sprutar. Frågan är bara om svensk politik har några som helst ambitioner att inte framstå som fånig. I så fall märks det inte…

4 svar på “SKÄMTSAM”

 1. Kvinnor får skämta om allt, framförallt om män. Det finns inga gränser. Tänk på hur hudflängd Trump blev för skämt han yppat för decennier sedan. Men en svensk minister i en feministisk regering får ifrågasätta grundvalarna i demokratiska stater och slippa undan med att det var ett skämt. Hur skulle det ha låtit om en svensk manlig politiker yppat något liknande om kvinnor?

 2. Hej.

  När en normal person drar ett skämt och någon blir förolämpad av det, så väljer man mellan att be om ursäkt då man inser att ja, man har faktiskt förolämpat en verklig person, eller nej, man har inte riktat det mot en verklig person och den klagande har valt att företräda skämtets grupp, då den saknar självdistans.

  När en person med starkt ego men svag integritet drar ett skämt, och någon klagar spelar ovanstående avvägning ingen roll: responsen är given på förhand då det starka egot skall försvara den svaga jag-känslan och avsaknaden av integritet: ’Det var ju bara på skoj ju’.

  Jämför med kollegor och bekanta: vilket kan låta sig vara föremål för skämt, och både ge och ta, och vilka blir sippa och kränkta vare sig de är den skämtande eller målet för sagda?

  Om du är politiker så glöm inte att aldrig säga att du har gjort fel – det har blivit fel, eller förståtts fel, eller tagits emot fel, heter det då.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *