SJUKHUSET

En lugn natt på gamla Astrid Lindgren och det ännu äldre gamla Karolinska. Det var bara veckor kvar till inflyttning i den nya huskroppen, det sprillans Nya Karolinska. Efter tio minuters promenad i kulverten stod jag där det gamla slutade och det nya började. ID-kortet öppnade dörrarna, och innanför var allt det som var allt det slitna, nedgångna som var det gamla Karolinskas signum något annat. Det luktade nytt. Jag började min första vandring genom de lokaler som skulle bli min arbetsplats för ett halvår.

Det blev ett halvår som förändrade min bild av det nya, moderna  Karolinska i grunden. Nyhetsartiklarna nu handlar om ett fuskbygge, om ett sjukhus som inte fungerar. Min bild efter ett halvår på golvet på Nya Karolinska är att nyhetsartiklarna stämmer bra, men att det faktiskt är ännu värre. Jag borde ha förstått något under min första vandring, men då tyckte jag att den pågående generalrepetitionens misslyckande var rätt underhållande. I kulverten, en drös med robotar som rullade omkring för att fylla på förråd, tvätt och annat i den hypermoderna vårdmiljön. Råkade du hamna i vägen för en robot så tvärnitade den, för att med en metallisk röst be dig att kliva åt sidan.

”Du står i vägen. Var vänlig flytta på dig.”

Långt bort i kulverten stod robotarna på rad. En som hade kört åt fel håll, och en kö av andra robotar som var på väg åt andra hållet. De pratade med varandra. Alla var tydliga med att en annan robot stod i vägen. De bad vänligt att den andra roboten skulle flytta på sig. Men det funkade inte. En robotkakafoni, och jag tänkte filma spektaklet med mobilkameran. Det satte väktaren och serviceteknikern som försökte styra upp kaoset stopp för. Det passade sig inte.

Min nya arbetsplats, uppvakningsavdelningen för barn, hade glömts bort när man ritade och planerade sjukhuset. Det löstes genom att man snodde operationspersonalens tilltänkta fika- och lunchrum och fixade till ett uppvak i lokaler som inte alls kändes ändamålsenliga. Uppvaket på gamla Astrid kändes mycket bättre, om än betydligt mer slitet. Där var vårdmiljön byggd för att fungera inte bara i teorin, utan även i praktiken.

Det blev december och vi flyttade in. Några dagar med nyhetens behag, sedan började felen. Dörrar som inte gick att öppna. Dörrar som inte gick att stänga. Ett larmsystem som inte fungerade. Telefoner som inte gick att använda. Lokaler som var nya, fräscha och moderna – men som inte fungerade som vårdmiljö.

På barnintensiven fick man börja med att slå ut väggar i den sprillans nya lokalerna. Enkelrumskonceptet med en patient per vårdsal fungerade inte med den personaltäthet och den organisation som fanns på BIVA. Personalen flydde och antalet vårdplatser drogs ner. På Nya Karolinska blev det färre intensivvårdsplatser för barn än på det gamla. Personalflykten var en orsak, lokalerna en annan. Ingen man pratade med trivdes i den nya miljön.

Golvet släppte. Lister lossnade. Lampor gick inte att släcka. Vatten läckte. Dörrar saSprillans nya apparater startade inte. I den miljön skulle vi ta hand om fler patienter och anhöriga. Det blev en omöjlig ekvation.

Nu står Nya Karolinska där i den framväxande Hagastaden. Ett glaspalats, ett skrytbygge som kommer att vara för litet när det har öppnat helt. På det lilla torget framför det nya sjukhuset kommer det att finnas ett fint hotell. Eftersom man var för snåla när man planerade för läkarnas jourrum kommer det vara så att ett tvåsiffrigt antal hotellrum kommer att behöva hyras in. Allt för att läkarna i verksamheten skall kunna få sitt ”eget” jourrum.

Det finns så många feltänk, så många skavanker och så mycket som skulle kunna vara bättre på Nya Karolinska. För en herrans massa pengar har vi fått ett sprillans nytt sjukhus som knappt kan fungera som ett sjukhus. Det kommer att krävas ännu mer pengar för att skapa ett riktigt sjukhus av ett nytt sjukhus.

Men konstverken i hisshallarna är iallafall jättefina…

13 svar på “SJUKHUSET”

 1. NKS är lite av en symbol för det nya Sverige som politikerna bygger. Ett dyrt skrytbygge som är fint på utsidan, men delvis dysfunktionellt på insidan.

 2. Tykcer jag känner igen det där med en magnifik yta, men ingen funktion. Var det i DDR eller Sovjetunionen, minnet sviker.

  1. Du menar kanske Flygplats ”schönefeld” som iaf inte öppnades pga av stor säkerhetsrisk … men jag kan inte knyta ihop säcken med tanke på DDR o Sovjetunionen ?

 3. Det kommer att fortgå så länge man inte kräver ut motsvarande ansvarstagande från ansvariga tjänstemän och politiker.

  Befogenheter och ansvar måste vara i partiet för att något skall fungera. Det visste de som reellt avskaffade ansvaret och det är med dem det bör börja. En svensk motsvarighet till Nürnbergrättegångarna måste till, inte pöbelvälde, för då slutar vi i samma klass som Libyen.

 4. Augusti 2017… jag ringer till Astrid Lindgren och operationsplsnering.
  Hej. Min son skulle opererats förra hösten.
  Vad händer. Tidigtvi våras sa ni innan sommaren. Sommaren är slut. Vad händer?

  Jo. Han är planerad här till 29 sep.
  Förbered honom innan. Kallelse för nakorsbedöming och rundvandring kommer.

  Tidig september. Hej. Din son opereras i morgon då vi fått ett återbud. Går det bra? Han skall fasta från ikväll.
  Snabb förberedelse på operation till ett 4 årigt barn. Dagen kommer. Fasta. Planering dsucg infart. Hunger. Ledset barn. Hela dagen går. Sen eftermiddag. Tyvärr blir det ingen operation. Ni kan åka hem. What?? Mitt barn har väntat 1 år på operation. Han är hungrig. FStat hela dagen och kag såg ett tonårigt barn rulla iväg på operation nyss. Hur är det möjligt att minst inte går först.

  Ny operationstid. 2″ sep. Två dagar innan.
  Operationen kanske blir av då det ör ont om vårdplatser. Neddraget från 6 till 3.
  Men han kanske blir opererad. Vi hör av oss på operationsdagen om det blir av. Men vi har bokat en ny tid annars i oktober. En torsdag. Torsdagar är det minst risk att ni blir strukna från listan. Jag hör att det är en inövad fras.
  Minst risk att bli struken. För helvete. Det är barn som ska opereras.

  Och VARFÖR har vi inte fått möjligheten och blivit informerade om att söka vård i annat landsting. Det kunde vi gjort för 9 månader sedan visar det sig.

  Helt sjukt. Flytta tillbaka till gamla lokalerna NU!

  Och nu som jobbar. Varför gör ni inte uppror. Sluta gå och vara tysta!!

 5. Bedrövligt att när man bygger nytt bygger så fel, lite grann som bygget av ”det nya Sverige ”

  Roade mig med att byta ut ”Karolinska” och ”sjukhus” i sista stycket på inlägget mot
  ”Sverige ”.

  ”Det finns så många feltänkt, så många skavanker och så mycket som skulle kunna vara bättre på nya Sverige. För en herrans massa pengar har vi fått ett sprillans nytt Sverige som knappt kan fungera som ett Sverige. Det kommer att krävas ännu mer pengar för att skapa ett riktigt Sverige av ett nytt Sverige”.

  Kanske dags att kontakta programmet fuskbyggarna på Tv4 både vad gäller sjukhuset och Sverige.

  Trevlig helg!
  Janne A.

 6. PS,

  Robotarna, som inte funkade, är väl att likna vid en stor del av våra riksdagsmän å kvinnor, programmerade för att göra på ett visst sätt,
  ingen som helst flexibilitet eller initiativ för att agera ”utanför boxen”.

  Janne A

 7. På 90 talets början när vår avdelning skulle få nya egna lokaler kom byggchefen och frågade hur vi ville ha det och om vi behövde något särskilt. Det blev exakt som vårt behov var. Fem år senare byggde man igen för en del av verksamheten. Nu hade man slutat fråga personalen. Det blev därefter.

  Jag antar att ingen frågade efter personalens råd och behov för nya Karolinska, så det blev svindyrt luftslott.

  1. Inte bara KS som havererat. Nya akuten US (Linköping) skulle börja byggas 2012 med inflyttning 2016. Problemet var att landstingsledning och arkitekter på egen hand utformat lokalerna och när akutmottagingen väl tillfrågas var redan allt bestämt med mindre lokalyta och ofunktionellt utformad. Bärande väggar som skärmar av den stora öppna yta som varit önskvärd. Nu har den varit i drift i ett år med bättre facit än KS men riktigt bra blir först nästa akutmottagning omkring 2050 eller så.

 8. Inte för att jag är förvånad, Stockholm är väl inte direkt känt för att ha den mest kostnadseffektiva eller välorganiserade vården i landet. Man har högst skatter i landet i ett av landets yngsta län, men det känns ju inte direkt som att man levererar i paritet med detta.

  Bara en sån sak som jourrummen är ju helt bisarrt om man planerat det fel. Hur i helvete kan man misslyckas, det är ju bara att räkna på hur många man har idag och bygga lika många. Drar man ner en del akut verksamhet sen är det ju bara att stänga några och göra om till annat senare. Men det är väl det idioterna gjort, man räknar med en kraftig neddragning på akuten och byggde efter det.

 9. De får väl bygga ett Nya Nya Karolinska, lite som moderaterna nu försöker bygga ett nytt Nya Moderaterna, då det gamla läcker väljare.

  Med politikter som hatar sitt land, sina väljare och bara gör brandkårsutryckningar när media till slut uppmärksammar något grovt vanskötts länge, är något annat att vänta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *