SIGNALVÄRDET

”Spräng ett hus – få en skidresa. Kräng knark – få en resa till Visby. Sprid skräck i vår stad – få en luxuös lägenhet. Välkommen till Malmö!” – Vilket signalvärde skickar vi till buset, när buset belönas för sitt bus med lägenhet, jobb och resor – på skattebetalarnas bekostnad? Att de inte behöver dö innan de är i paradiset?

Turerna kring de gängkriminellas rehabilitering i Malmö får blodtrycket att skena. Obscena kostnader för att försöka få ordning på buset i landets redje största stad följs nu av ett närmast groteskt belöningssystem. På skattebetalarnas bekostnad skall de som bidragit till att kvadda Malmö få resa på skidresor till Sälen, en hotellresa till Visby.

Själv minns jag de så kallade värstingseglatserna, för några decennier sedan. Då tog man förvisso med buset till Västindien, på en kryssning med en segelbåt. Det sved i ögonen och blodkärlen redan då.  Men då fick buset slita på båten, även om miljön var behaglig.

Men nu, nu få budet lägenheter med perfekt läge i centrala Malmö. Signalvärdet går inte att underskatta till de andra unga, kriminella påläggskalvarna i Malmös utanförskap. Ställ till med tillräckligt mycket skit, så kommer det kanske en lägenhet i citykärnan. Kanske finns det ett jobb där också, ett jobb som funkar alldeles utmärkt att kombinera med den kriminella karriären. Och så har vi resorna man får för att man har varit en rätt vidrig typ under en vidrigt lång tid. En skidresa till Sälen, en hotellresa till Visby. Vilket är signalvärdet…?

Nu kanske det finns någon eller några som tycker att skattebetalarnas insats är värd varenda krona. Kanske skulle man kunna tycka det, om det fanns något hopp om att rädda dessa individer – och få dem till att bidra till samhället istället för att förstöra det. Men inte ens socialtjänsten ser den framtiden, trots att man har sett till att de har fått lägenhet i de fina kvarteren. De anser att några av de som skattebetalarna betalar resor till och för är bortom räddning. Eller iallafall var det när resorna genomfördes. Men företaget som får skattebetalarnas pengar från samma socialtjänst tycker att resorna var kul.

Källor vid polisen som jag har talat med lyfter fram just signalvärdet. Signalvärdet till buset är att samhället belönar dem för deras ”samhällsinsatser”. Socialtjänsten är oftast flatheten i handfallet och organiserat format. Rättsväsendet tandlöst och svagt. Polisen underdimensionerad och slutkörd.

Kvar finns buset, de som som ser samhällets signaler som de ser ut – för oss och för dem…

 

Stötta Swish-journalistiken? Tack! Swish 0721-868783.  Märk Swish med ”I otakt”.

2 svar på “SIGNALVÄRDET”

 1. Värstingresorna minns till och med jag! Det fanns i alla fall något slags tanke bakom: ”lär er samarbeta eller förlis och dö.”

  Och så trodde vi att vi hört det för sista gången.

 2. Hej.

  Om du som student drabbas av sjukdom med hög frånvaro som följd kan detta få CSN att kräva återbetalning av ditt studiemedel/-lån, med allehanda rejäla problem för studenten.

  Om du säljer heroin, skjuter folk, begår otaliga rån, våldtar, mördar och anlägger mordbränder erbjuds i värsta fall en kortare hotellvistelse, med riklig tillgång till underhållning och droger – och till och med sexuella tjänster.

  Det finns ingen anledning för fängelse att kosta mer än 150:- per fånge och dygn, oavsett brott eller ålder.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *