SEGER UTAN SÖTMA – JESSICA STEGRUD

”-Jag är ju i alla fall humanist” – säger han med eftertryck och slänger en blick över axeln. Åmar sig lätt där han sitter mitt emot mig. I sin mörka, lite nötta ullkostym med pressveck, dubbelknäppning och handbroderat emblem. Som hämtad ur en reklamfilm för engelsk herrkonfektion. Om det inte vore för den skrynkliga skjortan och det yviga håret – hinner jag tänka – innan nästa stöt sätts in.

”- Vi delar helt enkelt inte värdegrund. Som du vet”. Han ser på mig. Tittar noga. Väntar på det sedvanliga motdraget. Men innan jag lyckas uppbringa tillräcklig energi – hinner han ta en klunk vatten, slänga en ny blick över axeln och i en kort, koncis ton proklamera ” -Jag förstår inte varför du surar, du har ju vunnit. NI HAR JU VUNNIT”.

Jag förstår vad han åsyftar. Vi har diskuterat politik och samhällsutmaningar till och från i många år vid det här laget. Vi har stött och blött sakfrågor, ansvar och värderingar. Delat tidningsartiklar, argumenterat, grälat, skrattat och tigit. Han har – med sin långa politiska erfarenhet och med ”humanismen” och ”antirasismen” på sin sida – alltid outtalat spelat i A-laget. Haft det ”moraliska” överläget i sin laguppställning. Själv har jag med mina faktabaserade analyser och ideologiskt ofärgade glasögon periodvis varit förvisad till avbytarbänken men alltid laddat om och tagit mig in i matchen igen. Tänkt att sunt förnuft är mitt starkaste kort. Att jag spelar i samma lag som verkligheten och att min vän förr eller senare kommer tvingas ner från läktarplats och möta de utmaningar han så ivrigt förnekar.

Och nu är vi här. Han har kommit till någon form av insikt. Erkänner sig besegrad. Och det är stort. Hans utopiska och mångkulturella dröm har fallit på sin egen orimlighet och han är stor nog att erkänna det. ” -Men varför surar du?” Frågan är uppfordrande och jag önskar att jag kunde brista ut i någon form av segerjubel men jag känner mest en stor uppgivenhet. Och sorg. Jag suckar högt. Blundar demonstrativt. Suckar igen.

Du förstår inte. Det här är ingen fotbollsmatch. Inget slutspel. Ingen final med en värdig vinnare. Vi är än så länge bara i grundomgången. Det är fortfarande långt till final och vägen dit kommer vara stenhård och slutresultatet ovisst. Och det är inte bollen vi slåss om. Det är bilden om verkligheten. Det är problemformuleringsprivilegiet. Och om vilka värderingar som skall få prägla oss och våra liv.

Tänker på allt som återstår. På förlorad vänskap. Förlorad tid. Förlorat handlingsutrymme. På priset för den kvävda debatten. På notan som är skickad till mina barn och kommande generationer. Tänker på allt vi nu har framför oss.

Det må vara en delseger men på många sätt är vi alla förlorare.

En liten seger. Men helt utan sötma.

23 svar på “SEGER UTAN SÖTMA – JESSICA STEGRUD”

 1. Politiskt ansvar måste utkrävas av de som förrått vårt land och våra barn….

  Vi kan inte låta dessa komma undan med att ha tillåtit en massinvasion av denna magnitud!

  Bra artikel, personlig, men man blir ju mest beklämd över hur naiva människor kan vara….!

  1. Ja jag har funderat en hel del på hur vissa kan vara så – enligt min mening – naiva? Jag tror att det beror på lite olika saker – men okunskap är helt klart en komponent. Och segregation – det är stor skillnad på att bo i Djursholm jämfört med Rinkeby för att ta ett exempel. Sen har mångkultur blivit en ”ideologi” som ingen kunnat ifrågasätta utan att bli tillskriven en mängd epitet.

 2. Några års studier av humaniora vid ett universitet räcker inte mycket till om den bildade uppväxten saknas – och det vet dessa personer som så gärna vill identifieras som humanister, akademiker, kulturvetare.

  1. Ja eller kanske erfarenheter av ”verkligheten”. Det är lätt att vara idealist om man aldrig behöver möta den beryktade verkligheten 😉

 3. Som skrivet, matchen om verkligheten är långt ifrån över.
  Motståndarlaget ”Sverige åt alla”består av många spelare som inte acceptetar att de är på väg att förlora utan kämpar på med alla medel för att få till en förlängning och straffläggning september 2018.
  När straffarna ska slås är jag säker på att spelarna i ”Sverige åt alla” är så slutkörda, har kramp i benen och skjuter så dåligt så ”Bäst för Sverigelagets” målvakt Jimmie ”väggen” Åkesson enkelt ser till att vinna matchen.

  Läste att någon i ”Sverige åt allal” ville skriva om vår nationalsång så den bättre skulle passa deras fans, man tar sig för pannan, den spelaren borde få rött kort och livstids avstängning.

  Nej, hoppas nu alla ni som inte vågat säga vad ni tycker släpper hörnflaggan och kommer in i matchen, ni behövs.

  1. Ja nu är det dags för alla som tigit att ta bladet från munnen! Som jag brukar säga – man kan ha olika lösningar på problem men det viktigaste är att bli överens om själva ”problembilden” och att kunna diskutera den förutsättningslöst.

 4. Mycket välskrivet med en existentiell touch. Nej det finns inga segrare att utse. Som någon sagt -vägen till helvetet är kantad av goda föresatser. Nu har hela det moderna demokratiska projektet kapsejsat. Kidnappat av ett antal akademiker, svärmare, lekledare och godhetsapostlar som kunnat luta sig mot ett – som det verkar – evigt välstånd. Precis som om det går att levitera hur länge som helst utan att behöva förstå livets materiella förutsättningar. Sveket är monumentalt.

 5. Ja, det håller på att vända nu. Men jag kan inte känna någon glädje. Inget kommer att kunna ta bort känslan av att blivit sviken. Business as usual!
  Jag frågar mig om ”överheten” varit ovetande om vart vi har varit på väg? Några kanske men inte kan det väl finnas så många så korkade? Statsministern säger: ”VI har varit naiva”. Hade han använt första person singularis och inte pluralis hade utsagan varit sann. ”Saliga äro de, som äro fattiga i anden, ty de skola besitta jorden.” Det är väl bara att acceptera Skriftens ord. (Även om Jesus inte menade att vi skulle styras av ett antal o- eller halvbildade politiker eller opinionsbildare.
  Jag tänker att det måste finnas ett icke föraktligt antal personer, som varit upplysta men ändå sjungit med unisont i stigmatiseringskören. Det är ett så avskyvärt svek att det aldrig kommer att kunna förlåtas.

  Men Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Gustav Fridolin sover säkert gott om nätterna efter att ha uppnått sina drömmars mål.
  Henrik Schyffert förstår säkert inte bättre men Peter Wolodarski borde ha förstått.

  Men det är bara jag som lider av min egen bitterhet. Värre är att det som vi låtit ske är irreversibelt. Tilliten, det kitt som gjort oss så framgångsrika, håller på att försvinna. De hundratusentals personer, som beviljats PUT och medborgarskap på falska grunder varken kan vi eller vill vi sända tillbaka. De flesta har mycket osäker identitet och deras röster är för värdefulla.
  Vi kommer att fortsätta att använda olika måttstockar. De ”utsatta grupper”, som haft fyra- femhundra år att anpassa sig till Europa kommer att förbli i stort sätt rättsligt immuna.

  Det är ingen som vågar tala om VARFÖR skola, sjukvård, åldringsvård och rättsväsende har kollapsat trots att vi har bland de högsta skatterna i världen (möjligen ligger Danmark högre).
  Våra fattigpensionärer, många kvinnor på landsbygden, vet inte att en ”flyktingpensionär” , som inte har arbetat en timme för vår välfärd, har uppemot 65% mer pengar att röra sig med.
  tiotusentals äldre boenden har lagts ner eller omvandlats till ”flyktinglägenheter. Hemtjänst är billigare för kommunerna. Är det ett värdigt liv att tvingas sitta eller ligga ensam med sina smärtor och sin ångest?

  Genom att min hustru är arab ( ej flykting) och att vi mestadels umgås inom den arabiska diasporan känner jag till det mycket omfattande fusket med identitet liksom otroligt omfattande ekonomiska fusket. Många personer från Afrikas Horn lever gott i sina hemländer på bidrag från Sverige. Behöver bara komma hit för sjuk-och tandvård och kanske fylla i någon blankett.

  I vår bekantskapskrets finns en familj, trevliga människor, som levde i Saudiarabien. Naturligtvis kunde de inte använda sina pass eftersom där fanns stämplar. De köpte falska pass. Genom anhöriginvandring har nu mannens mor och mormor kommit hit. Dessa har förärats varsin egen lägenhet. Familjen behöver givetvis inte tre lägenheter så det blir minst en lägenhet över. Vad händer med den?

  Om bara svenska folket visste hur deras pengar används när överheten utövar godhet.

  1. Ja du…jag känner igen mycket av det du skriver. Tyvärr har ”generositeten” övergått i ”urskiljningslöshet” och man kan knappast prata om rättsäkerhet gällande asylprocessen. Bara det faktum att det inte krävs giltiga ID-handlingar för att få PUT är i sig både en rättsäkerhetsskandal och ett fullgott motiv till att slänga sina handlingar.

  2. Hm, undrar om d verkligen håller på att vända… rekommenderar ”Tanja Bergqvists blogg” som innehåller skarpa, välskrivna o faktaunderbyggda inlägg. Damen i fråga är doktor i matematik o är fantastisk på att snoka upp motsägelser inom bl.a genustramset som är uppenbara när man ser d. Poängen är att hela utbildningsväsendet är svårt infekterat av radikal feminism, ren galenskap som gemene man troligen inte har en susning om. Indoktrinering är bara förnamnet. D innebär att generationer nya ”idealister” kommer att ytterligare köra över oss som ifrågasätter förödmjukelsen för alla som får ta konsekvenserna av vänstervansinnet.(som att vräkas för att bostaden skall ges till påstådd flykting).
   Känner mig uppgiven o pessimistisk.
   Upplever att många aspekter av dagens politik är rent kriminella, om inte ur juridiskt så ur moraliskt perspektiv,, men även rättsväsendet är kraschat. Ursäkta röran. Vi som inte vill leva här borde få hjälp härifrån till evigheten åtm. Mike

   1. Migration är ett problem av alla andra. Utbildningsväsendet är som att fått TBE. Obotligt. Där har vi att jobba med. Jag drar. Sorry.

 6. Vill nog påstå att Reinfeldt har vunnit,den muslimska Ummanh har luft under vingarna,segern säkras genom månggifte och barnskaror Sverige inte upplevt sedan början på 1900 talet.

 7. @Jessica Stegrud
  Din ullkostymsvadderade godhetsapostelns värdegrund baseras sannolikt på en förödande översättningsgroda unik för Sverige.

  Den engelska förlagan av Förenta Nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna ”All human beings are born free and equal in dignity and rights.” från 1948, har översatts till godhetsfloskeln ”alla människors lika värde”.

  I logikens namn värdesätter hen då sina nära familjemedlemmar lika mycket som människan Anders Behring Breivik. Men hens hjärnverksamhet verkar ju inte kunna föra några logiska resonemang, efter otaliga volter på den Politiska korrektionsanstalten, utan endast kadaverdisciplinerat reagera på dogmatiska godhetsfloskler.

  1. Ja – det – i kombination med ideologisk blindhet och brist på erfarenhet…svårgenombrytlig kombination 😉

 8. Nej, finns naturligtvis ingen glädje i att tvingas konstatera att vårt land är förstört – troligen för all framtid. Min känsla är raseri: över allt ljugande, över ”elitens” förräderi mot det egna folket.

 9. Nja, jag tycker inte man kan kalla det en vinst, det är som att styrmannen på titanic blir glad när fartyget kör in i isberget, han hade minsann varnat om det.

  Tragedin kommer bli ett faktum även för oss. Historiska händelser kan dock över tid ses i ett nytt ljus, tex digerdöden ledde till ett enormt uppsving för de fattiga i Europa. Däremot tror jag väldigt få som upplevde pesterna såg det på detta viset.

  Jag kan tycka att det är intressant att under första världskriget hade Tyskland en helt judisk stridsgrupp och jag tror 18 judar fick tyska kejsarens högsta utmärkelse. Anledningen till att det fanns så många judar i Tyskland var att det var Europas bästa land att vara jude i. Alla vet vad som hände bara 15 år senare och då var dessa judar en nästan enhetlig del av Tyskland och de var i huvudsak tyskar. De levde inte på bidrag, de slog inte ner etniska tyskar pga ursprung, de sprängde inga bomber och de eldade inga bilar.

  Historien brukar kunna upprepa sig och kanske att våra barn barns barn kan se på denna katastrof i ett annorlunda ljus ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *