SE SUNDBYBERG OCH SEDAN DÖ?

Se Sundbyberg och sedan dö. Olrogs text nasalt framgapad av Sven-Bertil Taube. Har man någon gång hamnat vid statsradion och Melodikrysset är risken överhängande att man har fått höra trudelutten. Jag såg Sundbyberg inifrån, och jag vet att jag kommer att dö förr eller senare men där det ena sannolikt inte har med det andra att göra den dagen det är dags…

Sundbyberg är Sveriges minsta kommun till ytan, och Sveriges snabbast växande kommun befolkningsmässigt och procentuellt. Sundbyberg är den enda staden där jag har varit politiskt aktiv ”på riktigt” – i olika nämnder, i fullmäktige och som vice ordförande i Sundbybergs stads globaliseringsråd. Det var då, när jag kallade mig moderat. Nu är nu, när jag kallar mig bitter, vresig och desillusionerad.

2016-10-11 00:30, Våld/hot mot tjänsteman, Sundbyberg
Lastpall och stenblock kastades mot polis i Hallonbergen.

Polisen var i ett parkeringsgarage på Lötsjövägen för att kontrollera ett fordon. När de åkte ut ur garage kastades ett stenblock samt en lastpall mot fordonet, det träffade ej fordonet och ingen skadades.

När polisen kontrollerar personer som kommer ner från den närbelägna avsatsen uppstår tumult. En person som polisen har lagt ner på marken fritas av 15-20 andra personer.

Polisen skriver anmälan angående försök till grov misshandel, främjande av flykt samt våldsamt motstånd. I dessa anmälningar finns det inga uppgifter om vem gärningspersonerna är.

Organisation
Polisen Stockholms län

En vanlig vardagsnatt, mellan en måndag och en tisdag händer det där som polisen rapporterar om. Polis i underläge, femton-tjugo personer som ger sig på ordningsmakten – på samhället. Ett gäng som kastar stenblock och lastpall mot polisen och fritar den som polisen har omhändertagit. En vanlig vardagsnatt, i Sundbyberg. Se Sundbyberg och sedan dö?

Hallonbergen betraktas som ett utsatt område av polisen. Det är den tredje division av svenska stökområden. Först har vi stökets allsvenska, ”utmaningarnas” första liga – de särskilt utsatta områdena. Sedan har vi riskområdena och därefter utsatta områden. Det är där Hallonbergen är placerat. Utsatt men inte särskilt utsatt. Det är där några tappert kämpande poliser hamnar i underläge en vanlig vardagskväll. Det är det som kallas utmaningar av landets politiker. Det är sådant polisernas högsta chef sannolikt kommenterar i stil med ”Vad är det för unga killar som begår en sån här förskräcklig händelse? Vad har de personerna varit med om för någonting? Vilka omständigheter har de växt upp under? Vad är det för trauma de bär med sig?” Typ.

Paris utsatta områden för några dagar sedan. Femton-tjugo personer stoppar en polisbil, med stenar. Poliserna kan inte lämna bilen på grund av stenregnet. Stenarna blir Molotov-cocktails och poliserna brännskadas, mer eller mycket mer allvarligt. Brinnande poliser, brinnande polisbilar och det som svenska politiker skulle kalla utmaningar i utanförskapsområdena.

Paris nu, Sundbyberg snart. Respekten för rättssamhället och polisen finns inte. Brinnande stadsdelar, laglöst land där lagen drivits iväg. Det är där vi är nu. Samhällets svar på ”utmaningarna” är dialogpoliser, kaffe, bullar, korv och en lagbok som inte används fullt ut. Samhällets svar är att minska antagningskraven på de poliser som skall skickas ini i hetluften. Samhällets svar är att låta poliserna ha en lallande fåntratt som högsta chef.

Samhällets svar är ingenting värt, och resultatet vi ser idag och kommer att få se mer av imorgon är något som är en extremt jobbig effekt av diagnoserna kravlöshet, mjäkighet och naivism. Som man bäddar får man ligga. Se Sundbyberg, och sedan dö?

10 svar på “SE SUNDBYBERG OCH SEDAN DÖ?”

 1. Sett i det perspektivet så kanske det är vettigt att sänka antagningskraven.

  I sådana situationer behöver vi inte genusmedvetna poliser. Vi behöver korkade muskelberg som inte förstår bättre än att de går till fullt motangrepp.

  1. ”Funderar för mycket”,

   Självfallet är det inte korkade muskelberg som eftersöks, utan korkade genusmedvetna sociologistudenter (med osäker könsidentitet och ”rasifierad” etnicitet). Att klara styrke- och intelligensprov är så klart mindre viktigt än att klara det heliga Värdegrunds™-provet.

   Men det är klart, nu när Polisen kör riktade rekryteringskampanjer i moskéer så kan väl något muskelberg slinka med.

 2. Hej.

  Det finns tre huvudvägar att gå i en sådan situation:

  <Fortsätta som om inget hänt, vilket var det som valdes i ditt exempel.

  <Sluta svara på anrop/genomföra utryckningar i konstaterat farliga områden; skäl kan vara exempelvis att 'inte provocera', eller att 'responsen skall vara i paritet till den egentliga incidenten'.

  <Rulla in med bepansrade fordon, och skjuta skarp verkanseld mot samtliga som agerar våldsamt.

  I den svenska debatten blandas dock resonemang om förebyggande arbete, ett feltänk i sig, med diskussionen om vilka åtgärder som skall till i skarpa lägen. Det är egentligen två helt olika situationer. Ungefär som att visserligen kan det vara av relevans att diskutera leverne och hälsoläge med en patient, men du avbryter inte ett kirurgiskt ingrepp för att göra detta.

  Så i vems politiska intresse är detta kaos, och vilka partier beror det på?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 3. Apropå: ”Det var då, när jag kallade mig moderat”…

  Du är nog inte så ensam i dessa dagar att INTE längre kalla sig moderat, eller, ens, kalla sig efter något av de andra 7-klöverpartierna som oförtrutet fortsätter förstöra Sverige.

  Ur led är stackars Sverige.

 4. Finns en enkel lösning. Dra in alla bidrag för alla som bor inom en mils avstånd från brottsplatsen första gången ett brott händer. Andra gången dra in alla uppehållstillstånd och medborgarskap. Så ska ni nog se att de små telningarna lyckas roa sig utan att skada andra och egendom. Och så kan vi villkora tillgången till välfärdsstaten, bara om du betalat skatt i 10 år får du del av den. Då skulle denna ”flyktingström” till Sverige tvärstanna.

  Ja jag är jävligt trött på kriminella/bidragstagande invandrare som inte har en tanke på att assimilera sig och bidra till Sverige och jag är ännu tröttare på undfallande svenskar som tillåter det!

  1. En väg som sällan används är att gå in med mycket folk. Omringa och grip ungdomarna som kravallar. Kan man bevisa att någon/några tänt eld på eller på annat sätt förstört grannars egendom så är familjen ( hyresgästen) ansvarig. Grov skadegörelse och mordbrand är grund för vräkning.
   Det är tufft men nödvändigt.
   Det skulle garanterat reducera den villiga svansen av ungdomar när deras familjer blir bostadslösa om de grips.

 5. En stor skillnad mellan Frankrike och Sverige är ändå stödet från de politiska ledarna. ”Alla” fördömer attacken. I går besökte premiärministern och inrikesministern polisstationerna som de skadade poliserna kom från samt de skadade poliserna själva. Premiärminister Valls säger att det inte finns någon laglös zon. Valls lovar också förstärkta, t.om. bepansrade polisbilar och flamskyddade uniformer och mer pengar.

 6. Tack för att du skrev om detta. Läste om fritagningen i fm och har under dagen varit ur gängorna. Tänker på ordet ”ny nivå” men kommer inte ihåg i vilket sammanhang jag hörde det.
  Skönt o bo i medelklassförort och prata design på nya köket och om kaklet i badrummet matchar den nya tvättmaskinen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *