SCHACK MATT

Några drag med pennan i anteckningsblocket, och några drag med fingrarna över tangentbordet sedan är det slut. Vit springare flyttar till F6 och svart kung är dömd. Schack matt. Partiet är slut.

Peter Springare är en gammal och erfaren utredare vid Örebropolisen. Springare sysslar med att försöka lösa grova brott i Sveriges sjätte största stad, och Springare vet hur hans verklighet ser ut. Tydligen kom detta någon eller några droppar som fick det att rinna över för Springare – och han släppte loss på Facebook. Brottsutredaren i Örebro drog några drag över tangentbordet och gav sin bild av sin verklighet. Schack matt.

Det vi nu ser i sociala medier och andra delvis okontrollerbara kanaler är hur det rinner över här och där i Sverige. Det kommer mera, och kommer att komma från olika yrkesgrupper som har fått se sin arbetsmiljö, sina arbetsplatser, sina arbetsuppgifter förändras i grunden de senaste decenniet eller femton åren. Verklighetens folk har en annan verklighet framför sig än den första, andra och tredje statsmaktens folk.

Måste man alltid vara ärlig nog att prata om sin verklighet? Kanske inte om man tycker att folk som själva tycker att de är snygga, smarta och framgångsrika i verkligheten är fula, korkade och misslyckade. Kanske inte när man är bjuden på en middag där värden har ansträngt sig till sitt yttersta för att fixa till något välsmakande, men där det i verkligheten smakar lite pikant och lite unket. Men när det handlar om samhället, om samhällets fel och brister och det som våra politiker kallar ”utmaningar” skulle det vara kriminellt att inte prata om verkligheten…

När en polis beskriver sin trötthet, utmattning och frustration med sina arbetsförhållanden och sin klienter kan man välja att ta hans känslor på allvar, låta åsikterna passera okommenterade eller polisanmäla och inleda en brottsutredning för gud vet vad. Någon journalist vill ha det till att Springare namnger misstänkta, och veckans dumstrut är solklar. Det rabblas vanliga namn. Någon polischef läser att Springare räknar upp busets hemländer och börjar mumla om disciplinåtgärder.

Polisen ser – tillsammans med övrig blåljuspersonal, väktare och vårdpersonal – tidigast av alla när det börjar gå åt helvete. De ser orsakerna, som inte har vare med sig rasism, främlingsfientlighet eller intolerans att göra. De ser vilka som skjuter, skjuts, våldtar, våldtas, rånar och rånas. De ser samhällets oförmåga att reagera med fasthet och kraft när vitala samhällsfunktioner börjar att hotas av politikernas naivism och gullegullande.

Sverige är schack matt om några drag, och det krävs ett par utstuderade och vågade drag för att kunna undvika den totala torsken. Hand upp på den eller de som ser någon i regeringen som skulle kunna göra rätt drag i rätt rid? I den högre polisledningen? I ditt landsting…?

Nähä?

Bilaga: Springares omtalade Facebook-status:

”Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda. Det renderar i utebliven karriär och utebliven individuell lön. Även fast det är sant. Jag skiter i allt detta, ska snart ändå gå i pension efter 47 år i denna verksamhet. Jag kommer nu och varje vecka framgent att redogöra i detalj för vad som sysselsätter Mig som utredare/förundersökningsledare på grova brottsroteln polisen i Örebro. Det kommer inte att harmoniera med BRÅ: s uppfattning eller andra vänstervridna kriminologers uppfattning i den allmänna debatten.
Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc. Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen, p g a att Sverige alltid levt på myten om det präktiga ultimata samhället som har osinnliga resurser för att vara i framkant när det gäller att vara det enda politiskt korrekta alternativet i en dysfunktionell värld som slår knut på sig själv, genom destruktivt beteende i olika religioners namn.

Nu kör vi; Detta har jag hanterat Måndag- fredag denna vecka: Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning, utpressning, övergrepp i rättssak, olaga hot, våld mot polis, hot mot polis, narkotikabrott, grovt narkotika brott, mordförsök, våldtäkt igen, utpressning igen och misshandel.

Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer…va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen.

Länder som representerar veckans alla brott: Irak , Irak, Turkiet , Syrien, Afganistan, Somalia, Somalia, Syrien igen, Somalia, okänt land, okänt land, Sverige. Hälften av de misstänkta kan vi inte veta säkert eftersom de inte har några giltiga papper. Vilket i sig oftast innebär att de ljuger om nationalitet och identitet.

Nu pratar vi bara Örebro kommun. Och dessa brott upptar vår utredningsförmåga till 100%.

Så här ser det ut och har sett ut de senaste 10-15 åren.
Återkommer nästa fredag med en redogörelse för den gångna veckan.”

14 svar på “SCHACK MATT”

 1. Hej
  Det var en lättnad för mig mfl att få läsa detta .av den här polisen och även från Martin Melin Bra ! (men väntat)
  Att dom fått så mycket stöd på
  sociala medier för att dom berättat sanningen
  Mitt förakt, ilska och besvikelse mot ”polis chefen”Dan Eliasson. och även Ygeman och Löfven har varit tärande vissa stunder
  Har känt .Vad hjälper det att slösa sin tid på att tycka något på facebook då man har mer viktiga saker att ägna sig åt
  Just nu känns det lite bättre och känns som det blivit en annan protest på allvar från så många i Sverige
  Skulle den här trion. och regeringen inte bry sig nu och tänka om. Då vore det verkligen otäckt !

  Jag som i perioder inte lagt mycket tid och tankar på politik har känt obehag över allt hemskt som hänt varje dag någonstans i Sverige och inget har gjorts från regeringen
  Det är nog nu!!!!

 2. Imorgon går jag och skickar ett blommogram till herr Springare Verkligheten ska återges sådan som den är, evidensbaserad och utifrån FAKTA Tack för ordet

 3. ”Och se, då rämnade förlåten i templet i två stycken, uppifrån och ända ned, och jorden skalv, och klipporna rämnade, och gravarna öppnades, och många avsomnade heligas kroppar stodo upp.”
  Man får väl hoppas.

  Fast egentligen passar en av mina favoriter bättre:
  ”Men han har ju ingenting på sig.”

  Skratt är mer effektivt än stor dramatik. Och duger till sitt ämbete är det allt färre som gör.

 4. Mkt bra att fler vågar berätta om det som händer ute i verkligheten, det tråkiga är att det inte verka fästa på de som bär på ansvaret.
  Media ser inte heller ut att ge det som Springare beskriver någon större uppmärksamhet.
  Det är viktigare för msm att ifrågasätta varför förnamn och ursprung uppges än att fundera över hur i h-e vi kan fortsätta att tillåta dessa asylinvandrare begå brott utan att gripas, straffas och utvisas.
  Vart är vi på väg??

 5. Det är fantastiskt och värt en hjältetitel! Sveriges Hjälte 2017. Tråkigt nog blir resultatet ett fortsatt undertryckande, Måtte fan ta etablissemanget. Var ställde jag hötjugan nu igen?

 6. Konstigt att våra valda politiker inte ser situationen. Sverige står vid stupets rand. Vi kommer att få allvarliga problem om inget görs. Har politikerna ingen känsla för vad vi har råd med. Skall hela samhället våldtas innan något händer. Det som händer är att ingen av politikerna ser hur kulturen är i de länder där migranterna kommer ifrån. Finns givetvis bra människor i Iran, Irak, Afghanistan och andra länder i den regionen men de är oftast kristna. Muslimer står över oss, anser de själva. Sharialagar bör råda Sverige, det är vad de anser. Sharialagen står över Sveriges lag. Vi bör därför endast ta in kristna migranter. Resten kan stanna i angränsande, muslimska, länder tills dess att deras landsmän tagit sitt förnuft till fånga och slutit fred med varandra.
  Heder till polismannen som vågar tala om hur det ser ut. Det är bara PK och politikerna som inte ser problemet.
  Om ni vill rösta på ett politiskt parti som tar problemet på allvar och inte är rasister, kolla här: medborgerligsamling.se

 7. Nu kommer tigandets tidsålder och hoppets , låt det blåsa över låtsas som om inget har hänt absolut inga kommentarer pratar du med media ! Är du DÖD , hört det förr ?
  För övrigt är det skönt när stenen faller från mitt bröst , att en i sammanhanget etablerad myndighetsperson uttalar det minst 50% av svenska folket visste , jag inkluderad.

 8. Hej.

  Då återstår att se vilka/-et pjäsoffer Rosenbad väljer att göra fram till 2018, vilka symbolhandlingar och till intet förpliktigande besvärjelser som skall utslungas för att locka tillbaka de trotsiga och de sturiga in i fållan. Kanske lite generösare a-kassa? Kanske en extra dusör i föräldraförsäkringen?

  Nej, men nu kom jag på det: rejäla kurser, happenings och liknande via alla möjliga föreningar, fackförbund och till rörelsen anknutna organisationer – låt tusen blommor blomma om invandringens förträfflighet, rasismens förljugenhet och Löfvens (Ledaren!) förträfflighet.

  Och kanske en binge byråkratiska problem för springare såhär lagom inför pensionen – kanske en liten revision vore på sin plats? En rejäl genomgång av eventuella klagomål från gripna och häktade; kanske någon Hilda eller Ruben som kan antyda samarbetssvårigheter? Bor han i villa? Uppfyller den verkligen alla regler, eller är den två centimeter för nära vägen?

  Och så vidare – jag hoppas Springare har en familj som stöttar honom. Utan den orkar knappt någon stå emot hatet och hoten som drabbar den som bryter mot värdegrunden som han gjort.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 9. UPDATE: Nu är frimurar-polisen (utav 3:e graden) tydligen ”så j-vla trött” – Igen….
  https://civilkurage.org/2017/03/05/peter-springare-polis-och-frimurare/

  Peter Springare tar avstånd från Facebook-gruppen
  https://unvis.it/expressen.se/nyheter/springare-tar-avstand-fran-facebookgruppen
  Citerar: Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” har nästan 200 000 medlemmar.

  Nu tar polisen Peter Springare, 60, avstånd från gruppen som har startats i hans namn.

  I ett inlägg skriver Springare att gruppen manifesterar ”främlingsfientliga, rasistiska och andra nedvärderande uttalanden.”

  ”Ja nu blir man trött igen.”

  Så inleder den uppmärksammade polisen Peter Springare ett nytt inlägg på Facebook. Han skriver att han tvingas ta avstånd från ”nazism, rasism och näthat”.

  Efter att Springare drog i gång en häftig diskussion om invandring och brottslighet har han fått hård kritik och anklagats för rasism, där bland andra kriminologiprofessor Leif GW Persson sa att Springare gav en missvisande bild av helheten och att han skulle ”hålla käften” om vad han gjorde på sitt jobb.

  Justitieminister Morgan Johansson (S) har krävt en ursäkt från polisen, efter ett uppföljande inlägg där Peter Springare skrev om att ”förinta alla vänsterextrema journalister”.

  Nu bemöter han anklagelserna – och skriver om Facebookgruppen som startades för att visa stöd till Örebropolisen. ”Stå upp för Peter Springare” har i skrivande stund över 198 000 medlemmar.

  Tidskriften Expo skriver att Springare ”hyllas på diverse högerextrema sajter och organiserade högerextremister postar inlägg i stödgruppen på Facebook. Länkarna som de delar går till nazistiska och högerextrema sajter som Nordfront, Motgift och Fria Tider”.

  Nu tar Peter Springare avstånd från och uppmanar följare att lämna gruppen. (slut citat)

  Vänl. läs fortsättningen gnm att klicka på givna länken till artikeln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *