SAMHÄLLSBERÄTTAREN

Carin Götblad, regionpolismästare i Polisregion Mitt, började sin yrkeskarriär som förskollärare. Sedan blev Götbladskan jurist, kryddade studierna med lite psykologi innan hon lite senare blev länspolismästare i huvudstaden. Om man tar sig tillbaka till den tiden då Götblad var förskollärare var en del av yrket att berätta berättelser för de små liven som tillbringade sina dagar på förskolan. Häromdagen mötte Carin Götblad i sin roll som regionpolismästare media och medborgare i Uppsala. Då blev Götblad samhällsberättaren, som berättar samhällsberättelsen – som den ser ut.

” – Vår lagstiftning och vårt samhälle är inte byggd för den här komplexa situationen” konstaterade Götblad inför mediauppbådet. Hon pratade om situationen i Uppsala, med våld och skjutningar. Men samhällsberättaren beskrev även situationen i stort. Våra lagar och vårt samhällsbygge klarar inte av nutidens problem, eller det som våra politiker kallar utmaningar. Götblad beskrev även polisens vardag med orden ”Vi försöker, men vi räcker inte till.”

Det Götblad säger stämmer väl överens med den nyktra samhällsbetraktarens bild av Sverige. Man måste vara full eller påtänd för att tycka att Sverige är på rätt väg. Det kommer bevis dagligen på att vi är på väg åt fel håll. Och det går fort. Vårt samhälle är ju inte byggt för den här komplexa situationen. Våra lagar klarar inte komplexiteten i dagens Sverige. Det säger ju till och med en av landets högsta polischefer…

Samtidigt sonderar våra politiker in i absurdum för att försöka hitta fram till en regering. Utan en tanke på att landet faktiskt behöver en handlingskraftig regering här och nu och sedan länge kör de på – rakt in i kaklet eller rakt in i något annat. Om Sverige befinner sig i en komplex situation gör inte våra folk- och förtroendevalda något för att göra den mindre komplex. När vi behöver lagstiftare så käbblar de planlöst vidare.

Samtidigt i Uppsala möter Statstelevisionens utsända en nära anhörig till en av de unga män som skjutits ihjäl i Uppsala medan det sonderas i Stockholm. Den nära anhöriga konstaterar rakt in i TV-kameran att ”Sverige är på väg till helvetet”. Det är omöjligt att säga emot just nu. Faktiskt…

 

Vill du stötta I otakt som samhällsberättare är allt stöd mer än och mycket välkommet. Ekonomiskt stöd tas med stor tacksamhet emot via Swish – till 0721-868783. Tack!

8 svar på “SAMHÄLLSBERÄTTAREN”

 1. Redan för 20 år sedan började rättsväsendet abdikera från sitt ansvar. Poliser som inte vill förstå att det är ett farligt yrke de valt och försöker undvika kontakt med kriminella så gott det går. Pubblicitetskåta åklagare som bara vill ta sig an de fall som de tror gagnar karriären bäst. Tandlös JO som inte kan göra något annat än ”rikta kritik”, vilken inte leder till några följder alls. Dessutom saknas tjänstemannaansvar. Jag har sedan länge slutat polisanmäla och skipar efter bästa förmåga rättvisa själv numera. Tyvärr gör det även mig till kriminell, men vad ska man göra? Att rästa på ”ännu nyare moderaterna” gör ju bara att man via DÖ får miljöpartiets kriminalpolitik.

 2. Men, hur i helv-e vågar fågelskrämman uttala flera sanningar?
  Sverige blir mer och mer absurt!
  Kanske skulle vi låna lite gula västar från de vänliga demonstranterna runt Nice?

 3. Igår, 2018-11-21, publicerade du en text med rubriken ”Nyhetsvärdering”, som också handlade om den ökande samhällshotande kriminaliteten (men ur ett annat perspektiv). Ett dygn har gått sedan dess. Under det dygnet har bl.a. följande brott rapporterats:

  Omfattande sprängdåd mot en restaurang i den ökända Malmö-stadsdelen Rosengård

  Brandattentat mot en spel- och tobaksaffär i Helsingborg

  Stort gängslagsmål i centrala Uppsala

  Skottdåd utomhus i Södertälje, två misstänkta gärningsmän gripna för mordförsök

  Förutom dessa, mera spektakulära brott har förstås även flera person- och butiksrån, s.k. åldringsbrott, samt anlagda bilbränder rapporterats på olika håll i landet.

  Och märk väl: Den 20 – 21 november 2018 var inte någon anmärkningsvärd dag vad beträffar brottslighet i Sverige. Det var en alldeles vanlig, genomsnittlig veckodag. Om något stack ut i brottsrapporteringen var det nog snarast avsaknaden av något grovt sexualbrott (överfallsvåldtäkt/gruppvåldtäkt).

  Mer än så här behöver knappast sägas. Vi lever i ett land där det onormala blivit normalt.

 4. Den svenska välfärden och det tillhörande samhällskontraktet är ett pyramidspel som börjar närma sig sitt slut. Eftersom ingen av våra ledande pol. klarar av att formulera en vision och enhetlig politik för detta nya läge är det bara en tidsfråga innan Sverige är en failed state.

 5. Tack, Fredrik, för att du oförtrutet berättar om Sveriges problem.

  Sagolikt elände bortom den vildaste fantasi har massimporterats av en kader orimligt enfaldiga, hänsynslösa och ansvarslösa beslutsfattare, som enastående snabbt har förvandlat ett jordiskt paradis till ett särdeles solkigt, skattefinansierat helvete…

  … för den supersnälla, strävsamma och skötsamma befolkningen.

  1. Hosianna glömmer att nämna de miljontals väljare som stått enade bakom politikerna och aktivt stött importen. Ett mycket stort antal välutbildade män över hela landet har utan tvekan smutskastat vänner och bekanta som påpekat de uppenbata konsekvenserna av importen. En majoritet av landets kvinnor har varit beredda att smutskasta och utesluta bekanta pga fel åsikter. Alla har aktivt val bort fakta och konsekvenser och enbart fokuserat på moral och känsloargument för att vidmakthålla importsiffrorna.

   Att enbart anklaga politikerna är en monumental felanalys. Importering har varit en svensk massrörelse med miljoner deltagare och sympatisörer

   1. Sant, Loke, att fler än Sveriges exceptionellt inkompetenta 7-partipolitiker måste lastas för massimporten av kulturellt inkompatibla utlänningar.

    MSM spelar fortfarande en synnerligen aktiv, aktivistisk och skurkaktig roll genom att hårdhänt vänstervinkla väljarkårens informationsunderlag. Fy!

 6. I slutet av sommaren bestämde sig ett antal ungdomar för att det vore en bra idé att sätta eld på en större mängd bilar i Västra Göteborg. Polisen, som ganska kvickt kom till platsen, ingrep inte utan ägnade sig enligt egen uppgift åt att identifiera deltagare och samla information. Resultatet hittills är att tre av ett mycket större antal deltagare anhållits men sedan släppts, ingen har åtalats och såvitt kan förstås har polisen alltjämt inte lyckats med identifiering av deltagarna på ett sätt som är så övertygande att det går att väcka åtal.

  Polisen har två huvuduppgifter. Att förhindra brott och att beivra brott. De har genom sitt självvalda agerande misslyckats med båda. Man får anta att de vill ha det så här eftersom de väljer denna metodik. Eftersom politikerna inte vidtar några konkreta åtgärder får man anta att de också vill ha det så här. Och väljarna skall vi inte tala om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *