ROS OCH RIS

Dags för lite ros och mycket ris. Det handlar om regeringens utspel och satsning på polisen. Visst, det är bra att regeringen skjuter till medel till polisen. Det är bra att regeringen förstår att något måste göras, att det behövs en rejäl satsning. Det är bra att regeringen säger sig se poliskrisen och otrygghetskaoset. Det är inte lika bra att regeringen reagerar lika trögt som en sengångare på sobril. Det hade varit mycket bättre om regeringen hade gjort det man gör här och nu där och då, innan landet hade utvecklats till en skjutbana. Det handlar om förlorade år i kampen mot brottsligheten. Det handlar om att regeringen efter att ha blundat sig igenom en jobbig verklighet nu stirrar maniskt på en ännu jobbigare overklighet.

Att patientens hälsotillstånd har försämrats under lång tid har de anhöriga sett. De har oroat sig och pratat med avdelningsläkaren, doktor Eliasson – som hade fått sin läkarlegitimation genom i Frost Flakes-paketet. Eliasson talade alltid lugnt, sävligt och monotont med de oroliga. Det var ingen fara alls. Visst mådde patienten dåligt just nu, men det skulle snart bli bättre. Det var bara att ha tålamod så skulle allt bli bra. De oroliga anhöriga litade inte på beskeden. De såg ju vad de såg, men överläkare Löfven tyckte att alla synpunkter på Eliasson var käbbel. Överläkare Löfven hade fullt förtroende för Eliasson. Allt skulle bli bättre bara Eliassons vårdprogram skulle få effekt.

Sedan kom den där dagen då de oroliga anhöriga dök upp på besökstiden och mötte en patient som tog ett andetag varannan minut, där pulsen var lika långsam och oregelbunden som en SL-buss i morgonrusningen. Det gick inte att få kontakt med patienten, som mer eller mindre var på väg att dö. Då stormade Löfven in, med AT-läkaren Johansson och några utarbetade sjuksköterskor. Det var dags för full behandling. Allt man kunde göra skulle göras. Alla läkemedel som kunde tänkas ha någon effekt skulle användas. Löfven stod stolt och rak i ryggen och talade med de anhöriga. Det här är den största satsningen i klinikens historia. Nu var det dags att göra allt för att få ordning på de hälsoproblem som de anhöriga betraktade som en pågående förruttnelseprocess.

Någon anhörig käbblade obstinat om att det kanske hade funnits bättre förutsättningar om man hade agerat tidigare, på den tiden då det tydligen inte fanns några allvarliga problem. AT-läkare Johansson kliade sig på flinten medan avdelningsläkare Eliasson satt och pratade med sig själv inne i garderoben. Överläkare Löfven mumlade något om otacksamma fåntrattar, att man minsann hade haft råd med allt detta tidigare om bara skatterna inte hade sänkts av borgarpacket.

Sverige är sjukt. Sverige mår inte bra. Svensk polis mår riktigt dåligt. Svenskt rättsväsende är på väg att krascha. Detta är inte något som kommer som en blixt från klar himmel. Bara en döv, galen och blind person har missat att höra nödropen, förstå verkligheten och se behoven i rätt tid. Ett av de största problemen i Sverige är att den svenska politikern alltid reagerar alldeles för sent på alla problem och ”utmaningar”. Oavsett om det handlar om poliskaos, sjukvårdskris, försvarskatastrof, infrastrukturkollaps eller skolkalabalik är den svenska politikern alltid för sent på bollen. Allt måste rasa innan politikern fattar att de kanske är dags att använda den makt han eller hon har fått av folket för att göra skillnad. Alldeles för ofta blir det alldeles för sent, med alldeles för lite…

15 svar på “ROS OCH RIS”

 1. Bara reaktion, aldrig aktion.
  Bara prat om helheten, endast petande i detaljer.
  Vad hjälper det med fler poliser, som tar fast bovarna och släpper ut dem meddetsamma?

 2. Men det är ju så många som är blinda och döva och inte vill se och höra verkligheten igen. Hur ska de fås att vakna till? Tror nog inte ens att en skjutning, bilbränning i närområdet eller annat våldsbrott skulle få överläkarens sällskap med sitt livvakts-entourage att vilja se snarare tvärtom.

 3. Man skjuter till medel, polisen får mer pengar.
  Det är för bövelen våra skattepengar som brinner upp i intet. Så länge nuvarande banditgäng har makten kommer ingen förändring att ske.

 4. Man får hoppas att det sjukhus överläkare Lövfen och avd.läkare Eliasson jobbar på så snart som möjligt privatiseras och nya energiska läkare tillträder.
  Händer inte detta är jag rädd att många väljer andra sjukhus för sig själva och sina anhöriga i framtiden.
  Inträffar det kommer de båda läkarna att stå med tomma lokaler så småningom men dessa kan ju alltid fyllas upp med människor från andra länder som kanske mer uppskattar
  de båda läkarna Lövfen och Eliasson.

 5. Jag vet inte hur många milarder det behövs för att få tillräckligt med poliser men jag tror inte det räcker med pengar. Åratal av mesande och jollrande (kravlöshet någon) har gjort ungdomarna odugliga. I år sökte 9353 personer men endast 693 blev antagna och de flesta blev ratade pga av icke kompletta betyg. Men vi har inga problem i skolan heller.

  https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam-2017/Maj/Rekordmanga-sokande-till-polisutbildningen-/

 6. Jag vill bara fräscha upp minnet lite. Från hösten 2015.
  Det var högt klienttryck vid våra gränser. Löven fick gång efter annan frågan om han inte skulle vidta åtgärder. Svaret var enkelt från Löven. Polisen och Migrationsverket har inte rapporterat att de INTE har kontroll över situationen, därför behöver inte Regeringen vidta några ytterligare åtgärder.
  Sedan gick det ju slutligen som det gick med gränskontroller och annat.
  Min poäng är att i det längsta undvek Löven att ta ansvar med hänvisning till att myndigheterna sade sig ha kontroll över situationen.
  Hur skall man nu med ett analogt resonemang tolka Lövens ”satsning” på Polisen? Eliasson begärde 2 miljarder i förstärkning. Löven lastar på honom drygt 7 miljarder!!!

  1. Löfvens ”ansvar” – som han säger sig ta i tid och otid – är ju inte trovärdigt. Hans argumentation när det gäller Transportstyrelsen är horribelt. Dessutom tror jag att många har glidit på sanningen i den smeten…

 7. Vill bara tillägga att det är bra att det satsas på Polisen. Min stilla undran är, om:
  – Löven har koll,
  – Eliasson har koll, tillsammans eller varför sig.
  Eller om det är så illa att ingen har koll.

 8. Detta är knappast någon juristutbildad som inte kan skriva fullständiga satser och avstava korrekt. (Kom att tänka på en spännande fransk thriller, Falsk identitet.)

 9. Säg – är det inte konstigt att våra folkvalda har så förfärande svårt att se samband mellan orsak och verkan. Av någon – för mig outgrundligt orsak – verkar kontakten mellan ögon och hörsel vara helt frånkopplad från hjärnverket. Inte minsta lilla överföring tycks ske.
  Vanliga människor med normalt fungerande organ har för mycket länge sedan observerat och noterat att polisverksamheten har rasat ihop fullständigt, trots mycket berömvärda insatser från poliser som kämpar i brottsfronten. Salig avgångne inrikesminister Ygeman har upprepade gånger under 2015 och 2016 hävdat att det inte finns någon kris inom polisvärendet (!) och om det, trots allt, fanns några problem skulle den eminente Dan Eliasson fixa till detta, bara de fick lite tid på sig. Med det vet vi ju hur det gått – käpprätt åt h—ete” och inte kommer det att bli bättre. Nya kvastar behövs för att städa ur detta kråkslott till polismyndighet och så att nepotismtillsatta chefer (Eliasson är en sådan) avskedas.

 10. Då tar vi och går igenom den här….utmaningen med utsatta ungdomar i utanförskapsområden ;

  Under den senaste tre mandatperioderna har det satts eld på – lågt räknat – ca 10.000 bilar.
  För dessa 10.000 bilbränder har det – högt räknat – gripits ca 3 personer.
  Av dessa tre personer har – oavsett hur man räknar – ingen fått ett straff värt namnet.

  Något säger mig att detta knappast kommer att ändras oavsett hur många miljarder regeringen skjuter till. ..

 11. Det vanliga svenska ryggmärgsreflexen. Hälla pengar på problemet när det gått överstyr. Men man kan inte köpa allt. 3 erfarna poliser om dagen slutar..och ersätts av..tja vad? Då intagningskraven nu sänkts till att motsvara långt under genomsnitts-IQ torde iaf de normalbegåvade kunna räkna ut hur polisen riskerar att utvecklas.

  Inga pengar i världen kan göra en rutten fisk aptitlig igen.

 12. Iotakt ska också rosas med rosor till inläggen bortsett från åklagaren som är en vild stickling.
  Lite i otakt är min kommentar, dan efter, men det är först idag som polisen, obs en individ, berättade att poliser med utbildning aldrig skulle gå till läkaren Eliasson som är en kvacksalvare av aldrig skådat slag. Hans sköterskor, de civila, borde vara bättre, då de uppbär högre löner än de som gör jobbet. Men så är inte fallet, utan Svea lider och hennes barn förblöder då underläkarna lämnar eller byter yrke. Det som retar polisen mest är att de civila förstör organisation med fel diagnoser och fel prioriteringar. Resultatet blir att Svea förblöder, något som inte förvånar då de civila skötarnas enda kompetens är en röd fuckföreningsbok i deras CV

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *