RIVA NER OCH BYGGA UPP

Ofta hör man snacket om att man måste riva ner och bygga upp från grunden för att få något som har fungerat dåligt att börja fungera bra. Det kan handla om Slussen i Stockholm, där man har rivit det mesta för att kunna bygga upp något nytt. Det kan handla om organisationer eller myndigheter. Försvaret har våra politiker lyckats riva ner, för att sedan vilja bygga upp till något nytt. Problemet är att politikerna sällan eller aldrig är villiga att betala det som det kostar att bygga något bättre.

Polisens omorganisation är något som påminner om försvarsreformen. Det finns synpunkter på effektivitet, på användbarhet och tillgänglighet. Problemet för ett rättssamhälle är att det inte fungerar att riva ner polisens organisation för att sedan bygga upp något nytt. Den tiden det tar har inte samhället. Under rivningsarbetet kommer brottsligheten och buset ta för sig och ta över. När polisen har lyckats bygga nytt har man en ny verklighet att hantera, där man har förlorat våldsmonopol och där den grova brottsligheten har brett ut sig…

Den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman lär ha pratat rivning med landets polischefer på den tiden det begav sig. Året var 2014 när inrikesministern gjorde gällande att det minsann inte spelade någon roll med tusen poliser hit eller dit. Att antalet poliser skulle minska från 20 000 till 19 000 gjorde inte ministern något, för efter omorganisationen skulle det komma något bättre. Det där var för tre år sedan, och poliserna har börjat fly. I en tid då landet Sverige behöver alla poliser och många fler förverkligas Ygemans rivningsarbete i realtid, inför ögonen på brottsoffer, poliser och politiker. Nu heter det inte att antalet poliser inte spelar någon roll.

Vissa verksamheter kan man inte riva ner för att bygga upp, om man vill ha någon sorts trygghet kvar. Sjukvården är en sådan verksamhet. Men där river man för fullt här och där, till synes utan en tanke på vad man skall bygga upp efter sjukhusruinerna. Ett skrytbygge kanske? En fin glasbyggnad som egentligen inte lämpar sig för sjukvård?

Försvaret måste fungera, och det har det knappast gjort under dussintalet år. Polisen måste leverera, men det gör inte polisen här och nu, ännu sämre än där och då. Antalet brott där utredningarna läggs ner ökar hela tiden. Till exempel hinner polisen inte med att utreda våldtäkter på barn eller där en gärningsman är utpekad. Kanske hade det varit lite lättare att hinna med om det hade funnits ytterligare tusen poliser, tusen poliser som inte betydde någon skillnad enligt det dåvarande statsrådet Ygeman.

Oavsett vad regeringen än säger är känslan att man är i full färd med att riva folkhemmet, för att bygga något nytt. Viktiga samhällsfunktioner rivs ner medan vi ser på, och politikerna låtsas som om de bryr sig. Ur ruinerna skall det komma något annat. Frågan är om politikerna fattar vad det kommer att kosta i blod, svett, tårar, pengar och tid att bygga något bättre? Eller iallafall lika bra?

Risken är överhängande att vi kommer att stå där med ett gäng fuskbyggen. Ett försvar politikerna inte vill finansiera, en polis där ingen vill jobba kvar eller en sjukvård som alltid kommer att ligga steget efter befolkningsutvecklingen. Fuskbygget Sverige? Det känns lika sannolikt som hemskt faktiskt…

 

Den här sidan kommer också att rivas ner, men byggas upp till något bättre. Men du som läser kommer inte märka av rivandet, till skillnad från till exempel polisens omorganisation – som märks. Nya menyer skall in, nya tekniklösningar och nya funktioner. Liknande sidor på nätet tar sina kliv in i framtiden, och det behöver även I otakt göra. Till skillnad mot polisen, försvaret och sjukvården kan man riva och bygga nytt utan att det märks. Men för att hänga med i utvecklingen behöver I otakt Ditt stöd. Om Du kan, vill eller önskar bidra – Swisha gärna valfritt belopp till 0721-868783 eller använd PayPal-rutan uppe till höger för att bidra till en ny och bättre sida på andra sidan nyåret.  Stort TACK för Ditt stöd!

5 svar på “RIVA NER OCH BYGGA UPP”

  1. ”…. man är i full färd med att riva folkhemmet för att bygga något nytt”.
    Det byggs och planeras fler och större moskéer så dessa kan ju kanske bli det nya folkhemmets landmärken.
    Ygeman uttalade i början på januari att Dan Eliasson skulle få förklara hur utvecklingen skulle vända, vad hände där?
    Bedrövligt!!

  2. När det talas om rivning av Sverige behöver ingen vänta särskilt länge på resultat. Det verkar som landet börjat falla sönder av sig självt utan hjälp av riksdag, regering, media och rättsväsen. Samhället har kommit på glid och halkar i väg mot undergången utom kontroll eller vilja till åtgärder. Flummet, viljelösheten och handlingsförlamningen har blivit varumärke för Svensk politik. Kommunernas ekonomi står näst på tur att rasa samman. Bostadsmarknaden har börjat gunga. En tidsfråga när räntorna börjar stiga. Då om inte förr kommer medelklassen att vakna och undra vad i h-vete håller på att hända.

  3. Om det är nånting som borde rivas ner en gång för alla så är det det förbannade fuskbygget Sverige. Hade Sverige varit en byggnad så hade arga snickaren omedelbart beordrat detta.

  4. En idiot kan riva ned det mesta och det snabbt och gratis. För att bygga upp något krävs intelligens, kunskap och medel men det tar ändå lång tid. I bland undrar jag hur samhället alls har lyckats byggas upp. Numer verkar nedrivarna ha ökat i antal och de når ut snabbt till varandra via sociala medier för lite mer samordnade attacker mot uppbyggarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *