RESURSER

Det handlar om resurser. Det kan ingen komma ifrån. Det finns en viss mängd resurser, och de resurserna räcker inte till allt som man skulle önska. Ibland är resurserna inte där de borde vara, ibland finns de på plats när de behövs. Det handlar om polisens resurser och om den grundlagsfästa rätten att demonstrera på gator och torg.

Mynttorget, Stockholm i söndags – mitt i maktens hjärta. Ett gäng har fått rätt att demonstrera om något som handlade om regeringens för få slantar till de svenska kommunerna runt ensamkommande. Det demonstrerande gänget hade sitt tillstånd, men det hade inte de extremister som kom dit och angrep demonstranterna. Det blev bråk, stök och våldsamt. Högerextremister angrep vänsterfolk. Ett angrepp på såväl mötesfriheten, rätten att demonstrera, på yttrandefriheten som sådan. Ett angrepp som måste fördömas.

Polisen fanns inte på plats vid Mynttorget när bråket började. Det dröjde några minuter efter larm innan första polispatrullen fanns på plats, och en kvart innan ordningsmakten hade tillräckligt med resurser på plats för att få ordning. Just detta att polisen inte fanns på plats har skapat en fullt förståelig frustration bland de angripna demonstranterna och även bland de svenska journalisterna.

”Det är en skam att fascister tillåts gå till attack mot demonstranter” skriver Hynek Pallas på DN, och visst är det så. I mina ögon är det en skam oavsett vem som angriper vem under en demonstration. Är det AFA som angriper, lika illa. Är det kommunister eller nazister som angriper varandra under demonstrationer, lika illa. Är det ett första maj-tåg som störs av en gapande stolla med megafon, nästan lika illa. Det handlar om den grundlagsfästa rätten att demonstrera, en rätt som polisen bara kan inskränka på grund av ordningsproblem och säkerhetsutmaningar man inte klarar av.

Polisen borde ha varit på plats vid Mynttorget, med några konstaplar i rent preventivt syfte. Så är det. Men polisens resurser är inte oändliga, speciellt inte söndag mitt på dagen. Det kan mycket väl ha varit så att det fanns en patrull eller två som skulle finnas där på Mynttorget för att skydda demonstrationsrätten och stoppa de som vill kvadda densamma. Det är inte osannolikt att patrullerna blev dragna på annat, som en kvinnomisshandel där eller ett rån här. Hur hade den tredje statsmakten – som nu gnäller och käbblar om att det inte fanns några poliser på plats vid Mynttorget – låtit om polisen inte hade skickat en bil till en pågående misshandel några kvarter bort…?

Polisens resurser i Stockholm kräver sina hårda prioriteringar. Tyvärr. Varje arbetspass i varje radiobil handlar om att prioritera. Sitter du i bilen och svär så svavellukten lägger sig över Drottningholmsvägen över att den där omålade polisbilen prioriterade just dig och dina 28 kilometer i timmen för fort så kan du vara säker på att de just då inte hade något annat att prioritera. Andra brott, mot liv och lem, mot andras egendom går före när resurserna inte räcker. Detsamma gäller tyvärr bevakningen av en demonstration som har fått polisens tillstånd. Händer det något annat, mer prioriterat, ryker bevakningen.

Alternativet är att polisen kommer fram till att det svenska samhället våren 2017 är ett samhälle så i grunden rubbat att man på grund av säkerheten och ordningen inte längre kan godkänna alla demonstrationer. Ett samhälle där respekten för de politiska motståndarna är icke-existerande. Ett samhälle där polisen inte räcker till. Ett samhälle som kanske inte kan låta folk demonstrera till höger och till vänster. Det vore förödande för demokratin, för yttrandefriheten och för Sverige – men det är en utveckling som drivits fram av vårt samhälles egen utveckling. Eller avveckling snarare…

6 svar på “RESURSER”

 1. Fast blev verkligen vänsterdemonstrationen attackerad? Det som verkar ha skett är att moståndarna dök upp och skanderade slagord, dvs exakt samma sak vänstern gjort mot SD vid varje valrörelse.

  Vänstermanifestationens deltagare gick då till verbala och fysiska angrepp mot de högerradikala motdemonstranterna som försvarade sig.

  Vänstern fick således smaka på sin egen medicin. Men det kanske det som är problemet?

 2. Innan man ger polisen fler ekonomiska resurser skall man ge dem betydligt mer BEFOGENHETER. Lärarna skall även ha ökade BEFOGENHETER. Lärarna skall börja lektionen med att slå RÅTTINGEN i katedern och med barsk stämma vad det är som gäller när men går i skolan nämligen ORDNING och REDA och skolan är platsen för lärandet för livet.

 3. Hej.

  Den svenska journalistkåren och dess allierade politiker har själva bidragit till att legitimera våld.

  Regeln heter eskalation; börja inte, så tvingar du ingen att själv börja.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Polisens resurser räcker inte till pga massinvandringen. Därför är det fullständigt osannolikt att någon fastnar i en fartkontroll! Är det ingen som har ögonen öppna och ser vad som hänt och fortsätter hända i vårt Sverige?

 5. Polisen skulle naturligtvis ringt till vänsterns parlament som naturligtvis finns nära folket på gatan, för att få instruktioner. Journalisterna på kvalitetsäkra DN har uppfattningen att inget gräv behövs på en sån självklarhet. Inte undra på att folk från konfliktområden söker sig till Sverige nu när ID kontrollen är borttagen, här finns ju möjlighet att direkt påverka. Någon avveckling är inte på G den är redan klar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *