RAPPORT FRÅN ALMEDALEN – 1: SJÖSTEDT

Ingen kan ta ifrån Sjöstedt att han är en bra talare, rentav fantastisk. Sjöstedt ger ett sympatiskt intryck, trots att jag egentligen tycker väldigt mycket osympatiska saker. Idag var det Sjöstedts tur att äntra scenen – i Almedalen, i kyla, snålblåst och duggregn.

Det blev lite fel tycker jag. Sjöstedt öppnade med att prata om Emil i Lönneberga. Sjöstedt sade att han ville ha ett land som det Sverige Emil i Lönneberga växte upp i, där folk ställde upp för varandra och brydde sig. Emil brydde sig, om griseknoen och om Alfred, ibland även om Ida. Men när Sjöstedt sade att det Emils verklighet var något att sträva efter så blev det väl galet? Eller?

För om Sjöstedt menade den han sade där, inför en rätt liten publik,  så skall vi ha liveget tjänstefolk – som drängen Alfred och pigan Lina. Sådana som förvisso skulle vara Sjöstedts väljarbas. Sedan skulle det vara okej att slå barnen, låsa in bråkiga söner i vedboden. Ett Fritzl-Sverige, med herrskap och tjänstefolk, typ.

Nu tolkar jag säkert Sjöstedt helt fel, men det var så jag uppfattade honom. Men jag var trött efter alldeles för lite sömn och någon öl för mycket. Imorgon kommer jag att vara piggare. Nu vankas sömn, för att orka med Jan Björklund och alla andra liberaler.

God natt och God morgon från Almedalen.

8 svar på “RAPPORT FRÅN ALMEDALEN – 1: SJÖSTEDT”

 1. Älskade Astrid Lindgren, jag undrar verkligen vad hon hade tyckt om dagens Sverige, som har hänsynslöst har tvångsberikats av halalslakt och barnäktenskap?

  ”Opp och ner
  ner och opp
  grisen gal i granens topp
  och en mus
  i vårt hus
  svär och tuggar snus.
  Lammet skäller
  Värper karameller,
  Hunden jamar,
  Lille grisen gal.”

  Rid i natt, Fredrik, innan det är tack och adjö och godnatt för gott och den vackra svenska sommarnatten förvandlats fullt ut till ett galet inferno enligt utländsk modell.

 2. Än märkligare blir väl det hela med tanke på att Sjöstedt och hans sympatisörer brukar anklaga ett visst annat parti för att ”längta tillbaka till något slags bullerby- Sverige som aldrig har funnits” ?

  Håller inte med om att Sjöstedt är en bra talare.
  Det är så pass många groteskt billiga populistiska floskler att jag inte klarar av att lyssna i mer än högst 10 sekunder.

 3. Hej.

  Sjöstedt får ju sin vilja fram:

  Statarsamhället är ett faktum för den som är kommenderad till bidragsarbete (arbete där skillnaden mellan din lön och ditt bidrag i princip endast är förlusten av din fritid).

  Sjöstedt får som han varit med att skapa:

  Fattighjon och tiggare som fördelas av staten mellan kommunerna.

  Sjöstedt älskar att:

  Man under Emils tid kunde känna igen tyfus med blicken.

  Varför är Sjöstedt så nostalgisk, till en tid före kommunismen och dess spjutspets socialdemokratin förslavade Sverige?

  Därför at Sjöstedt tror på att om det blir tillräckligt illa så kommer det en arbetarklassens revolution, i vilken han och hans kader skall vara kommissarier och kapos.

  Sjöstedt kanske får sin revolution, men den blir nog mer av 1979 års Iran, än 1917 års Ryssland…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Nu har jag visserligen inte hört Sjöstedts tal i Almedalen, men jag utgår från att beskrivningen i artikeln i stora drag är korrekt.

  Det är anmärkningsvärt om Sjöstedt använder sig av ”Emil i Lönneberga” för att måla upp en bild av ett tryggt Sverige där människor bryr sig om varandra. Det anmärkningsvärda ligger inte bara i att det i 1800-talets svenska bondesamhälle fanns väldiga klasskillnader och utbredd fattigdom, eller att barnaga var lagligt. Det är minst lika anmärkningsvärt att Sjöstedt lyfter fram en bild av ett Sverige som i mycket liten utsträckning var multietniskt och mångkulturellt.

  Sjöstedt och hans partikamrater är ju mycket för massinvandring och islamisering. Han borde istället ha föreställt sig en modern, kulturellt berikad version av Emil. Man kan t.ex. tänka sig hur Ida hissas upp i flaggstången av sin far som straff för att hon inte velat bära slöja, hur Alfred och några andra sunni-drängar hamnar i slagsmål med en grupp shiamuslimer på marknaden, eller hur de stackars hjonen på fattighuset får klara sig utan julmat för att Kommandoran lagt alla pengarna på ett all inclusive-boende åt vuxna män från Afghanistan.

  Griseknoen hade dock fått utgå i denna moderna version av Emil, av hänsyn till muslimer som kan känna sig kränkta.

  1. En annan sak som är anmärkningsvärd är att vi i det här landet har partiledare som utgår ifrån 60 år gamla barnböcker när dom ska hålla tal och berätta om sina visioner och reformer för landets framtid.
   Eller…det borde i alla fall vara anmärkningsvärt, men i det här landet är det väl bara normalt.
   : /

 5. Det är ju fascinerande att Sjöstedts drömsamhälle är ett ruralt etniskt homogent samhälle där kontakter med något annat än det omedelbara närsamhället är helt frånvarande. Det finns ju ingen kontakt mellan den retoriken och den faktiska politiken (ja utom SDs då). Vad säger Rossana Dinamarca?

 6. Ja Sjöstedt bor ju på Östermalm, tjänar rejält med stålar tillsammans med hustrun så han menade säkert att herrskap och tjänstefolk är bra.

 7. Piga och dräng var inte livegna, snarare ungdomsarbete.

  Jag har tyckt mig ana att i fina kretsar är inte Emil eller Lindgren över huvud taget okej.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *