RADIKALISERAD

Sedan jag läste en krönika på sidan Para§raf har jag funderat över var jag står, vad jag har blivit. Funderingarna förstärktes av att en gammal, respekterad vän på nätet plockade bort lättkränkta mig ur flödet, avföljde. Anledningen var en tweet om Özz Nûjen. Motiveringen var att det hade hänt något med mig, precis som med många andra. Kvinnan vid tangentbordet tyckte det var sorgligt, och det tycker jag med. Var orsaken att hon upplevde mig som radikaliserad?

När Para§raf skrev att Hanif Bali, Lamotte, Birro, Heberlein och Janouch alla var vandrande bevis på en svensk radikalisering så landade jag i slutsatsen att det var där jag måste höra hemma. Je suis radikaliserad, typ. Alla de där personerna som Para§rafs krönikör lyfte fram som radikaliserade individer – människor som var godhjärtade då men hjärtlösa nu – är ju människor som jag uppskattar i debatten och diskussionen. Jag ser ofta samma problembild, Sverigebilden. Om de anses vara radikaliserade, då är även jag radikaliserad…

När jag sitter i soffan och läppjar på lill-lördagsölen tänker jag på den där tiden då kvinnan som avföljde mig började följa mig. Det var för nästan exakt tio år sedan jag började härja på nätet. Min första blogg Tokmoderaten föddes den 18 januari 2008. Tio år senare ser jag en helt annan person när jag tittar mig spegeln. Åldern och livskriserna har tagit ut sin rätt, fyrtioåringen är snart femtio. Väldigt många av de åsikter jag hade då har jag fått ompröva under det decennium jag har varit nätaktiv. Något har hänt med mig.

Om jag får tro många av de och dem som gillade mig då men har fått svårt med mig nu så har jag gått och blivit det som kallas radikaliserad, men de använder andra ord. Bitter. Gnällig. Pessimistisk. Svartmålande. Jag förstår dem, men jag förstår mina egna vägval bättre. Livserfarenheter präglar vad man blir och vem man är. Det har hänt saker i mitt privatliv och i mitt yrkesliv som har fått mig att bli den jag är nu. Radikaliserad kanske?

Men det är inget som bara har hänt. Det är ett resultat av det som händer runtomkring mig, mina barn. Jag ser på samhället med andra ögon, och det har gjort ont att få olika epitet och stämplar bara för att man har börjat se min verklighet – en annan verklighet.

Min process har tagit sin tid, den har gått långsamt. Det har inte varit någon förändring som går att jämföra med hur dagens socialdemokrater och moderater är jämfört med gårdagens moderater och socialdemokrater. Där kan man tala om snabba svängar, och en snäv kurvtagning. Det som de tyckte för ett år sedan tycker de inte alls idag, även om de låtsas som om de alltid har befunnit sig där de befinner sig i den politiska snårskogen. Där kan man tala om att något har hänt med folk. Det är vi som har förändrats sakta men säkert som kallas radikaliserade.

De som har förändrats extremt snabbt är något annat i sina egna ögon. Inte radikaliserade, inte extrema. Ansvarstagande tycker säkert några. Populister tycker jag.

Själv är jag tydligen radikaliserad. Något har hänt med mig. Så är det. Det är bara att gilla läget att det är radikaliserad man måste vara när man ogillar läget i samhället och har tröttnat på tomma ord och overkliga verklighetsbeskrivningar.

Je suis radikaliserad…

 

Vill Du stötta min framtida radikalisering får Du väldigt gärna bidra med några kronor eller ören. Alla bidrag kommer oavkortat att gå till radikalisering och radikala skapandeprocesser. Bidrag mottages med stor tacksamhet på Swish0721/868783 – alternativt PayPal som hittas längst upp i högerspalten. Tack på förhand!

18 svar på “RADIKALISERAD”

 1. Jag swishade 500 förra året och tänkte göra något liknande i år. Frågan är bara om du, med tanke på planering och annat, föredrar 50/månad eller 600 på en gång?

  1. Tack Magnus! Jag föredrar oftast en klumpsumma. 🙂 Önskar man donera månadsvis rekommenderar jag PayPal-varianten. Allt gott!

 2. Hej.

  Radikaliserad är det alternativ som erbjuds till passiviserad, pacificerad, eller att vara medlöpare.

  Ta det som en hedersbetygelse.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. Kan også kalles ”oppvåknet”, eventuelt ”realistisk”. Samfunnet har endret seg svært meget de siste årene.

 3. Ja, att vara radikaliserad har nog i vårt samhälle mest en positiv underton. Jag förstår Fredrik att du driver med pk-medias tragikomiska benämning på terrorister. ”Han blev radikaliserad där och där…”

 4. Jag skulle vilja ta det ett steg längre. De som nu ligger och skjuter prickskytte mot dem som med oro ser på vad som håller på att hända, och som externt ger uttryck för det så gott de kan, är varken passiviserade, pacificerade eller oförargerliga medlöpare. De spelar i samma division, är av samma skrot och korn, som de som kastar sten på blåljuspersonal när de kommer för att hjälpa. Att håna dem som blåser i visselpipan för vårt allas bästa genom att kalla dem för rasister, fascister, nazister (och nu senast radikaliserade) är inget annat än att idka prickskytte mot dem som med ärligt uppsåt försöker väcka Sveriges folk och politiker från att göra ett episkt misstag. Helt och hållet en människosyn att jämställa med dem som kastar sten på blåljuspersonal enligt mening.

  Hälsa detta din väninna Fredrik.

  Jag jobbar som åklagare i Malmö, och jag har fått nog.

  V

 5. Njaa, det där med ”radikaliserad” är lite grann som det där med ”extremist” ;
  I ett vansinnigt land är det dom normala som framstår och framställs som extremister.
  Alltså :
  Bali, Janouch & co utmålas alltid som några slags extremister – medan de som kämpar för att människor som saknar asylskäl ska få asyl utmålas som fullständigt normala.
  Sanningen är naturligtvis att det är precis tvärtom.

  Men visst, jag erkänner att de radikala extremisterna (exempelvis Lööf, Reinfeldt, Romson, Schyffert osv ) har drivit även mig i en mer radikal riktning.
  Men det ligger i sakens natur att extremism föder extremism ;
  Hade dom drivit en mindre extrem och mer normal migrationspolitik hade jag ju över huvud taget inte haft någon anledning att bli ens det minsta radikaliserad.
  Då hade jag än idag röstat på det sjuklöverpartiet som jag en gång faktiskt röstade på 🙁

 6. Radikaliserad är man av självbevarelsedrift och omtanke om mänskligheten! Man lever i verkligheten och inte i en bubbla av snåriga och snurriga ideologier och om det skall kallas att man är radikaliserad så torde det kunna beskrivas som en hedersutmärkelse.

 7. ”Mind control” (hjärntvätt) är vad svenska staten hållit på med länge. En viktig fråga är hur man hjälper människor (de allra flesta) att tänka själva istället för som den svenska ”Deep State” vill?

 8. Om fler blev ”radikaliserade”, eller ”Rödpillrade” som är ett mer passande uttryck, vore det lättare att ha en ljus bild av framtiden.

  Den som inte ser hur långt före i kurvan Trump ligger är i mina ögon intellektuellt ohederliga. Han vill avsluta chain migration och det är precis vad vi måste med. Anhöriginvandringen är källan till långa vårdköer, tandläkarbrist, högre socialtjänstkostnader mm.

  Våga tala om problem och våga definiera problemen innan det är försent och folk tar det svarta pillret.

 9. Jag är exakt som jag alltid har varit. Svensk, flitig, hyggligt laglydig. Det är samhället runt omkring mig som förändrats. Detta gör att jag måste vara tydlig med var jag står. När sjuklövern överöser mig med patrask som inte är som jag blir jag inte glad. Patrasket ska ut härifrån, tillsammans med sjuklövern.

 10. ”Je suis” jag med, Fredrik, delvis tack vare dig.

  Jag minns ett fungerande land, där S i princip var som dagens SD eller M, och där ett M fanns som inte existerar idag. Något som liknade dagens MP fanns inte utanför ”hospitalet.”
  Thatcher och Reagan framställdes som hemska monster. Idag har svenska politiker en liknande situation att klara av, och kommer att göra ett sämre jobb.

  ”Je suis”

 11. Du verkar ha radikaliserat SVT, de har gått från ”falska nyheter” till ”braskande nyheter” gällande det katastrofala tillståndet i sjukvården som Du påtalade för ett år sedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *