PUBLIK SERVICE

Varför växer de alternativa medierna? Varför är det allt färre som litar på SVT, SR och de gamla tidningsredaktionerna? Har det som kallas public service någon uppgift som publik service?

Johan Westerholm scoopade på sina ledarsidor under tisdagen. I en text lyfte Westerholm fram ännu ett skelett ur sosseriets mest inpyrda garderob. Sossarnas utrikespolitiska nestor, Pierre Schori, skulle under det tidiga 80-talet ha uttryckt sin förståelse och sitt stöd om Sovjetunionen skulle ha behövt intervenera i Polen. Schori hade stött en aktion mot den fria fackföreningsrörelsen Solidaritet. Alternativa och nya medier när de är som bäst. Ett gräv som borde ha fått genomslag även i public service och gamla tidningar. Så blev det inte.

Istället drog SVT fram ett eget scoop. SVT toppade med att Carl Bildt hade lämnat upplysningar om ubåtsskyddsskommissionens rapport till den amerikanska ambassaden.  Detta hade hänt bara några år efter Pierre Schoris stöd till en sovjetisk invasion i Polen. Dessutom har SVT lyckats få Ingvar Carlsson, Schoris chef under stora delar av 80- och 90-talet, att uttala sig om Bildt. Till SVT säger Carlsson att Bildt svek sitt land och landets regering där och då, när han pratade ryska ubåtar med amerikanerna…

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att se någon sorts koppling mellan dagens scoop i nya medier och kvällens scoop i publik service. Man blir lätt konspiratorisk när man ser Schori på nätmedier bli ’ersatt’ av Bildt i SVT. Det känns som en fokusförskjutning, bort från det jobbiga för sosseriet och Schori till något jobbigt för moderaterna och Bildt.

Public Service måste avvecklas för att vi skall kunna få en riktig publik service. Decennier av vänsterstöpta journalistutbildningar har dödat alldeles för mycket av alldeles för mångas tilltro till SVT och SR. Allt fler läsare saknar tilltro till dagens tidningar. Sverige behöver en ny publik service, där publiken kan återfå förtroendet för de medier som idag försöker lura oss att de är oberoende och politiskt neutrala.

Idag är vi ju allt fler som känner oss allt mer desillusionerade och konspiratoriska inför public service. Så skall det inte behöva vara. Det skall inte behöva vara så att SVT ägnar sig åt fokusförskjutning för att rädda sosseriets skinn istället för hänga på ett scoop som avslöjar en av de gamla statsbärarnas  galjonsfigurer som en sovjetisk inflytelseagent…

7 svar på “PUBLIK SERVICE”

 1. Du sätter ord på vad jag tänkte när jag såg nyheterna igår. Varför kommer detta upp nu, precis efter att Bildt gått in i valdebatten och Ledarsidorna uppmärksammat att Schori spelat under täcket med Sovjet?

 2. Så SVT bytte ut syndabocken från (S) mot en moderat.

  Att moderaterna helhjärtat stöder uttag av skatt för att permanenta detta måste betyda att de gillar att få stryck, är galna, eller möjligen bägge.

 3. Den dåvarande utrikesmini(s)tern Sven Andersson var en av Moskvas förlängda armar in i svensk toppolitik. Det nämndes inte alls men är inte okänt. Journalisterna skulle ogärna skriva något om Sovjetunionens påverkan på (s)venska regeringsmedlemmar, inklusive Pierre Schori. Av någon anledning ser man honom som en pålitlig figur. Det är delvis sant, sovjeterna litade fullt och fast på honom och han var mer lojal mot dem än mot Sverige.

 4. Mera fake news med det där påståendet om Schori…..otroligt att han skulle ha stött en sovjetisk invasion av Polen! Det hade isåf redan avslöjats då!
  Betydligt mer substans i att Bildt begick direkt landsförräderi med sin ”information” till CIA/USA.
  Dessutom har han blod på händerna sedan sitt styrelse-engagemang i Lundin Oil!

 5. Public service är i fritt fall.
  Omöjligt att titta på SVT.
  Olidligt!
  Vinklingar, PK-agenda.
  Från första till sista sekund.
  Genomsyrar allt. Allt.

 6. Det fanns ju ett parti som gav klara besked om hur det skulle gå med public disservice. Tyvärr fegade allt för många så kallade dissidenter ur och röstade på partierna som vill fortsätta krossa svenskarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *