PUBLIC SERVICE

Sveriges Television och Sveriges Radio är Sveriges ”public service”. Statstelevisionen och statsradion, i allmänhetens tjänst. På senare tid har det funnits alltfler tillfällen att fundera på hur man gör allmänheten en tjänst genom att sända ut det man sänder ut. I begreppet ”public service” ligger tydligen uppdraget att ta all heder man kan av en eventuell och kanske tilltänkt moderat ledare. På fredagseftermiddagen gick Sveriges Radios Eko-redaktion ”full Alliansfritt” och publicerade en bild som skulle fungera riktigt bra i vilken vänstervriden negativ kampanj som helst.

SR Ekot rabblade upp allt elände man kunde hitta om Ulf Kristersson. Det fanns väl inga sakfel i det man publicerade, men allt det hemska balanserades inte upp med ett kryddmått positiva egenskaper hos partiledar-aspiranten. SR Ekot fick en hel del skit för sin ensidiga bild. Statsradions Eko-redaktion plockade bort sin bild, förklarade att man tog tillsig kritiken och jobbade om sin bild av Kristersson. Nu skulle han inte få spela rollen som Sveriges värsta, mest misslyckade och allra hemskaste politiker. Man skulle balansera upp det litegrann. Kristersson blir kanske bara misslyckad, hemsk i nästa beskrivning från ”public service”…

Svensk ”public service” är inte för all publik längre. De svängar man tar ut när man svingar åt höger tar man aldrig ut när man borde kunna svänga mot vänster. Journalisternas politiska preferenser slår igenom i deras arbete. Sveriges Radios varudeklaration om sin journalistik framstår som satir och ironi.

”Vi sätter trovärdigheten främst. I vårt dagliga journalistiska arbete arbetar vi på olika sätt för att leva upp till publikens förtroende. Vi är måna om att ge en bred, mångsidig och nyanserad bild.”

Sveriges Radios Eko-redaktion dödade den lilla trovärdighet public service hade kvar på högersidan av sin publik med sin publicering. Någonting måste vara genuint sjukt och skadat i svensk public service när man inte ens reflektrerar eller tänker till i någon nanosekund innan man trycker på ”publicera” och går in i socialistisk ”negative campaigning-mode”. Det gör ju till och med en haverist som undertecknad. Att tänka till innan publicering – ”Blir detta bra?” – är en rutin för att inte göra bort sig.

Eko-redaktionen förstår och tar till sig reaktionerna. Man tog bort bilden med den hemskaste Kristersson, men bilden lever kvar och budskapet sitter där. Detta innan Kristersson ens har blivit vald till moderat partiledare. Problemet för Eko-redaktionen är att dagens journalistik och publiceringar lever kvar även efter det att man tar bort det som inte blev så bra – eller opartiskt.

Eko-redaktionen kan ju försöka skademinimera lite med en ”Kristersson-bild” – men med statsminister Löfvens historik istället. Den skulle nog se ut ungefär som bilden ovan. Något annat skulle vara ännu mer överraskande än att ”public service” lyftar fram den hemska högern…

 

Ekots raderade bild hittas HÄR. Bilden ovan är ”klippa och klistra”, inte alls äkta.

15 svar på “PUBLIC SERVICE”

 1. Det är inte så många år sedan jag fortfarande var positiv till public service, men något har hänt med organisationerna de senaste 5-10 åren som gör att jag allvarligt ifrågasätter deras existensberättigande.

  Det verkar som den interna politiska likriktningen har gått så långt överstyr att det inte finns någon betänksamhet överhuvudtaget. För lyssnaren framstår det i kontinuerliga grodor av den här typen där det blir uppenbart att det inte finns något internt ifrågasättande alls – inga kollegor som lyfter ögonbrynen vid absurda formuleringar, inga ’ho, hum, hur gick det med faktakollen där tro?’, etc.

  Det är tydligt att de numera saknar både personal och den interna kulturen för att kunna fullfölja sitt uppdrag. Och jag är tveksam till att det ens går att åtgärda, när det gått så här långt är sannolikt de flesta personer som det skulle gått att rekonstruera organisationen runt redan borta.

 2. Hej.

  Hehehe – klar bonuspoäng för stil att ha med ’Du har vunnit 2:a pris i en skönhetstävling’ från ’Monopol’!

  Hehe, ’Monopol’ när det handlar om SVT.

  Kom igen, du och dina blogg-kollegor kanske kan bjuda på motsvarande för Sahlin eller Fridolin?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. Alliansen gör ju självmål, när de spelar med i MSM:s spel om vem som kan vara mest emot sd. Sedan klagar de över att de inte får ut sin politik…
  Det här har nu hållit på i sju år att alla måste förhålla sig till sd. De fattar fortfarande inte att sd är ett symptom på att sjukan sitter djupare i samhällskroppen.
  Senaste varvet började i höstas när Anna Hedemo i Agenda krävde av Kinberg-Batra svar om sd. Så gick det som det gick. Mission accompli. Idag satt Kristersson i kommunist-mp-”Public service” och det handlade bara om sd, sd , sd… Och dessa kallar sig politiska ”JOURNALISTER” och som tillägg tlll detta alla ”STATSVETARE”. Alla betalda av våra surt inarbetade pengar. Nej! Jag betalar ingen TV-licens eller dagstidning och jag har gått ur Löfvens sossekyrka.

 4. Off topic ;
  Samma dag som en undersökning visar att 70 % av moderaternas väljare vill att M ska samtala med SD så berättar M´s (förmodligen) blivande partiledare att han inte tänker samtala med SD.

  Slutsats :
  Om Kristersson kan få moderaternas opinionssiffror att lyfta så sker det på bekostnad av ett annat alliansparti.

  On topic:
  Det är en jävla tur att man aldrig har betalat tv-licens.

 5. Hahaha, höll på att åka dit, tills jag såg ”2:a pris i skönhetstävling”, det skulle varit ”korrigerat” till 1:a pris om det vore SR Ekot på riktigt.

 6. Lite offtopic. Hörde med ett halvt öra att regimen planerar att ge skolor möjligheter att vägra låta vissa partier komma in på skolor. Ett utmärkt beslut, som framtida regimer kan ha stor glädje av.

  En SAP-fri skola vore ju en fin present till våra barn! Förstås lite ironiskt om det är en SAP-regim som ger framtida ledare verktygen att utestänga småpartier rektorn inte gillar..

 7. Lysande! Dessvärre kan vi snart inte vessla oss undan tv-avgiften. Samtliga partier i riksdagen, utom SD, kommer att godkänna en Public Service Korrekt avgift innan valet.
  Från vaggan till graven får vi inte välja, tycka eller tänka fritt.
  Fortfarande finns möjligen att säga upp sitt svenska medborgarskap och bli papperslös. Något som bör övervägas av de som bor här sedan länge och saknar bostad och de som lever under EUs fattigdomsnorm.

 8. Löfvens lista är intressant. Men det finns inget om hur han fick sin lägenhet i Stockholm och då tänker jag inte på palatset, som han nu bor i.

 9. Du glömde bort JAS-affären med Sydafrika. Om vi hade haft riktiga journalister som granskat Stefan Löfvens roll hade han tvingats avgå innan valet 2014

 10. Jag uppskattar rysligt mycket TV- och radioutsändningar, som inte avbryts av kommersiella avbrott. Visst tycker jag att nyhetsrapporteringen i både SVT och SR är vidrigt politiskt korrekt, men det finns andra program som jag uppskattar desto mer och som jag hellre lyssnar på. Ett rikstäckande ”public service” [fånig svengelska] är viktig inte minst ur krissynpunkt.

  Jag uppskattar rysligt mycket TV- och radioutsändningar, som inte avbryts av kommersiella avbrott. Visst tycker jag att nyhetsrapporteringen i både SVT och SR är vidrigt politiskt korrekt, men det finns andra program som jag uppskattar desto mer och som jag hellre lyssnar på. Ett rikstäckande ”public service” [fånig svengelska] är viktig inte minst ur krissynpunkt.

  Jag som betalar TV-licensen, som ska gå till programverksamheten i SVT och SR, ogillar att vi har TV-licens. Det är ju många som skolkar från TV-licensen fastän de har TV. Detta är orättvist. I stället för TV-licens bör man ha skattefinansiering.

  ”Public Service”-myndigheten måste också få ett nytt regleringsbrev så att man blir av med den positiva diskrimineringen av undermåliga individer med kontinentalt präglade anletsdrag, som får synas och höras i ”public service”, och vars främsta merit är att de har kontinentalt präglade anletsdrag. Denna positiva diskriminering går nämligen ut över kvaliteten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *