PROFFSTYCKAREN

Jenny Strömstedt är en proffstyckare. Det blonda yrvädret tycker och tänker offentligt från morgonsoffan i TV4, från sin spalt på Expressen eller i någon annan kanal. Jenny Strömstedt får betalt för att tycka och tänka på ett sätt som gör att ordet folkuppfostran ligger nära till hands. Pöbeln göre sig icke besvär, eller något i den stilen…

Det var några veckor sedan proffstyckaren Strömstedt skrev en krönika som jag har gått och stört mig på sedan dess. Den 9 september skrev Strömstedt om tiggeriet, om hur hon fick skämmas när någon snäll farbror gav henne en krona för att hon skulle ha råd med sin chokladkaka som barn. Det var en text om tiggeriet, där det inte gick att missa andemeningen. De som tycker till om tiggeriet skall inte tigga själv. Men det är okej att tycka till om andra människors tiggande när man har en saftig lön. Det är okej för proffstyckaren att raljera kring amatörtyckarens crowdfunding.

Marcus Birros, Katerina Janouchs och Joakim Lamottes ambitioner att få sina följare att bidra ekonomiskt till deras verksamhet blir i Strömstedts värld helt jämförbart med tiggarens tiggande utanför ICA. Tiggarens laminerade lapp och malande ”Hej!” blir detsamma som en högertyckares tankar på sociala medier. Så kan man ju proffstyckaren välja att se på andra som tycker och tänker, som inte avlönas av en TV-kanal eller en kvällstidning. Sedan jag läste det där har jag stört mig på Strömstedts insinuationer och överlägsna attityd.

För proffstyckaren Strömstedt är det okej att tycka, tänka, skriva och få betalt för det – i förlängningen av de som läser Expressen eller ser på TV4. För amatörtyckaren är det tiggeri när man ber läsaren om stöd. Att sedan Strömstedtskan väljer att namnge just Birro, Janouch och Lamotte som tiggare är en annan sak. De är ju i proffstyckarens ögon precis lika onda som hon själv är god.

I den väletablerade proffstyckarens ögon är det lika hemskt när en skribent ber läsaren om stöd som när romer tigger utanför ICA. Katerina Janouch har blivit av med delar av sin inkomst sedan hon började tycka och tänka högt, eller skämta lite lågt. Viking Line skickade ut Janouch i kylan. Birro och Lamotte har hudflängts offentligt fler gånger än Strömstedt ha himlat med ögonen i sin TV-soffa. I Strömstedts värld skall Lamotte, Janouch och Birro ha det jobbigt, gärna så jobbigt att de kniper käft. Amatörtyckaren skall inte ha växtkraft eller stöd av sin läsekrets. Amatörtyckaren är en nolla, ofta en ondsint nolla.

Den här bloggen får också stöd av sina läsare, av några av sina läsare. Det är en förutsättning och varit en förutsättning för att komma hit – där I otakt trampar på idag. Reportageresor i verkligheten, studieresor och ledighet utan lön har krävts. Där ha läsekretsens stöd varit värdefullt. Jag är ingen Lamotte, Birro eller Janouch. De är skolade där jag är oskolad. Jag gör det här för att jag tycker att alla åsikter är värdefulla i en debatt och diskussion. Mitt bittra brölande borde inte vara ett undantag. Jag är tacksam så länge någon eller några uppskattar och stöttar mig. Detta oavsett om det handlar om glada tillrop på bussen eller en slant på ”Swishen”.

Så. Tycker Du att den här sidan är bra men kan bli bättre så får Du mer än gärna bidra till att reta upp proffstyckare som Strömstedt. Swish till 0721-868783 eller en slant till Paypal och bra kan bli bättre, tack vare Dig.

Stort Tack för att Ni stöttar mig! Ett stort Tack för att Ni orkar läsa mig och ta till Er mina offentliga grubblerier.

25 svar på “PROFFSTYCKAREN”

 1. Dina texter är hundra gånger mer insiktsfulla och intressanta än pk-sliskiga Jenny Strömstedts överlägsna poserande. Swishar omgående över en hundring, Fredrik. Skulle aldrig i helvetet göda Strömstedt genom att klicka på hennes förutsägbara pösmunkspladder. Byter kanal omedelbart om jag råkar snubbla på henne i rutan. Hemsk människa…

 2. Går det att swisha till Strömstedskans bolag? En spänn vore väl lagom att trycka över till henne. 10 gånger en följd. Skulle väl kosta henne tjugo spänn. OBS swisha inte till privatpersonen Strömstedt.

 3. Vore intressant att se Jenny Strömstedt ta debatten med de hon kritiserar, där tror jag hon skulle bli överkörd.

  Kaxig är ett gammalt uttryck som passar in på JS.
  Hade hon varit lika kaxig om hon inte gift sig med Niklas Strömstedt och inte bott i en lägenhet på Södermalm m riktigt högt kvm-pris.
  (Den har ett högt kvm-pris, det lyckades Steffo Törnqvist med ett garv få fram i morgonens sändning.)
  Blir så trött på dessa programledare som småskryter med hur bra de är och hur fint de har det privat.
  Missunnar absolut ingen att leva gott å ha det bra, tvärtom, men det blir tröttsamt att lyssna och se på dessa självgoda människor.
  (Ser nu för tiden endast nyheterna på morgonen men ibland åker annat med)

 4. Du skriver att du är en amatörskribent, likaså Janouch, Birro o Lamotte. Jag tycker med hundratusentusentals om inte miliontals människor att ni är proffs. Tror Svt, Tv4 kan vara förbrukade om ett decenium pga av deras maktenuppifrån-styrning. Alltså de speglar ingenting mer i botten än den gamla maktens vidmakthållande av sina positioner. Tv4 har tassat efter storebror Svt (Sr) i sk värdegrunds-direktiv. Men värdegrunden strider mot åsiktsfriheten o yttrandefriheten OCH demokratin. Men den heliga kon slaktas äntligen. F ö tillför inte de rumänska tiggarna något mer än fortsatt tiggande o fastlåst kriminell verksamhet. Men det förstår inte ordupphostande Jenny Strömstedt. Löfven, vänstern o anhang löser upp demokratiska lagar. Champagne när vänstern minskar i framtiden : ) Jaaaa

 5. Jag störde mig också något enormt på Strömstedts krönika.
  Inte så mycket på hennes ”godhet” .
  Det jag störde mig på var dumheten samt att man som ”journalist” tydligen får göra vilka infantila liknelser som helst.
  Strömstedt missar tre saker ;
  1. Birro, Janousch och Lamotte har till skillnad mot de rumänska och bulgariska tiggarna uppehållstillstånd i Sverige.
  2. Det är INGEN av de som förespråkar ett tiggeriförbud som vill förbjuda organisationer som Hoppets Stjärna och deras 90-konton där folk kan sätta in pengar avsedda att hjälpa romer i rumänska byar.
  3. ALLA vi som vill förbjuda det offentliga tiggeriet vill även förbjuda Birro, Janouch och Lamotte från att springa runt på caféer med sina laptops och tigga pengar av folk. Jag tillhör de som vill förbjuda tiggeriet. Jag har dock aldrig propagerat för kriminalisera Birros tiggande på caféer . Anledningen till att jag aldrig har propagerat för detta är….att beteendet inte existerar. Men i samma sekund som Birro börjar crowdfounda genom att springa runt på caféer och tigga pengar så lovar jag att ogilla detta lika mycket som romernas tiggande.

  Strömstedt missar förmodligen fler än de tre sakerna, men de tre är de största missarna.

  Ett tiggeriförbud är för övrigt onödigt.
  Dels eftersom de böterna som eventuellt skulle delas ut aldrig kommer att betalas, men mest för att ett tiggeriförbud inte behövs; Det räcker bra med att börja följa de lagar och regler som redan finns idag;
  3 månader får en EU-medborgare vistas i Sverige innan han måste kunna visa upp antingen ett anställningskontrakt eller ett eget kapital. Och med ”eget kapital” menas inte ”en mugg med enkronor”.
  Tre månader och tanten utanför min lokala hemköpsbutik har suttit där i fyra år….
  Och under dessa fyra år har hon inte fått det ett dugg bättre. Hennes situation har inte förändrats en millimeter trots att godhetsapostlar som Strömstedt har gett henne lite växelpengar.
  Faktum är att det är godhetsapostlar som Strömstedt och deras enkronor som är förklaringen till att hennes situation inte har förbättrats eller förändrats.
  Det är deras enkronor som låser fast henne utanför butiken.
  Hade godhetsapostlarna istället satt in pengar till exempelvis Hoppets Stjärna så kunde hennes situation möjligtvis ha förändrats. Men detta är inget alternativ för godhetsapostlarna. Dels eftersom dom VILL att tiggarna ska sitta kvar- annars kan man ju inte känna sig god och solidarisk när man ger lite småskrammel, men kanske främst för att det är så svårt att sätta in ” tre tomma ramlösa-burkar som ni kan få panta” på Hoppets Stjärnas bankgirokonto.

 6. Hej Jessica Stegrud !

  De flesta Medmänniskor har en åsikt om saker & ting som rör våra Medmänniskor eller Samhället !

  Journalistens arbete är tycka till om våra Medmänniskor & Samhället !

  Det gör Jenny Strömstedt !

  Jenny Strömstedt tillhör den Goda delen av jordens befolkning !

  Dessutom klok & varm & har humor

  Så ligger det till !

  Varma Hälsningar
  Elisabeth Wilkinson

  1. Hej Elisabeth! Den texten du kommenterar har noll och intet med Jessica Stegrud att göra. De texter Jessica skriver till den här bloggen är tydligt markerade med hennes namn i rubriken, precis som andra gästskribenter. Det är den onda bloggägaren själv som författar de flesta texterna. Dina åsikter om Jenny Strömstedt noteras, med ett konstaterande att smaken är som baken. Men tack för att du tog dig tid. Fridens liljor / Fredrik

  2. Elisabeth
   Nja, inte helt. Hon tillhör dom som tillhör PKmaffian o är rent för präktig!
   Hade velat se henne ställa en enda jobbig fråga enda gången hon kan knappt vara i närheten av en sådan måste hon dricka massor av vin o fnittra som en tonåring.
   Nej, tacka vet jag dom som vågar ställa dom jobbiga frågorna o inte följer den beiga strömmen!!!

 7. Profstyckaren!

  Hej!
  Detta är så mitt i prick!
  De du sammanfattar är ju så som många av oss tycker, tyvärr så tvingas man ju till att sluta med att se och höra på SVT/SR. Vridning från att ha varit upplysande och allmänbildande, till att ha blivit åsiktsstyrt instrument med politisk agenda. Är så uppenbar att jag inte kan förstå de människor som inte kan se det.
  Fortsätt det goda jobbet !?

 8. Du bör för övrigt läsa Frida Boisens krönika i dagens expressen.
  Den får nästan Jenny Strömstedts tyckanden att framstå som mensa-material.
  Boisens ”argument” mot tiggeriförbud är det gamla uttjatade ”Man kan inte förbjuda fattigdom” .
  Hon har alltså inte ens förstått att tiggeriförbudet är ett förbud riktat mot ett beteende och inte mot ett tillstånd. Eller också har hon inte förstått skillnaden mellan beteende och tillstånd.

  ”Argumentet” är lika lysande i sin enfald som ”Man kan inte förbjuda rikedom så därför bör det vara tillåtet att ljuga för skatteverket” eller varför inte en vidareutveckling av hennes egen logik ”Man kan inte förbjuda fattigdom så därför bör det vara tillåtet att snatta mat i affärer om man är fattig och hungrig och cigarretter bör det också vara tillåtet att sno om man är röksugen för det går ju inte att förbjuda beroendesjukdomar ”
  :/

  1. Dessutom, om man skall dra Boisens dumargument ett steg till. Vi skall alltså istället ”tillåta fattigdom”, d.v.s. låta lösningen på romernas problem vara att de skall fortsätta sitta utanför snabbköpen vara fattiga och tigga trots att det inte lyfter dem ur fattigdomen en millimeter. Många av dem får ju inte ens behålla pengarna själva.

 9. För Birro, Janouch och Antonsson får man ju något i utbyte. Tiggarna sitter ju bara ivägen.
  I tidningen Blandaren hade man som förslag att Maria som satt på plattan och skränade med sin orgel.
  Om man la en krona skulle hon vara tyst i en minut. Sen expressen och tv4 är inget jag skulle konsumera ens under pistolhot.

 10. Jag tycker väldigt illa om den människan. Precis som hennes fjant till fästman (ni vet vem jag menar). Proffstyckare? Hon är inte mer proffstyckare än du och jag. De är snarare amatörtyckare båda två.

 11. Skulle det vara tiggeri att önska sig en slant för ideellt utfört arbete, av de som tar del av detta arbetes frukter?
  Mycket tveksamt.
  Om jag väljer att skänka en slant till ex. Fredrik, Birro eller Janouch – då gör jag ju det för att jag uppskattar det de tillför och de texter jag kan begagna mig av. Tiggaren utanför ICA ger mig inget mervärde om jag skänker pengar till denna, kanske en stunds endorfin-rus, men det får jag av löpning också…

  Det blir mer som att ställa ut kattmat på verandan, nästa natt är katten tillbaka och vill ha mer. Kanske har den även sin kattkompis med sig då, som också vill ha ett gratismål. Som tack får barnen kattkiss och kattbajs i sandlådan. Inte ett jättestort mervärde om du frågar undertecknad.
  Men fru Strömstedt kanske uppskattar kattbajs i barnens sandlåda och ser ett mervärde i det?
  Då ska hon ställa ut kattmat tycker jag.

  / Hobbydiktatorn

 12. Men är Jenny född på medeltiden eller?

  Crowdfunding och liknande är väl för tusan inte tiggeri? Det är ju en finansieringsform och de som betalar får ju något i utbyte. I detta fall texter.

  Själv brukar jag donera till diverse mindre mjukvaruutvecklare som har har donateknapp med Paypallogga. Inte av barmhärtighet utan eftersom jag har behov av viss specialicerad mjukvara som enbart entusiaster utvecklar. Crowdfunding är ju ett marknadsmässigt instrument som är helt genialt och skapar möjligheter även för mindre verksamheter att dra in pengar.

  Jennys krönika visar väl om något att hon inte förstår sin samtid och hur den fungerar. Men det blir ju så när man lever i ett elfenbenstorn och ser ner på proleterna. Tragiskt att se hur riksjournalisterna liksom driver in i en självrättfärdig dumhetsdimma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *