POLIS, POLIS, POLITISKT MOS.

En enda polisbil såg jag under helgen, och då flängdes det hej vilt över länet och landskapet Dalarna. En målad polisbil på vägen mellan residensstaden Falun och problemstaden Borlänge. Jag kan ju ha missat några omålade polisbilar, men bara ett enda bevis på att polisen existerar överhuvudtaget i Dalarna. En fin helg. Massor med folk i rörelse, men noll polisiär närvaro trots trafikkaos här och stök där.

Förra sommaren passerade vi en trafikolycka. Ingen stor sådan, men likväl en händelse som skulle må bra av polis på plats. Ett havererat fordon mitt i en backe, bakom en kurva och ett kaos med bilar som skulle försöka passera från båda hållen. En annan bil som dragit in i den stillastående bilen. Farliga inbromsningar i köslutet. Aggressiv körning och – som sagt – ett kaos. Jag ringde 11414, och bad att få prata med ledningscentralen för Dalarna. Jag såg att den lilla incidenten bli något större. Efter ”bara” 7-8 minuter fick jag prata med en trött ledningsoperatör på en ledningscentral.

”Jaha?”, ”Vad tycker du att vi skall göra åt det?”, ”Vi har inga lediga patruller överhuvudtaget!”, ”Suck…”, ”Suck!”

Polisen hade inga lediga resurser, och det fanns säkert viktigare saker för de alltför få polispatrullerna att pyssla med än att dirigera trafik en fredagseftermiddag i högsommarvärmen.

Poliserna i Dalarna drömmer mardrömmar om förra sommaren. De kände sig otillräckliga, i ett konstant underläge och väldigt få. Allt de kände stämde. Nu står en ny sommar för dörren, och polisen i Dalarna stänger alla polisstationer utom två. I Mora och i Borlänge. Pengabrist och anställningsstopp. Inga sommarvikarier så långt ögat kan nå, inte en radiobil på flera mil.

Räddningstjänsten i Mora var ute på jobb häromdagen. Brandstyrkan åkte in i ett pågående inbrott och ville ha dit polisen. Pågående. Man ringde upp blåljuskollegorna hos polisen för att få dit en patrull. Men det fanns ingen patrull att skicka. Tjuvarna och buset kunde försvinna.  Vågar man gissa att samtalet gick i samma stil som när undertecknad ringde? ”Jaha?”, ”Vad tycker du att vi skall göra åt det?”, ”Vi har inga lediga patruller överhuvudtaget!” och några djupa suckar.

Många på landsbygden i Dalarna pratar om ett laglöst landskap, där polisen sällan syns och sällan dyker upp när man behöver dem. Ett pågående inbrott i närheten av Mora, och ingen ledig patrull. Det ser likadant ut i Grängesberg, Gagnef och Grövelsjön – överallt. Ett stort landskap där en stor del av polisens resurser är bundna till några kvarter i Borlänge.

Det är Sverige 2017, och sommaren står för dörren. Det är ett Sverige där poliserna byter kaffet mot Losec och där kårandan ersätts med kårångest. Det är ett land där folket börjar tvivla på rättssamhällets ambitionsnivå. Man känner sig övergiven, och det med rätta…

9 svar på “POLIS, POLIS, POLITISKT MOS.”

 1. Är inte Göran Greider journalist i de där krokarna. Om han kunde sita sig från rimmandet verkar det finnas en hel del intressanta journalistiska uppgifter att ta tag i. Gissar att Dala-demokratens upplaga skulle öka också.

 2. ”Syns du inte finns du inte” är något som gäller inte bara i marknadsföring.

  Jag har i tjugo års tid fem dagar i veckan kört Strängnäs-Stockholm t.o.r. och väldigt, väldigt sällan sett en målad polisbil.
  Sträckan Södertälje-Sto borde ha ständig patrullering för där ”står man på” ordentligt och andra,eller inga, trafikregler verkar gälla.

  Gick i pension för tre år sedan så det kanske har blivit bättre sedan vår rikspolischef Dan Eliasson tillträdde. (Ironi)

 3. Men migrationen fortsätter ca 30 tusen från och med 2016 söker asyl,hur många kommer att sysselsätta polisen framöver?

 4. Undrar varför flera vill ta jägarexamen, och varför flera söker sig till pistolskytteklubbarna.
  Själv har jag jägarexamen sedan början av 80-talet, då det var frivilligt.
  /Anna

 5. Hej.

  Det var brist på polis redan tidigt nittiotal i det länet.

  Jag minns särskilt en midsommar när telefonerna gick varma för att ta reda på vilken folkpark polisen var vid detta år – varpå sällskapet packade in sig i bilar efter maten och åkte till en i motsatt riktning…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. Förra sommaren hade polisen i Dalarna tillsatt stora resurser när motorburna äldre hade träff i slutet av juli. Mängder av kontroller gjordes men det mesta fick skrivas av senare. Riktig prioritering av resurser?

 7. Regionen Bergslagen består av Dalarna, Värmland och Örebro län.
  Antal poliser i Dalarna.
  2007 polis 448 civila 168
  2014 polis 428 civila 135
  2017 ???
  Har det blivit fler innevånare I Dalarna, var får polisen lägga sina resurser(mest utryckningar)?

  De poliser som P4 Dalarna pratat med säger att grundbemanningen är för låg.
  -Patrullen får ju åka kors och tvärs i Dalarna och jobba med det absolut viktigaste. Maten får man ta när passet är slut – det är inte ovanligt, säger Jan Henriksson, stationsbefäl i Falun och Borlänge.
  -När jag började i Ludvika för snart 20 år sedan, fanns det närmare 70 poliser där. I dagsläget tror jag att de inte ens är 30, säger John Spånberg, som i dag arbetar i Mora.
  -Nu under semestertiden är det ju ren skandal, tycker jag, när vi får sitta och åka 50–70 mil bara för att det inte finns personal på de andra orterna, säger Lena Nilsson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *