PLUS OCH MINUS

Det ryktas om att Nordea funderar på att flytta sitt huvudkontor från Stockholm i Sverige till någon annan stad i något annat land. Det är rykten som har blivit en nyhet. Det är rykten som har uppstått på grund av eller tack vare regeringens politik. Det är rykten som har fått sossar att jubla och hjula av glädje, medan de pekar finger och gapar om girighet. Klart att det måste vara kul när man direkt kan se effekterna av politiken. En ny bankskatt, en bank som allvarligt överväger att fly landet. En ny skatt som får Nordeas skatter att hamna i ett annat land, där de anställda på Nordeas huvudkontor med till visshet gränsande sannolikhet får börja skatta i ett annat land…

När jag skriver om ekonomi är det ungefär som om Göran Greider skulle skriva om sina skönhetstips eller Kicki Danielsson om sina friskvårdsråd. Det är inte speciellt insatt, eller påläst. Men jag kunde inte låta bli, när Nordea nu på allvar funderar på att flytta från Sverige. Då var jag tvungen att rycka ut, trots min synnerligen begränsade koll på plus och minus. När till och med en ekonomisk analfabet som undertecknad ser en effekt som regeringen låtsas garva åt…?

En ny bankskatt lanserades. Ryktena började, och Nordea började flagga om en eventuell utlandsflytt. Men finansministern var lika iskall som en Piggelin i bakdörren. Det var bra för Sverige om Nordea flyttade. Riskerna för svensk ekonomi skulle minska. I Magdalena Anderssons ögon fanns det stora fördelar om girigbukarna i Nordeas styrelse och ledning gjorde slag i saken. Så lät det i vintras. Nu är finansministern lite mer balanserad. Nordea borde inte bara tänka på pengar, de skall också tänka på mjuka värden när de överväger framtiden.

Jag har en bekant som jobbar på Nordeas huvudkontor. Han tjänar bra, även om vi aldrig har jämfört min vårdlön med hans banklön. Deras resor, deras boende, deras vinhylla och deras tillvaro avslöjar att han och familjen har det rätt bra ekonomiskt, eller mycket bra. Han betalar med sin lön rejält med skatt, till staten, landstinget och kommunen. Han betalar mycket mer än han kostar staten, landstinget eller kommunen. Han är en av dem som med sin höga inkomst och därmed höga skatt försöker hålla välfärds-Sverige under armarna.

Det är en sådan person Magdalena Andersson och regeringens politik gärna ser flytta från landet, för att ersätta med någon annan person med en helt annan skattekraft och en helt annan effekt på plus och minus i välfärdsekvationen. Sannolikheten är stor att regeringens påhitt med en ny bankskatt driver iväg några tusen starka skattebetalare som behövs mer än någonsin. Det är bra för Sverige enligt finansministern, precis som att Nordeas skatter i 10-miljardersklassen försvinner utomlands.

En ny bankskatt driver iväg en storbank. En ny flygskatt driver iväg lågprisflyget. Nya skatter som driver iväg arbeten och skattebetalare. Samtidigt som vi i Sverige har hundratusentals nya innevånare med noll förmåga att här och nu bidra med skattepengar, som är beroende av att det finns tillräckligt med skattebetalare i Sverige. En regering som inte tycks bry sig nämnvärt om det här med plus och minus. Hur räknar de, egentligen…?

7 svar på “PLUS OCH MINUS”

 1. Tror inte folk i gemen förstår relationen mellan hög inkomst och hög förmåga att betala skatt.Men det kommer att synas när landet består av pensionärer och migranter som ligger i spannet 10 tusen till 15 tusen i bruttoinkomst,det blir en tummetott av offentlig sektor,och köpkraft därefter,billigt billigt överskottslagret gör strålande affärer!

 2. Man kan inte ta hänsyn till verkligheten när det finns en billig poäng att göra. Att det sedan känns bra är viktigt.

 3. OM Nordea gör verklighet av hotet så hoppas jag att alla som har ett konto i Nordea tar ut ALLA sina pengar, avslutar sitt konto och byter bank. När sen valet kommer upp 2018 så hoppas jag att tillräckligt många insett att vi inte har politiker som bryr sig om sin befolkning längre och därför ger dem sparken hela bunten.
  Vad ska vi göra då?
  JO….rösta på oss själva via Direktdemokraterna. Ta tillbaka våra demokratiröster från tjuvarna i hela det partipolitiska systemet och börjar hjälpas åt att bygga ett nytt demokratiskt politiskt system med direktdemiokrati som grund. Lätt som en plätt!

 4. Hur räknar de, egentligen…?
  Ja det lär vi aldrig få veta då de kritiska frågorna inte ställs av msm.

  Vart är vi på väg??

 5. ”Samtidigt som vi i Sverige har hundratusentals nya innevånare med noll förmåga att här och nu bidra med skattepengar, som är beroende av att det finns tillräckligt med skattebetalare i Sverige.”

  Det vi förlorar på varje bidragstagare , tar vi igen PÅ VOLYM!!

 6. Betänk vem de nyanlända lär rösta på. Din bankkompis med vinhyllan lär rösta annorlunda. Det är en fullt tillräcklig analys.

 7. Matematik är nog ingen politikers starka sida, ty hade de varit det så hade mycket sett betydligt bättre ut.
  Som min salig far brukade säga om politikerna; ”hade de varit lika duktiga med det de har ovanför näsan som det de har under näsan, så hade mycket varit vunnet” !
  Det var bättre förr när man redan i småskolan fick lära sig om ”spara&slösa”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *