PLATSBRISTEN

Södersjukhuset, med norra Europas högst belastade akutmottagning, lider av platsbrist. Under den andra tisdagen 2018 fick sjukhuset på Söders höjder gå in i stabsläge för att hantera platsbristen. Vårdplatsbristen. På akuten var det knökfullt. Patientsäkerheten var hotad, och på akutens hårda britsar låg det över 35 patienter och väntade på en skönare sjukhussäng, på sjukhusets omvårdnad och vård. På en annan plats på Södersjukhuset är det konstant platsbrist…

Södersjukhuset har en unik mottagning, Akutmottagning för våldtagna. Under min tid på SöS förkortades mottagningen med bokstäverna AVK. Akutmottagningen för våldtagna kvinnor. Sedan dess har det även börjat drälla in våldtagna pojkar, killar, män och gubbar på den unika mottagningen. AVK fick bli AV.

Nu är det platsbrist på AV, och platsbristen skapar problem för de som går och drar på sin polisanmälan mer än sex månader. För trots att man rekommenderar att sjukhusen sparar sina spårsäkringssatser – med sperma, saliv, hudavskrap och annat DNA – i två år så kasserar Södersjukhusets AV efter bara sex månader. Man har inte plats för fler spårsäkringssatser helt enkelt, på sjukhuset med konstanta problem med platsbristen.

Det säger rätt mycket att alla de där bevisen som skulle behövas för att fälla en gärningsman inte får plats mer än några månader. Så många våldtäkter har AV att hantera och ta hand om. Det handlar om 800 våldtäktsoffer varje år, och ungefär 400 spårsäkringssatser på det där halvåret. Att det sedan blir fler och fler offer och spårsäkringssatser för varje år som går är ju en realitet.

Nu talas det om att rekommendationen skall bli ett krav, att Södersjukhuset med sin konstanta platsbrist måste fixa plats för 1600 och ännu fler spårsäkringssatser istället för dagens cirka 400.

Våldtäkterna tränger undan annan vård, tar större plats. Det är Sverige 2018, där platsbristen i vården kan betyda mer än en sak…

4 svar på “PLATSBRISTEN”

  1. Hmmm… Fredrik, så SöS har en hel drös med utrymmeskrävande vårdtagare och våldtäktsbevis, men det finns alltså varken plats för britsen eller för satsen. Man får väl hoppas på att sorteringen är mer sofistikerad än sist-in-först-ut-metoden i alla fall.

  2. Mer om Södersjukhuset. Fick den här bloggposten av en bekant. Jag har ingen insyn i hur det funkar på SöS men jag vet att ägaren till denna blogg har kontakter där. Är detta fake news eller ligger det något i vad Elisabeth H berättar? Jag blir inte förvånad om det stämmer. När skatteunderlaget inte längre räcker för att hålla värfärdsindustrin uppe kommer de att börja prioritera hårdare. Förr eller senare kommer de att börja döda oss och de börjar med de mest försvarslösa.
    https://elisabethoglund.se/blogg/sa-har-gick-det-till-nar-aftonbladet-stoppade-mitt-nyhetsscoop-om-sjukhusskandalen-sodertalje/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *