PAJASAR OCH CLOWNER

Sverige är ett skrämt land. Svensson är en rädd person. Det handlar inte om Putins missiler i Kaliningrad, inte om de dagliga skottlossningarna och inte om kriser här och där i vårt samhälle. Rädslan kommer från clowner. Skräcken kommer från pajasar. Sverige möter ett nytt, importerat skräckscenario där pajasar och clowner spelar sina huvudroller.

Det började någon annanstans, bortom världshaven. Folk som ville skrämmas gjorde det mest och bäst i clownmask och det började i USA och i Australien. Inget maskeringsförbud i världen hjälper när de elaka clownerna slår till. Ett knivöverfall här, en misshandel där – och när polisen frågar efter ett signalement som de inte vill dela med sig av så kommer ”Han såg ut som en clown” eller ”Han var lik en pajas” allt oftare. Det syns clowner överallt. Det finns pajasar överallt.

För oss som är tillräckligt gamla för att minnas Clownen Manne och hans teckenspråkslektioner i dåtidens statstelevision är det naturligt att kombinera känslan av skräck med clownens mask. Clownen Manne hälsade på oss sena 60-talister när jag gick på lekis i Gnesta. Det var en naturlig del av att fostra oss alla till empatiska barn där dövskolans ungar blev en naturlig del av vardagen. Som 6-åring år 1974 var jag livrädd för Clownen Manne. Han var obehaglig och i mina ögon, rentav läskig.

Fyrtiotvå år senare är jag livrädd för en annan clown, men inte de som springer omkring på parker och gator i clownmask och skrämmer vanligt folk. Det finns en annan pajas som borde skrämma Sverige mer än alla andra clowner tillsammans – landets statsminister Stefan Löfven.

Löfven stod i senaste partiledardebatten, i Riksdagens kammare, och konstaterade att det är mycket Löfven nu. Jag ber om ursäkt för att det i allra högsta grad gäller även här, men när clowner och pajasar sätter skräck i landet pajasen Löfven låtsas styra över så finns det anledning att lyfta frågan om vilken clown som borde skrämma mest. I mina partiska ögon är det – naturligtvis – pajasen Löfven.

Det brukar låta och läsas att Löfven inte är ensam om att vara en pajas i svensk politik. Det stämmer. Svensk politik 2016 är en föreställning där den ena clownen vill vara mer bisarr än den andra pajasen. Men det är fortfarande så att clownen Löfven styr landet. Det är pajasstyret av Sverige som gör att det behövs så lite för att tippa normala människor över kanten. Från trygga, säkra medborgare till otrygga, osäkra och lättskrämda människor.

Det är alltfler som funderar alltmer över signalerna från pajasen och pajasens regering om att allt är på väg rätt håll när det man ser i sin egen verklighet är något annat. Det är när man är otrygg, osäker som det bara behövs en mask för att skapa en masshysteri. Det finns alltid en röd tråd i allt, även i eländet…

8 svar på “PAJASAR OCH CLOWNER”

 1. Finns det inte någon högre instans som kan gå in och tvångsförvalta Sverige? Jag menar de kan ju knappast göra ett sämre jobb.

 2. Jag är också bekymrad och skrämd över att så många svenska väljare fortfarande lägger sin röst på de 300 elaka clownerna i sandlådan (läs,riksdagen) som förstör ett helt land bara för att inte låta ett demokratiskt folkvalt parti få inflytande i politiken.

  Tack för ordet

 3. Clownförklädnad är som rånarluva, niqab och burka, man kan inte se om det finns någon hotfullt under. Det är hög tid att det införs ett maskeringsförbud som gäller på allmänna platser och ett sådant förbud bör omfatta alla förklädnader som medför att personer inte kan identifieras. Skall vi behöva vänta tills vi erfarit en clownklädd självmordsbombare eller en dito i burka? Sveriges aningslöshet saknar gränser, vi måste lära oss att identifiera möjliga hot och sluta gulla så att verkliga hot kan gömma sig i mängden.

 4. Hej.

  Jag undrar, på fullt allvar, om det inte i nuläget är bättre att ersätta regeringen (både sittande och ämbetet) med en textgenerator innehållande det svenska språket baserat på alla propositioner och motioner från 1865 till 2015, och låta den generera ett visst antal förslag per vecka.

  Riksdagen kan ersättas av en slumpgenerator, där den måste slumpa fram minst 75% för ett förslag för att det skall genomföras.

  Hade det verkligen blivit sämre?

  ”Blacksmith, tinker, Jack-daw fool
  Let the Lord of Chaos rule”
  James Oliver Rigby Jr

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Men snälla nån..
  För det första. Kom inte det här lite för fort? Har allt verkligen hänt?
  För det andra. Personligen har jag alltid använt begreppet clowner om fridstörare som dyker upp.
  Har aldrig märkt någon brist på medborgare som omhändertar dylika. Ofta med ett minimalt brukande av våld.
  Men om en hotfull clown står i min väg så finner jag som alltid en lösning. Om Svensson ryckte upp sig en smula och engagerade sig bara lite grann på riktigt.
  Typ:
  Läste en bok ibland, kände sina grannar och promenerade lite på kvällstid.

  Clownen Steffe bör ju förövrigt hanteras via valsedeln .

  Min mening

 6. Men sluta hacka på den skarpaste hjärnan i landet! Han kan säkert något. Jag höll på att han kan i alla fall svetsa järnrör men det har han säkert glömt. Men något kan han väl? Visst kan han. Han kan upprepa vad intehistorikern Arnstad vid Södertörns Lekskola lärt honom.

  Jag såg Arnstad i ett klipp från en debatt i dansk TV. Jag trodde inte mina öron. Det gjorde inte hans danska meddebattörerna heller. De bara tittade på varandra och flinade. Det fanns ingen tvekan om vad de tänkte. En regeringschef, som har pajasen Arnstad som expert, är inget så oförargligt som en pajas! Inte pellejöns heller. Kanske bara jöns. Jag tror att en konformad ämbetshuvudbonad med gummiband inte skulle göra varken till eller ifrån.

  ”Invandringen är lönsam!” gånger tio. ”Människor som flyr för sina liv!” gånger tjugo. ” ..ett nazistisk parti” är så oerhört svinaktigt och visar på vilken nivå regeringschefen befinner sig. ”Vadå? Arnstad sa ju att jag skulle säga det”.

  Då jag är gift med en arabisk kvinna, fd muslim, vet jag att det är en minoritet som verkligen ”flyr för sina liv”. Min fru har genomgått SFI och även fått höra att man inte ska arbeta i ett otroget land, haram!
  Kul med en arabisktalande hustru. Jag har fått höra en hel del om vad de vi öppnat våra hjärtan för tycker om dumma svenskar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *