”OSS ÄR EN FRÄLSARE FÖDD…”

Det var en gång, för väldigt länge sedan, då jag också var lätt aktivistisk. Eller rätt mycket faktiskt. Året var 1980, och jag var 12 år. Då tyckte jag tvärtom mot vad jag tycker idag. Då var jag livrädd för kärnkraften. Nu är jag övertygad om att kärnkraften är en viktig del av att rädda miljön. På 39 år hinner det hända rätt mycket. Bland annat börjar man kunna se saker i ett större sammanhang, och förstå att en enskild olycka eller katastrof faktiskt kan vara just enskild. Nu, 39 år senare, tycks Sverige vara i en masspsyskos liknande 1980. Då hade vi Jane Fonda i filmen ”Kinasyndromet”, Harrisburg och gula knappnålar med en röd sol – och budskapet ”Atomkraft. Nej tack”. Nu har vi Greta Thunberg. Oss är en frälsare född.

Jag tycker det är bra med ungdomar som engagerar sig, oavsett om man gör det för bättre träningstider i innebandyn eller för hela världens miljö. Greta Thunberg är utan tvekan engagerad, för miljön. Greta Thunberg har trots sin ungdom, trots – eller tack vare – sin diagnos blivit vår tids frälsare. När Greta Thunberg pratar miljö står Sverige stilla, och de svenska medierna dansar efter Greta Thunbergs pipa. En skolstrejk här, ett utspel där – och pressens webbsidor och papperstidningar fylls med miljövurmande budskap. Engagemanget har fått avsedd effekt.

När jag 1980 ritade ner en tänkt knappnål och skickade in till Aftonbladet så var jag en del av dåtidens engagemang, mot den livsfarliga kärnkraften. Min teckning hade budskapet ”Jag vill inte ha jodtabletter till lördagsgodis!” publicerade naturligtvis i Aftonbladets pappersupplaga tillsammans med ett femtiotal andra tänkta knappnålar med ungefär samma budskap. Min teckning och knappnål var färglagd så att den som tittade tillräckligt länge på den blev helt oförmögen att se verkligheten som den såg ut. Alla var rädda för kärnkraften. Det var en masspsykos. Då passade det bra med en folkomröstning.

Om 39 år kanske Greta Thunberg har förslag på vad som är bra för miljön, istället för den där rädslan som den unga, engagerade flickan visar upp här och nu. Visst är miljön och miljöförstörelsen en avgörande fråga för mänskligheten, lika mycket nu som när jag var engagerad för 39 år sedan. Kärnkraften är en del av att rädda miljön, ty människan behöver sin el och energi även framöver. Kärnkraften är rätt bra på att vara miljövänlig, så länge kärnkraften inte havererar och så länge man tar hand om avfallet på ett bra sätt. När jag var i Greta Thunbergs ålder fattade jag inte det där. Då var jag bara rädd.

Idag är jag också rädd, men av andra orsaker. Idag är jag rädd för infantiliseringen av vår debatt, över den låga nivån i diskussionen. Greta Thunbergs engagemang är bra, men det kan inte vara den grund som hela våra samhällsdebatt vilar på. Det är inte sunt, det är mer en masspsykos än beviset på en frisk samhällsdebatt. Jag är och blir rädd när jag ser ytterligare ett bevis på hur våldsamt fel vi är i det här landet, i våra diskussioner och våra debatter.

Så. Vad blir nästa steg? En femårig putinist som börjar lobba för avrustning? En åttaårig GW-wanna-be som pratar om rättssamhällets räddning? En elvaårig skolkare som berättar hur den svenska skolan måste reformeras? Bara i ett land med curlande och nollställda föräldrar skulle det fungera. Som i Sverige, typ…

Oss är en frälsare född.

16 svar på “”OSS ÄR EN FRÄLSARE FÖDD…””

 1. Nej hon är inte engagerad för miljön, hon är engagerad för klimatet vilket är en väsentlig skillnad.

 2. Det kan nog så vara, att de som skall vara vuxna i det här landet och ta ansvar, inte är vuxnare, mognare eller mer kapabla att axla ansvaret som behövs för ett fungernade samhälle än vad våra yngsta medborgare är. Vi talar ju trots allt om ett land som vill ge rösträtt till 16 åringar.

 3. En alltigenom skrämmande utveckling där fakta och erfarenhet inte skall komma till tals utan ”profeter” talar om för den övriga världen vad som gäller.
  Att man tar barn med psykiska diagnoser och utnyttjar dessa barn med alla medel så måste varningsklockorna klämta; för hos föräldrarna ringer det definitivt inga klockor – men vi andra vuxna måste leda in debatten på rätt spår!
  Det är solens magnetism mot jorden som bestämmer klimatet. Vad vi skall debattera är hur vi behandlar våra vatten, hav och oceaner (utsläpp och fiske).
  Att vi inte använder kärnkraft(verk) är en fullständig gåta; men även på det området har falska profeter förvridit våra tankar…

 4. Nästa steg har redan tagits.

  Föräldrar som VAB:ar och är med sin 6(?)-åring och strejkar.
  Två andra barn 4,5 och 6,5 klimatstrejkar och är på bild i UNT 16/3.

 5. Nu är ju Greta bara en metafor, förvisso helt livs levande. Men det är helt andra krafter bakom imagebyggandet.

  Vill bara påtala (även för Greta) att det alltid varit så att kommande generation har fått ta över de framgångar och även tillkortakommanden tidigare generationer lämnat efter sig. Greta har ett bra utgångsläge och kommer förmodligen leva avsevärt längre än dagens generation. För så har det varit och förmodligen kommer det att fortsätta vara så. Vetenskap och och inte minst utvecklingen inom läkarvetenskapen talar för detta.

  Ta nu en generation i taget, istället för att bli paniska.

 6. Åhnej, ge henne inte mer uppmärksamhet. Hennes föräldrar utnyttjar henne skamlöst. Stackars barn.

 7. Klimatgreta är en skapelse av statstelevisionen(v-mp) som syftar till att stödja deras favoritpartier. De väljer ut kameraviklar för att få det att se ut som om världsledarna lyssnar på den lilla profetissan och blir avslöjade av medborgarjournalister. De påstår också att trettiotusen barn demonstrerade för henne i Turin. Det är alltid klokt att ta en titt på den lokala pressen när svenska journalister påstår något.

  Fenomenet Klimatgreta är en indikation on att det finns all anledning att tvivla på klimatarmageddon. Jouralistkåren skulle inte lanserat ett så propagandistiskt grepp om det funnits någon solidare förevändning. Mycket riktigt är summan av de vetenskapliga rapporter som registreras hos IPCC inte särskillt oroväckande. Undergången är inställd även denna gång. Resten är svensk journalistik. Europeisk journalistik är ansvarsfullare.

  Skulle våra ledare själva tro på domedagsprofetissan så skulle de inte skrivit på parisavtalet som bland mycket annat ovidkommande stipulerar att bland andra Sverige skall betala världens största utsläppare, Kina, för att ytterligare öka sina utsläpp. Det är bara politisk teater.

 8. Inte nog med att Sverige ska gå före och visa vägen. Vi kan nu för första gången sedan Jesu tid visa upp en ny Messias inför världens förundrade ögon.
  Denne nya Messias, som ska frälsa hela världen, är ingen mindre än Magdalena Ernmans dotter Greta. Inte nog med att Greta förespråkar att vi ska vara rädda för klimatet och helst gripas av total panik. Greta förespråkar dessutom öppna gränser och fri invandring, precis i samma anda som hennes mamma Magdalena och den forne Messias. Detta är inget som vi gripas av panik eller visa rädsla inför utan tvärtom ta emot med öppna armar. Greta har ju gubevars även föreslagits som en stark kandidat för Nobels fredspris. Kan vi om möjligt komma närmare en modern Messias än den gudomliga Greta i all sin prydnad?

 9. Mmm, själv har jag väldigt svårt att förstå att inte skolplikten gäller alla…vilka kriterier skall eleven uppfylla för att få undantag? Räcker det att vara barn till en kändis?

  Vilka andra lagar tycker frk Thunberg att det är lämpligt att strunta i, kan man fråga sig. Tror att kunskap fortfarande är den lättaste bördan, visserligen är svensk skola under isen, men det är bättre att lära något än inget.

  1. Att man tar så lätt på skolplikten får mig att undra om skolans uppgift numera enbart är att vara förvaringsplats och inte en plats där man inhämtar kunskap. (Och med ’man’ menar jag inte bara Greta, hennes föräldrar och massmedia, utan också den skola hon är elev i, berörd skolstyrelse och Skolverket. Ja, jag skulle nog vilja ha ett uttalande från Utbildningsdepartementet också när jag tänker närmare på saken. )

  2. @Sulla Fellx ;

   Jag är den absolut sista som försvarar den rådande Greta-psykosen i Sverige, men rätt ska vara rätt så jag vill påpeka att Greta inte bryter mot någon lag.
   Hon går (eller skulle åtminstone gå…) i gymnasiet så hon omfattas inte av skolplikten och bryter därför inte mot den.

   Det kriteriet som man ska uppfylla för att inte omfattas av skolplikten är alltså att man ska ha gått ur grundskolan. Och detta har Greta gjort.

 10. Ytterligare en intressant blogg.
  Det du skriver är verkligheten i ett nötskal. Vart det ska sluta, det vet vi kanske om 39 år?

 11. Fenomenet Greta Thunberg har nått fullkomligt bisarra proportioner. Engagemang för miljön och oro över människans klimatpåverkan – det är naturligtvis fullt legitimt och till stor del positivt. Men den hysteri som nu blåsts upp är rent absurd.

  Och nej, en 16-åring med Aspergers syndrom, som knappt slutfört grundskolan, kan absolut inte ses som en kunskapsmässig auktoritet och på allvar jämföras med världsledande forskare.

  Jens Ganman gör en briljant analys av fenomenet Greta Thunberg (och hennes mamma) i en aktuell bloggtext. Den kan läsas här:

  https://jensganman.wordpress.com/2019/03/15/det-handlar-om-barn/?fbclid=IwAR3qYfxKvqZtqe-2-HY9zk9nlgZmvMsEdbqYbaR3EXYEhA55-Wt-I8B-GiA

 12. Det största miljöhotet är överbefolkningen. I ett globalt perspektiv är människan ett skadedjur!

  Överbefolkningen förstör biotopen för vilda djur, minskar den biologiska mångfalden samt tär på de ändliga resurserna, inklusive de fossila energitillgångarna, än mer. Den ökar således koldioxidutsläppen, eftersom varje människa på jorden är behäftad med ett ”carbon footprint”. Något för Greta, de studieomotiverade eleverna, globalisterna et consortes att tänka på ?

 13. Förstår alltmer människans djupt liggande behov av en livsåskådning.

  Det manifesterar sig med stor kraft i den ”sekulariserade och ateistiska” vänsterfalangen.
  Där man anslutit sig till trossatser och teser vilka försvaras med närmast fundamentalistisk inställning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *