ORTEN OCH PISSANDET

Stockholms socialdemokratiska borgmästarinna var upprörd på bästa sändningstid. I Aktuellt tog upprördheten över och Karin Wanngård vill markera hårt och tydligt mot det norska ministerbesöket i ”Orten”. Karin Wanngård pratade inte utan kärlek och hänförelse om tillvaron i Rinkeby.

” – Så här beter man sig inte som en minister. Man åker inte till en utav våra fina stadsdelar i Stockholm – i Rinkeby – där det sprudlar av livskraft och energi och säger ’Här går det inte bra’…”

Knappt hade den norska ministern landat på Gardermoen, och knappt hade Karin Wanngård hunnit hämta andan efter SVT-insatsen innan Rinkeby hamnade i fokus igen. Inte i TV, inte i radion, inte i tidningen – men väl på Flashback. Den lokalt kända, ökända rapparen Jaffar Byn förnedras inför rullande mobilkameror i Rinkeby. Han får stryk. Han pissas på, och då inte bara bokstavligt. I den fina stadsdelen Rinkeby, där det sprudlar av livskraft och energi.

Filmen finns på nätet. Det visar en vettskrämd kille, en vanligtvis rätt kaxig figur om man skall tro på det som står på nätet. Jag visste inte vem Jaffar Byn var. Jag hade aldrig en aning om det ”namnet”. Den ”musik” han framför är inte något jag skulle lyssna på. Nu vet jag vem han är. En nerpissad rädd ung man, som på några rörliga bilder får bli ännu en del av dagens Sverigebild.

När filmen filmades var han livrädd. Inte så lite påminde Jaffar Byns minspel om någon som tror att han skall dödas vilken sekund som helst. Kanske fanns det ett vapen med någonstans. Kanske var de såpass många, starka, farliga figurer runt rapparen att det fanns skäl att det skulle gå riktigt illa. Sen blev han pissad på, och det kanske kändes som en vinstlott jämfört med allt det andra man kan råka ut för i Rinkeby om man har blivit osams med fel personer…

Jag ser filmklippet, och en livrädd människa som pissas på. Jag tänker tillbaka på Karin Wanngård i Aktuellt häromkvällen, en politiker som står och babblar om den fina stadsdelen Rinkeby, om en sprudlande stadsdel med så mycket energi. Istället för att oja sig över en norsk minister på besök i orten – med orden ”Så här beter man sig inte” – borde borgmästarinnan Wanngård ta ett snack med några av Rinkebys unga män. ”Så här beter man sig inte!” Wanngård skulle bli pissad på innan hon ens han avsluta meningen.

Vi blir pissade på allihop, varje dag. Vi blir pissade på för att våra politiker inte ser verkligheten som den ser ut. Vi blir pissade på för att konsekvenserna av att pissa på någon är ett skämt i pissarnas ögon.

26 svar på “ORTEN OCH PISSANDET”

 1. Wanngård har helt rätt ;
  Löfven borde naturligtvis aldrig ha besökt Utöya förra året . Ministrar ska stanna i sina egna länder och inte ägna sig åt billig populism genom att besöka, studera och kommentera andra länders inre angelägenheter.

  Men det är i alla fall glädjande att höra att allting äntligen fungerar bra i Järvaområdet – då kanske Wanngårds regering kan ta och sluta spendera en massa resurser på området och istället satsa resurserna på de områdena där det finns problem ?

 2. Var det inte även så att de gjorde detta bakom Rinkebys polisstation.

  Om det är så, kan det kanske ha handlat mer om en signal till politikerna.

 3. Tyvärr,det har gått mycket långt. Vem vågar säga något till dräggen idag? Flrera äldre rånas varje dag. Det är vämjeligt!

  1. Och eftersom det finns ett klipp på youtube där en engelsk komiker driver med Listhaug så är det inget större problem att ett halvdussin människor om året skjuts ihjäl i Järvaområdet.

   Är det någonting sånt du vill säga, Anders ?

   1. Jag kan bara konstatera att vi i dag har ungefär lika många offer för dödligt våld som i början på nittiotalet.
    Forskare menar även att andra typer av våldsbrott minskat något under perioden . Räknar vi dödligt våld per capita så ser vi en rejäl minskning.
    Sedan 1990 har Sveriges befolkning ökat rejält och det gäller naturligtvis också andelen svenskar med invandrarbakgrund.

    Sverige har helt enkelt blivit ett säkrare land i takt med att andelen svenskar med invandrarbakgrund ökat!!!

    Det är enkla fakta som lätt kommer bort i debatten och jag är ganska säker på att den uppblåsbara norskan glömde nämna dessa för henne ganska obekväma realiteter när hon uttalade sig om ”det svenska tillståndet”.

     1. Jag skrev om det dödliga våldet Jocke och artikeln du hänvisar till refererar till något annat.

      Även författaren till artikeln på Morpheus erkänner att det dödliga våldet minskade rejält mellan 1990 och 2014.

  2. Eller hur. Och Sverige skrattar åt hela världen. Och tvärtom, beroende på perspektiv.

   Ytterligare ingredienser i häxkitteln är Sveriges besserwisser-attityd i världen som gör att det finns mycket ”schadenfreude” därute nu när Sverige kollapsar under just det vi gett andra lektioner om.

   ”–När jag träffar utländska kolleger säger de att Sverige är ett udda land i asylfrågor. Nej, säger jag då, det är ni som är udda. Ni alla”

   Migrationsverkets GD Anders Danielsson 2015

   1. Med tanke på hur bra det går för svensk ekonomi just nu med sjunkande arbetslöshet och statsskuld så undrar jag vad denna schadenfreude har för grund.
    För mycket tittande på Russia Today kanske. 🙂

    1. Är det på grund av våra muslimska gäster eller trots våra muslimska gäster som det går bra?

     Vad händer under nästa lågkonjunktur när vi inte har råd att slänga socialbidrag på problemen?

     Svara på de frågorna och lämna svaren här för jag är nyfiken på dem.

     1. Eftersom det inte föds tillräckligt med barn i Sverige så är vårt lands ekonomi och därmed välfärden beroende av invandring från bland annat muslimska länder.

      När det gäller frågan om hur kriminaliteten skulle öka eller minska vid en lågkonjunktur så har vi faktiskt ett facit från 90-tals krisen. Då minskade den anmälda brottsligheten

    2. Du vet hur vi sanerar statsskulden (självklart innan val)? Genom besparingar som ska ge skydd i nästa nedgång.
     Du vet vad som driver ekonomin för närvarande? Ingen ränta och belåning.
     Arbetslösheten ökar. Inte bland vanliga svenskar, men i år och nästa registreras de nytillkomna med resultatet att 70-80% av samtliga registrerade arbetslösa är invandrare.

     Det här vet utlandet, därför skrattar de redan nu på Sveriges försök att framstå som mer än de är. Vi kommer få några tuffa år framöver och är illa rustade med politiker som svamlar floskler för tillfället.

     1. Statsskulden räknad i procent av BNP sjunker inte på grund av besparingar utan därför att BNP växer.
      Det viktigaste skälet bakom tillväxten är att det i Europa råder en högkonjunktur och svenska varor och tjänster är helt enkelt mycket efterfrågade.

      Totalt minskar arbetslösheten i samhället men för gruppen utlandsfödda så sker en ökning, inte särskilt konstigt med tanke på hur många nyanlända immigranter som nu söker sig in på arbetsmarknaden.

      Sverige klarade finanskrisen 2007-08 mycket bra. Vi har nu en annan regeringen men varför just Sverige skulle stå inför en tuff ekonomisk framtid framgår inte av ditt resonemang Mårten. Kanske kan du utveckla den tanken lite mer?
      Om så ändå sker kan vi ju vara glada över att vi har våra kloka svenska politiker att falla tillbaka på.
      Värre då för Norge där man får lita till sådana stolpskott som Sylvi Listhaug!

    3. Det är nio månader kvar tills det blir riksdagsval. Vi får väl se om svenska folket håller med Anders i hans analys.

  3. Med den responsen från en läsare på Antonssons blogg så förstår jag varför det ser ut som det gör i Sverige.

   Hur många dörrar har du missat att öppna?

 4. Mellan Kamp och Flykt har vi Dominans och Underkastelse. Den som inte kan fly men underkastar sig slipper slåss och dö, och den starkare behöver inte lägga resurser på strid.

  Kanske är det är ett steg upp från gängbråk i riktning ”civilisation.” Om några år kommer den svagare parten att kyssa på hand och säga ”gudfader.” Ingendera part kommer att kontakta polis.

  Eller är det tvärtom? Det är bara någon mycket starkare som kan kosta på sig att förnedra motståndaren utan att riskera repressalier.

 5. ”Vi blir pissade på för att våra politiker inte ser verkligheten som den ser ut. ”

  Politikerna ser. De vet och ser vad de ställt till med.
  Det Reinfeldt-ministären och Löfven-ministären gjort – med flit – är fullkomligt oförlåtligt.

  De hade inte kunnat göra detta heller utan hjälp av oppositionspartier, agendadrivande press samt ytterligare några komiska nyttiga idioter. mvh

 6. Hej.

  Inga av de problem Sverige drabbats av på grund av invandringen (och enkom på grund av invandringen) är olösliga.

  Vi, som väljare och som jaktlag, hemvärnsgrupper, byalag och i andra konstellationer har förmågan att vända detta både via valsedel och via handling.

  Gå med i parti och grupp som dels erkänner problemet och öppet och ärligt redovisa sin ståndpunkt, samt skapa en egen aktionsgrupp med likasinnade för demonstrationer, för protester och för direkt aktion.

  Vi har endast valet mellan att hårdhänt rensa upp och rensa ut – eller vissna bort. Sju partier har styrt hit med vett och vilje – ett parti går emot.

  Litar du som väljare mer på de sju som gjort detta med ditt land eller på de som vill rädda Sverige och svenskarna? Bryr du dig mer om att vara renlärig och partitrogen och om vad dina kollegor och grannar säger när de godhets-markerar eller bryr du dig om Sverige och svenskarna?

  Vi har alla ett val att göra.

  Kämpa, med vapen när så krävs.
  Bli samarbetsvilliga och hoppas det blir bättre likt judarna under upptakten till förintelsen.
  Fly.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 7. Det finns ett svenskt uttryck:
  Han är inte värd att pissa på ryggen.

  De fyra p inkarnation tyckte tydligen att denne ”musiker” ändå hade ett pissvärde. Snäppet över.

 8. Anders kör på de sedvanliga vänsterargumenten som sedan länge blivit dissikerade av Sanandaji.

  Att det dödliga våldet minskat är inget att slå sig för bröstet för. Dwt har minskat i hela västvärlden, men betydligt mindre i Sverige än i övriga västländer. Minskningen kommer av att färre svenskar slår ihjäl sin fru i köket. Det gängrelaterade dödliga våldet har ökat. Och nej, det drabbar inte bara gangsters. Fråga den vaktmästare som sköts i ryggen för inte länge sedan i Malmö, eller de civila/icke-kriminella som dog i granatattack resp bilbomb för heller inte alltför länge sedan.

  Asylinvandrare, i synnerhet andra och tredje generationens, är kraftigt överrepresenterade som fängelsekunder jämfört med sin andel av befolkningen. En mycket enkel lösning på våldet vore att dra ned på/helt sluta med asylinvandring.

  Vidare är det en floskel att det föds för lite barn i Sverige och att vi skulle vara beroende av asylinvandring för att säkerställa sjukvård, pensioner m m. I Bangladesh och Nigeria föds mycket barn, hur är deras välstånd? Asylinvandringen belastar vården mer än den styrker den. Detta eftersom även asylinvandrare har ett vårdbehov. Sanandaji har tydligt visar hur asylinvandrare utgör en större andel av vårdtagare än av vårdgivare, varför nettoeffekten blir negativ. För att inte tala om den negativa effekten på just pensioner, i och med att inte ens hälften av dem har någon sysselsättning efter 8 år. Och med sysselsättning räknas även skattefinansierade hittepå-jobb av storleken en timme i veckan. Hur någon kan tro att denna grupp ska stärka något ö h t i vår välfärd är så obegripligt att ord inte finns.

  Det som stärker ett lands välfärd är att så hög andel som möjligt av befolkningen arbetar med riktiga, värdeskapande jobb och betalar in skatt. Allt annat är vänsterretorik för att blanda bort korten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *