ORO

Men ärligt talat? Om Stefan Löfven säger att det inte finns någon anledning till oro, blir inte du lite mer orolig då? Och om landets statsminister sedan kläcker ur sig att det inte finns något direkt hot mot Sverige här och nu, börjar du då inte fundera över vilka indirekta hot det finns? När sedan statsminister Löfven säger att det är hans viktigaste uppgift att medborgarna skall vara säkra, känner du inte att det blir lite löjligt då? Vem litar på Löfven? Vem känner sig trygg med det statsministern säger? Vem tror på Löfvens säkerhetspolitiska fingertoppskänsla…?

Statsminister Löfven har talat till nationen, eller något liknande och via statstelevisionen. Kontentan av Löfvens tal är att det inte finns någon anledning till oro, även om det är oroande det som Ryssland tar sig för. Medan den amerikanska vicepresidenten varnar Putin för att ge sig på Sverige så pratar Löfven lugnande. Problemet är att det den svenska statsministern säger inte lugnar någon med lite koll på säkerhetspolitik. Medan Litauens regering ger ut en egen och uppdaterad version av ”Om kriget kommer…” så pratar Löfven om en svensk ökad försvarsförmåga som inte alls ökar i relation till omvärlden. Så håller det på.

Precis som allt annat politiskt hantverkande i Sverige så har svensk försvars- och säkerhetspolitik förvandlats till orgie i tomma ord, floskler och verklighetsflykt. På regeringen låter det som om det svenska försvaret upprustar våldsamt och massivt. Inget kunde vara mer fel. Ett land som upprustar minskar inte antalet stridsflygplan i Flygvapnet med 30%. Det är nedrustning.  Ett land som upprustar minskar inte på antalet ubåtar med 20% – från 5 till 4. Det är också en nedrustning. Upp betyder nämligen öka. Ned betyder betyder minska.

”- Som statsminister i Sverige är min viktigaste uppgift att medborgarna ska vara säkra. I det gäller både att ha ett bra försvar och att systematiskt arbeta för att minska spänningarna i omvärlden. ” Stefan Löfven i SVT 27/10-2016.

Men på regeringen och statsministern låter det som om det är tvärtom. Antingen ljuger man medborgarna rakt i ansiktet när man säger att det är regeringens huvuduppgift att medborgarna skall vara säkra. Eller så säger man inte sanningen för att den gör ont, och för att man inte vill öka någon oro.

Precis som i alla andra frågor som skulle behöva hanteras av landets ledande politiker krävs det att man ser verkligheten som den ser. Det finns inget direkt hot mot Sverige från Ryssland idag, men det finns indirekta hot. Hur det ser ut imorgon, eller i övermorgon vill inte politikerna att vi skall oroa oss över. För vad som än väntar i det som kallas närtid så kommer Sverige att vara försent ute, med en upprustning som är en nedrustning och med de mest inkompetenta politiker landet sett sedan Olof Skötkonungs dagar vid styråran.

Det krävs ett helhetsgrepp om försvars- och säkerhetspolitiken. Inte någon ny försvarsberedning, utan en leverans av det som är beställt i kombination med en forcerad materielanskaffning. Inga moderna vapensystem kan tillåtas slaktas, minskas eller reduceras till något sämre än idag. Försvaret måste få kosta, det också. Om det är statsministerns viktigaste uppgift att medborgarna skall vara säkra måste Försvaret få kosta, och kosta betydligt mer än nu. Om det är statsministerns viktigaste uppgift att medborgarna skall vara säkra så borde statsministern sluta fåna sig om det kollektiva försvaret tillsammans med våra bröder och systrar i Norge, Danmark, Estland och nästan alla EU-länder.

Det finns en beredskapskredit för tider när de som vet mer och bättre ändå börjar signalera att det finns anledning till oro – på riktigt. Det är dags för den där beredskapskrediten nu. För att öka försvarsförmågan – på riktigt och inte bara med tomma ord. Det krävs handling från både regering och opposition. Handla mer, prata mindre. Då minskar oron. Bara då.

9 svar på “ORO”

 1. Ett problem är väl att den krediten har vi redan bränt på att öppna våra hjärtan för en massa lycksökare……

 2. Förr gick man till brevlådan. Nu idag 0609 kom IP (internet protocol) posten med alltid stridiga, satiriska verbala kommentarer.om tillståndet i Sverige. Offret blev idag statsminister. Han överlever, då det goda hatet inte är hot utan en beskrivning vad som är sanning istället för lögn. Idag Tiger inte en svensk! Anton snyggt jobbat.
  Låt oss konstatera att svenskar byggt landet. Socialdemoktatin byggde välfärd. Svenskarna betalat skatt för välfärden och det stora starka försvaret under kalla kriget. Socialdemokraterna rustade ned och Alliansen rev den sista försvarslinjen. Moderaterna + Mp öppnade dörrarna. S + Mp ställde dörren på glänt. Upp och ned. Kvar blir en ruinhög. Även om DE nämnda inget lärt av historien – annalysera nutiden,

 3. Sveriges invandringspolitik har gjort det ytterst svårt att avsätta mer pengar till försvaret – eller något annat hot, som t.ex. laglösheten. Mer än 80 miljarder till migration och etablering……….

 4. Vi är ju redan invaderade. Och en ny armé på
  374 000 väntas hit de närmaste åren. Och det är ändå bara en armé som består av släktingar till de ockupanter som redan är här. Uttrycket ”släkten är värst” är passande här. Vilka andra arméer är på väg och hur stora är de? Kan vi möta dem med JAS-plan, u-båtar och stridsvagnar? Tror inte det. Något annat måste till. Jag vet inte vad. Civilkurage kanske.

 5. Tyvärr är svenska folket förrått övergivits av sina 7 klöver politiker,de har på inrådan av mäktigare internationella krafter,rustat ner försvaret, med en exempellös migration från underutvecklade länder,överbelastat sjukvården polisen rättsväsendet.De har genom en ekonomisk politik nollränta,spolierat framtida pensioner för de som nu arbetar,samtidigt gjort dessa till skuldslavar genom lån till bostäder.Bostäder ges bort till migranterna som har barnaskaror typ svenskt 1900 tal.Svenska ungdomar utan kapital blir bostadslösa och kan inte bilda familj,sätta barn till världen i en osäker tid.Framtida skolor där ljushyllta blir i minoritet blir resultatet av dagens politik.Klappat och klart som Reinfeldt sa,”landet tillhör de som kommer nu”förrädaren Reinfeldt och hans övriga anhang ingen glömd ingen nämnd,men de är många!

 6. Hej.

  Man kan också sammanfatta Löfven (och övriga) såhär:

  1>”Vi har det bra, allt är bra, ingen panik.”
  2>”Alla uppgifter om att motstånd skall upphöra är falska.”
  3>”Det är investering för framtiden.”
  4>”Det vill jag vara tydlig med.”
  5>”Den som säger att våra utmaningar är problem sprider hatpropaganda.”
  6>”Sverige är en humanitär stormakt.”

  Slå en tärning för hur många fraser ett uttalande skall innehålla, och slå sedan fram så många fraser. Du kan även slumpa fram ordningen.

  Landet siste statsminister hoppas jag.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 7. Såsseriet på Island fick en rejäl snyting av väljarna. De föll från ca 30% till 5,7%. Libanon går det bra för för de har inte haft en president alls under de senaste 2,5 åren. Ledarsidorna skriver om Östersund som håller på att förfalla till ett sorts norrländskt Malmö. Hela Sverige är på väg åt fel håll och Lööf och Grön ”Dumbom” vill öppna alla gränser. Dagens ”gränskontroller” lär vara ca 10%iga. Vad kan gå fel med gamla svedala. Löfven nä jag ger upp denna vackra höstmåndag! Full fart in i denna mörka november, blott Löfven stilla står med sina hängande armar.

 8. När Biden offentligt varnar Ryssland från att anfalla oss samtidigt som Löfven säger att vi inte har något att oroa oss för måste även den mest inbilske inse vikten av att omedelbart rusta upp försvaret. Tokrusta!

  Tyvärr räcker inte beredskapskrediten till för att ta igen floskelgapet, dvs skillnaden mellan den beställda organisationen, IO14 fullt bemannad och utrustad, och den som kretinerna har betalat för, en icke fungerande basplatta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *