ORKA

Ett samhälle som inte orkar vara ett samhälle längre bäddar för att snart inte vara ett samhälle längre. Ett samhälle som är på väg att bli flera parallella samhällen. Konungariket är mer eller mindre på väg att bli ett klansamhälle. Utanförskapsområden där statens våldsmonopol utmanas varje natt blir enklaver där laglösheten breder ut sig allt snabbare och över allt större ytor. I förrgår Rosengård. Igår Bergsjön. Imorgon vem-vet-var. Samhället måste orka, men det blir jobbigare och jobbigare att orka återerövra utanförskapsområdena för varje ny natt av upplopp, brinnande bilar och stenkastande som tillåts passera…

Storstädernas poliser torkar bort svett och sot ur pannan på morgonkvisten efter ännu en natt i verkligheten. Samtidigt – några av samhällets politiker vänder sig i sängen, och snoozar bort verkligheten. Allt är på väg åt rätt håll. Det finns ingen kris någonstans, möjligtvis några utmaningar. Medan det finns poliser som har svårt att se efter att ha fått grön laser i ögonen så finns det beslutsfattare som omöjligtvis kan se eftersom de väljer att blunda. Medan politikern funderar på ett dubbdäcksförbud på ännu några nya gator så funderar polisen varför man inte tänker på utegångsförbud. Det handlar om att orka – att orka ta tillbaka landets gator, gränder, parker och torg. Polisen orkar snart inte mer. Politikern orkar inte fatta verkligheten eller fatta beslut.

Det finns ingen annan väg än genom hårdare tag. Det funkar inte med kaffe, bullar eller halal-slaktad grillkorv. Det funkar inte med fler fritidsgårdar. Ett samhälle som betraktas som svagt av de krafter som vill försvaga samhället ytterligare kommer inte att orka. Vårt samhälle är svagt. Rättsväsendet är tandlöst, lagar och regler är nästan lika tandlösa. Polisen och landets poliser försöker och kämpar, trots att deras högsta ledning tycks mest intresserade av att förstärka politikernas verklighetsflykt. Vår politiska ledning är svagare än någonsin, när den skulle behöva vara starkare än någonsin.

Bergsjön igår. En stadsdel i Göteborg ockuperad av pöbeln under dygnets mörka timmar. Brinnande bilar. Stenar som haglar. Samhällets våldsmonopol är lika välfungerande som alkoholmonopolet när en polsk långtradare rullar in i byn. En svensk intifada som sprider sig från förort till förort. Ett samhälle som måste orka kämpa ännu en natt, eller kapitulera imorgon. Orkar de som skapat problemen inte med att orka idag kommer de inte orka mer imorgon. De ser utmaningar när vi andra ser kriser och kravaller, och ett land som snart inte orkar mer…

3 svar på “ORKA”

  1. Skämt åsido, hyr in 100 guardia civil från Spanien. Jag skulle vilja se reaktionen från dom när stenarna kommer farande. 🙂 Vattenkanon,gummikulor,tårgas är en bra början.

  2. Sprid flygblad i Bergsjön,den familj som har söner som begår brott.lätt att hålla sönerna hemma efter klockan 20 på kvällen,får indraget bidrag eller medborgarskapet återtaget!

  3. Det är dags att plocka fram den där nationella insatsstyrkan vi betalat för i många år. Det enda de verkar göra är att gå in i flyktingboende, en tämligen ofarlig uppgift i jämförelse. Bättre vore att vara i Göteborg och ha högsta beredskap nästa gång en polispatrull kör in i Bergsjön. Gör en chock och släpa ut skitstövlarna i bojor. Sätt dem sedan i säkert förvar bakom galler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *