OPPOSITIONSLEDARENS JULTAL

Kvinnan som påstår att hon är oppositionsledare höll sitt jultal, och vad jag kan läsa mig till var det första gången någon i något jultal krävde någon annans avgång. Huvudbudskapet i Anna Kinberg Batras jultal var att regeringen borde befria rikspolischefen från sitt uppdrag. Eller sparka, avskeda och ge foten. Nu när Anna Kinberg Batra efter långa grubblerier och sannolikt några monologer med sig själv har kommit fram till att Eliasson är omöjlig i sin roll så finns det en majoritet i Riksdagen för att skilja allas vår Dan från sitt ämbete. Men det betyder ju noll och intet. Det finns ju en matematisk majoritet för att avsätta Löfven, men det är ju ingenting som ingen tycks vilja…

I Aftonbladet använder tidningen stora tänkare Lena Mellin sitt intellekt för att skriva att Kinberg Batra skall lägga ner. Att sparka Eliasson löser ingenting skriver Mellin. Inga problem kommer att försvinna med Eliassons försvinnande. Det stämmer. Mordutredarna kommer inte börja räcka till i Malmö bara för att Eliasson får gå. Våldtäktsanmälningarna kommer inte att minska bara för att vi byter rikspolischef. Inga av de problem Sverige och svensk polis har idag kommer att hitta sin lösning samtidigt som Eliasson hittar sitt landshövdingsresidens någonstans, någon gång.

Men Mellin visar att förmågan att tänka klart är rätt begränsad. Vare sig Kinberg Batra, brottsoffret eller polisen på gatan förväntar sig en quick-fix. De förväntar sig en rikspolischef de har förtroende för. De i polisen som har förtroende för Eliasson kan man få in i en Trabant utan våldsanvändning. Det låtsats-oppositionsledaren, brottsoffret och polisen vill ha är en rikspolischef de har förtroende för. Nästan ingen i det här landet tycks ha förtroende för den nuvarande rikspolischefen, utom det ansvariga statsrådet Ygeman då.

Det är det som det handlar om när politiker använder sitt jultal för att kräva höga statstjänstemäns avgång. Om att ge folket en rikspolischef de kan tro och hoppas på, som har deras förtroende. Regeringen har egentligen bara en utväg, och det är att lyssna på majoriteten. För eller senare kommer Ygeman och Löfven behöva visa något embryo till handlingskraft. Just nu förlänger de bara ett lidande – för sig själva och för den ifrågasatte rikspolischefen.

Kanske är det så att de inte har en aning vem de skall ersätta Eliasson med och att det är orsaken till att det ofrånkomliga slutet dröjer. Om det handlar om att Ygeman skall dra upp Carin Götblad ur säcken och lansera sin inkvoterade kvinnliga rikspolischef är Eliasson ett mindre plågsamt val att behöva stå ut med. Men bara om det är Götblad som komma skall. Bara om det är det enda alternativet bör man lyssna på Lena Mellin och lägga ner. I alla andra fall är det bara att käbbla på tills man fått önskat resultat – och en rikspolischef som har folkets och sina underhuggares förtroende…

5 svar på “OPPOSITIONSLEDARENS JULTAL”

 1. Det måste väl finnas någon professionell kraft inom poliskåren, som kan bli chef? Någon som inte har politiska bindningar utan vill utföra ett hederligt polisarbete.

  1. Eftersom polisen skall mångfaldigas borde Filippinernas polischef komma i åtanke,en man med hårda nypor och säkert rimliga lönekrav,tror dessutom att det är i linje med grundlagen att besätta höga poster inom riket med utlänningar,allas lika värde.

 2. Hej.

  Lösa Sveriges problem med kriminalitet?

  Internera.
  Registrera.
  Sortera.
  Deportera.
  Repetera.

  För extra god effekt, ompröva alla uppehållstillstånd och medborgarskap från 1990 till idag, och utvisa samtliga som på något sätt fuskat eller förbrutit sig.

  Problem? Löst.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  Ps För den lilla mängd infödda idioter vi har att dras med kan vi skapa kolchoser i Norrlands inland – arbeta eller svält är en god lärare. Ds

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *