OPINIONSBILDNING

Det har gått snart ett år sedan SVT tyckte att det var läge att hänga ut mig som mannen bakom Facebook-sidan Rädda Vården. Journalisterna på SVT hade ”lyckats spåra mannen som skapat och driver sidan”. Det enda de behövde göra var att skicka ett meddelande till Facebooks messenger och fråga. Det var ingen hemlighet. Det var min opinionsbildning, för att lyfta vårdpersonalens vedermödor och vardag. Det har snart gått ett år, och nyheterna om allt som inte fungerar i svensk vård har blivit fler och fler. Till och med SVT skriver apokalyptiska och alarmistiska nyhetstexter om tillståndet i svensk sjukvård.

Några dagar efter det att SVT hade publicerat mig som mannen de hade lyckats spåra upp ringde man från SVT Opinion i Göteborg, och ville ha ner mig för att diskutera det här med opinionsbildning i det lika kända som ökända TV-programmet. Jag funderade, pratade med min livmedikus och kom efter några timmars grubblerier fram till att det inte var en bra idé. Med till visshet gränsande sannolikhet skulle jag få en hjärnblödning i direktsändning. Eller ett skov av politisk tourettes.

Under de där dagarna då SVT valde att tycka att jag bidrog till att trasa sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen mådde jag inte prima. Allt stöd jag fick var underbart, men kroppen och skallen mådde inte lika bra som egot. Att åka ner till SVT Opinion – till ett program från den statstelevision som tyckte att jag skapade en apokalyptisk stämning om tillståndet i svensk sjukvård – var inte ett alternativ. Detta trots att jag är en bekräftelsetorsk, som gärna vill synas och höras. Jag gissade att SVT Opinion ville ha mig till den hemska figuren i studion. Det var ju det SVT ville ha mig till i sina artiklar…

SVT Opinion är ständigt i hetluften. Direktsänd folkuppfostran och snedvriden opinionsbildning, tycker många av oss med hjärtat till höger. Ett bevis på att SVT inte bryr sig ett smack om att vara opartiska. Högerföreträdare hudflängs. Panelen är ’headhuntad’ för att kunna ge sig på den som har fel värdegrund.

I det senaste programmet satt en lärare i panelen. Läraren är också känd som krönikör på tidskriften Para§raf. Där brukar krönikören, opinionsbildaren och läraren gå hårt åt dem som han inte gillar. Det är han i sin fulla rätt att göra. Men när SVT Opinion vill ha en lärare till studion så väljer man opinionsbildaren, krönikören och den hårdföre vänstertyckaren till sin panel. Han kallas dessutom bara lärare i programmet. När kritiken kommer så försvarar man sig med att vänstertyckaren och krönikören satt i studion i sin roll som lärare. Inget annat.

De tittare som inte känner till krönikörens och lärarens opinionsbildning tror ju att det är vilken lärare som helst som sitter där, i SVT Opinions panel. Hela spektaklet är ett sätt för SVT att bidra till sin egen opinionsbildning. Lite som när Mikael Wiehe fick sjunga ”Släpp in mig” i ett program som handlade om ensamkommande afghaners framtid i Sverige.

Det har gått snart ett år sedan SVT Opinion ville ha ner mig till sin studio för att prata om min opinionsbildning med Facebook-sidan Rädda Vården. Egocentrerad och nyfiken som få funderar jag idag över vilken titel  som redaktionen hade satt under mitt namn? Om jag nu hade behagat dyka upp. Inte undersköterska väl? Kanske apokalypsmånglare, eller söndertrasare. Möjligen skrämselpropagandist eller högerspöke. Eller så hade de nöjt sig konservativ och hjärtlös opinionsbildare. Vi får aldrig veta.

Men vänstertyckaren och krönikören – han fick vara lärare…

 

Bildillustrationen till inlägget är från den fantastiska satirikern på Steget Efter. Följ Steget Efter på Twitter, om du inte redan gör det… 

14 svar på “OPINIONSBILDNING”

 1. Kors i karamellen.

  Din favorit Henrik Arnstad titulerades väl tämligen okritiskt som ”Historiker” av både SVT och chefsplantan Löfvén om jag inte missminner mig? Detta innan han hade någon som helst examen i historia.

 2. Fantastiskt bra skrivet! Jag känner igen mig själv och har stor respekt för din rakryggade inställning. Ibland får man minnas att Aung San Suu Kyi satt i husarrest i manga år.

  /John från Lilou & John

 3. Danmark visar vägen som vanligt. Idag kom regeringsförslaget om slopade TV-licens samt en minskning av DR:s budget med 20 procent…

 4. Sverigeikonoklast!

  Eftersom du ”har synpunkter på” Stefan Löfvens och MSM:s Sverigebild, så är du en Sverigebildstormare.

  Stefan Löfven kan tillsammans med den andre massinvandringshycklaren – Fredrik Reinfeldt – å andra sidan benämnas:

  Double Bilderberger & Co. med extra bilringar.

 5. Ironiskt nog lanserade socialdemokraterna alldeles nyss en tunnelbanekampanj där dom har vänt upp och ner på Karolinska sjukhuset på affischen.
  Och texten antyder att dom inte direkt betraktar Karolinska som ”vård i världsklass” .
  Jag vet inte riktigt vilken slutsats vi ska dra av detta ?
  Kanske att socialdemokraterna är domedagsprofeter och foliehattar som sprider fake news ?

  Det var ett klokt beslut att tacka Nej till medverkan i SVT Opinion.
  Hade du tackat Ja hade du troligtvis helt själv ha fått debattera mot tre personer med motsatt åsikt och dessutom en inbjuden studiopublik som har samma åsikter som de tre du debatterar emot.
  Och om du mot förmodan skulle ha lyckats framföra en hel mening utan att någon motdebattör avbryter dig så skulle garanterat programledaren ha gjort det.

  Min gissning är att du skulle ha fått titeln ”näthatare”.

 6. Hej.

  Opinionsbildning är att bilda opinion bland oss, den allt bredare massan.

  Opinion är åsikt, så det handlar om att göra en åsikt populär.

  Således är all opinionsbildning populistisk i den bemärkelsen att den vill popularisera – göra allmänt accepterad och stöttad – en viss åsikt.

  Då åsikt numera räknas som en giltig verklighetsbeskrivning, är verkligheten så som folket, populus, anser den vara.

  Att styra efter folkviljan väl denna bildat opinion är således att styra populistiskt.

  Att styra efter folkviljan är att styra demokratiskt – alltså är populism demokrati varpå opinionsbildning är demokrati.

  Det hela mynnar något långrandigt ut i ett nerkokat: bra jobbat, hr opinionsbildare. Du är en sann demokrat, då du söker påverka folket, vi som är den allt bredare massan, med dina verklighetsbeskrivningar.

  Vox populi – rex populi.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 7. ”Läraren” fick vara med för att han hade ”starka åsikter” enl SvT
  Dvs de rätta och till vänster…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *