”ONE DOWN, ONE TO GO…”

Nu kommer Anders låta Anders vara Anders men på en annan position än som högsta chef på Migrationsverket. Det är inte en dag för tidigt att Anders får vara Anders på Röda Korset istället för att lajva aktivist och generaldirektör. One down, one to go. Danielsson idag. Eliasson imorgon?

Migrationsverkets anställda är nog några av de som mest och bäst kan känna med landets poliser. På båda arbetsplatserna har man haft och har en stolle som högsta chef. På båda myndigheterna vet man vad det innebär att jobba under stark press, att känna sig otillräckliga medan den högsta chefen skönmålar eller reciterar Churchill ”We shall never surrender…”

Hade Anders Danielsson haft någon känsla för historia hade han kanske undvikit att dra upp den raden ur Churchills kända tal. Hade den avgående generaldirektören tänkt ett steg till hade han sett vad som stod framför och som idag känns mer aktuellt i Europa 2016. We shall fight on the beaches. We shall fight on the landing grounds. We shall fight in the fields and in the streets. We shall fight in the hills. We shall never surrender. Vi skall slåss på stränderna, på gatorna och vi skall aldrig ge upp. Inte preluden som Danielsson ville se eller höra. Nog slåss det här och där och överallt i spåren av migrationskrisen som inte var en kris i Danielssons ögon.

Danielsson vägrade se migrationskrisen. Sade någon migrationskris i närheten av Danielsson så blev generaldirektören svart i blicken. Då börjades det halvskrikas om att den enda krisen som fanns och finns var krisen för de som flydde. Att välfärds-Sverige drabbades av påfrestningar av krisformat ville inte Danielsson om. Budskapet till sina egna anställda, till landets socialsekreterare, till landets lärare och poliser var ”Kämpa! Vi kommer aldrig att ge upp!”

Danielsson var och är empatisk. Det kan ingen ta ifrån honom. När regeringen lät Anders vara Anders så var han känslosam och inkännande för de som flydde till Sverige. Det är fina och vackra karaktärsdrag, men det är drag som faktiskt inte passar för den som skall vara högst ansvarig för att migrationen till Sverige funkar som den skall. I min värld är det en kall tjänsteman som inte lägger in sina egna värderingar i jobbet som passar bäst för att verkställa regeringens och riksdagens politik.

Danielsson hamnar hos Röda Korset. Det är rätt plats för att låta Anders vara Anders. Anders Danielsson får vara i en miljö där hans karaktär inte behöver hamna i konflikt med verkligheten. Regeringen har chansen att tillsätta en annan person som inte alls är lika blödig och aktivistisk som Danielsson. Avgången kan mycket väl bli en vinstlott för alla inblandade – oss alla…

One down, one to go och vi väntar på regeringen ger Dan Eliasson foten eller att allas vår Rikspolischef får en plötslig uppenbarelse av självinsikt och förstår att han är fel person på fel plats. Skulle Eliasson följa efter Danielsson finns det ett hopp om att Sverige någon gång ändå skulle kunna bli lite mindre naivt och önskedrömmande.

Men när?

10 svar på “”ONE DOWN, ONE TO GO…””

 1. Kan vi hoppas att Migrationsverket framöver kan ledas av någon med bakgrund från Skatteverket?

  Där är de knappast emotionellt inkontinenta utan följer bokstaven.

 2. Det är en poetisk ironi att Anders går till en organisation som har fått känna på hur överföringen av pengar från bistånd till migration har slagit mot dess verksamhet.

 3. Danielsson kanske är empatisk men i så fall selektivt empatisk. Knappast empatisk mot de etniska svenskar som betalat kalaset och som resursbristen slår stenhårt mot. Nu talar jag om de svaga grupper som inte har någon välgödd lobbyistgrupp som driver deras intressen. De som skulle ha räckt upp handen i Almedalen när Danielsson ställde sin idiotiska fråga. Om de fått vara med. Mitt intryck är att Danielsson är en selektivt empatisk komplett idiot med hybris. Tyvärr tror jag det finns många av hans sort på Migrationsverket.

  1. Jag kunde ha tillagt att om de hade haft kvar tillräcklig fysisk styrka för att orka lyfta på handen vill säga. Jag har sett med egna ögon vad Danielsson och hans anhangs svinerier ledit till. Jag ser det som en hederssak att hata dem djupt.

 4. Karolinska Institutet, Riksrevisionen och nu Migrationsverket.
  Rikspolischef Dan Eliasson söker jobb, vad kan passa DE, Skatteverket ?

 5. Varför har Sverige ett jobb som rikspolischef och som alltid är vikt för en partitrogen utan polisiär erfarenhet eller utbildning?
  Det är ungefär som en ÖB utan militär utbildning men just i det här fallet verkar det passa utmärkt.
  Varför?

 6. Ja man kommer att hitta en erfaren byråkrat med hårda nypor. Ingen som vill ställa sig in hos etablissemanget. Utan som säger att Sverige styrs under lagarna. Som Morgan Johansson sa: det är en annan fas nu.

 7. Illavarslande uttalande av (s)-Morgan Johansson: ”Vi vill ha en effektiv och kunnig efterträdare, MEN också med ett varmt hjärta, det behövs i den här verksamheten”.

  Illavarslande, typ Reinfeldt-anfäktat. Det har pyst över av godhet och känslor i detta slukhål av misskött verksamhet, nu krävs stringens, återhållsamhet och tydlig lagföljsamhet. Och, definitivt slut på frifräsabeteendet som politiker parallellt med GD-sysslan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *