ONDSKAN

Rakhmat Akilov var mannen bakom ratten, i den där lastbilen som plöjde fram på Drottninggatan. Att den vedervärdiga mannen från Samarkand, Uzbekistan, har kommit att personifiera ondskan. Det kan ingen ha missat som följer nyhetsrapporteringen. Lika lätt är det att tro att Rakhmat Akilovs medgärningsmän är norrmannen Anders Behring Breivik och anden efter Anton Lundin Pettersson. I nästan varje analys från en svensk tänkare och tyckare nämns nämligen Behring Breivik och Lundin Pettersson med någon koppling till Akilov och hans dåd…

Anton Lundin Pettersson och Anders Behring Breivik representerade och representerar ondskan. Anders Behring Breivik sprängde bort regeringskvarteret i Oslo och åkte till Utöya för att utplåna en stor del av Arbeiderpartiets framtid. Innan vi hade fått se Anders vara Anders på Utöya var vi rätt många som trodde att den norska ondskan var av samma typ som de som flög in i World Trade Center. Bilbomben i Oslo kändes ju som väldigt mycket Al Qaida. När det sedan framkom att den norska massmördaren var en extremt skruvad individ med en diffus extremistisk agenda försvann kopplingarna till den typen av ondskan.

Ingen skribent eller journalist på den här sidan Morokulien kände att de tvångsmässigt var tvungna att koppla ihop Behring Breiviks extremism med den islamistiska extremismen. Behring Brevik fick stå ensam, med sin egen unika ondska.

När sedan Anton Lundin Pettersson löpte amok med sitt svärd på en skola i ett invandrartätt område av Trollhättan var det aldrig någon tvekan. Det var en vilsen, ung man med ett överflöd av hat och ondska. Lundin Pettersson hade radikaliserats och utvecklat en våldsbejakande extremism där våld mot andra människor alltid kunde motiveras. Under den mediala bevakningen av ondskan i Trollhättan fanns det ingen svensk journalist som kände att det var nödvändigt att koppla ihop och skriva om den misslyckade självmordsbombaren Taimour Abdulwahab och hans agenda med Lundin Petterssons ondska.

Men när nu Rakhmat Akilov terrormördar oskyldiga fredagsflanörer på Drottninggatan med en snodd lastbil måste Anton Lundin Pettersson och Anders Behring Breivik in i var och varannan krönika i ämnet. Visst var Rakhmat Akilov hemsk och visst var hans dåd vidrigt. Men ni har väl inte glömt bort Anton eller Anders? De var ju lika hemska, om inte hemskare. De var ju precis lika onda som Rakhmat Akilov, men hade inget elakt utvisningsbeslut eller någon tung tillvaro att skylla på. Ungefär så.

Det blir lite genomskinligt i mina ögon. En radikaliserad människa som inte har rätt att ens vara i Sverige genomför ett terrordåd. Då måste svennen Anton och hans ondska lyftas fram. Vi skall inte tro att vi är bättre. För varje jihadist eller islamist-terrorist finns det en Anton Lundin Pettersson som funkar som ett mentalt alibi för journalistkåren. För varje gång vi kommer att få se den islamistiska och jihadistiska ondskan kommer den svenska krönikören och journalisten tvångs- och reflexmässigt lyfta fram den nordiska terroristen. Vi skall ständigt påminnas om att vi minsann inte är ett dugg bättre.

Ondskan är unik. Ondskan ser olika ut. Motiven kan var lika men ändå totalt motsatta. Varför kan man inte bara låta Akilov stå för sitt illdåd utan att använda Behring Breivik eller Lundin Pettersson som en ursäkt? Svensk journalistik och krönikörkonst i spåren av ondskan är också unik. Tack och lov.

11 svar på “ONDSKAN”

 1. Danmark-Norge-Finland funderar på att ge oss visumtvång nu. Löfven förstör det Nordiska samarbetet. Detta har gått för långt!

  1. Visst är det så. Men det glöms då läglgt bort att (mig veterligt) finns ingen kristen som hänvisar till eller använder G.T. som rättesnöre för vår tid. Lite annorlunda på andra kanten.

 2. Dåden kan knappast jämföras. Lundin Pettersson och Breivik var två frustrerade människor som slagit över, om Lundin Pettersson var mentalt frisk får vi aldrig veta. Att han mådde väldigt dåligt var det ingen tvekan om. Breivik har förklarats sjuk och frisk.
  Uzbekens dåd är ett utslag av dödskulten islams uppmaning till jihad.

 3. Och där kommer den ”obligatoriska” jantelagen in.
  Det är en av våra byggstenar i samhället. Vi har bara midsommar och sådanna töntiga saker.
  Dax att tänka om och vara stolta över tex midsommar och andra ”töntiga” saker.
  Jantelagen vilar som en förbannelse över oss, politikerna och massmedia trycker det ner i halsen på oss dagligen.

  Själv har jag bott utomlands i över 20 år och förundras över hur mycket ”skit” svenskarna tar.
  Det som slog mig mest när jag kom ” hem” var att vi tror vi är så stora i världen, att det som finns och händer i Sverige snurrar runt solen. Politikerna fortsätter som dom gör endast för att folket tillåter det och inget annat.

 4. Stödjer gärna din blogg med ett månadsbidrag, vill dock sända det direkt till ditt bankkonto som jag gör till Merit W och Johan W.
  Om det är möjligt så mejla mig kontoinformation!

 5. ”anders vara anders” … ”morokulien”

  När jag läser vissa skribenters texter känner jag lite som Ramel berättade att han kände när han i sin barndom lyssnade på Gerhard.
  Alla dessa namn och syftningar som bonus år den som vet, men ”huvudtexten” ändå ganska tydlig för gemene man.

  Ja, ibland räcker det att säga ”det här är fel”. Lyssna gärna nu, journalister: om andra saker också är fel, om faktiskt nästan allt är fel, börjar man fråga sig om det första ni nämnde var så jättefel egentligen. Var det det ni ville åstadkomma?

 6. Breivik var en ensam galning som levde i en fantasivärld. Ingen i vårt samhälle har hyllat illdådet. Akilov däremot är en del av ett globalt fenomen som länge hotat oss och som kommer att utgöra ett dödligt hot mot oss och våra samhällen för all framtid. Miljoner människor stödjer dåd som Akilovs och långt fler delar en ideologi som gör dem ofrånkomliga.

  När jounalistkåren började tjata om Breivik när inte ens två timmar gått så var det inte av enfald utan i syfte att sprida så mycket dimma som möjligt i fråga om en samhällskatastrof för vilken de inte är utan skuld.

  1. Breivik var/är en frimurare.
   Han var sannolikt inte heller ensam i denna misstänkta psyops/false flag. En övning skedde innan också…såsom brukligt…

   Vänl. googla och lyssna gärna på bl.a. Dammegårds synpunkter om denna s.k. false flag (i den ingick det dödsoffer-collateral damage), där frimurarna – senare & därefter – lämnade sina kännetecknande symboler, ”in plain sight”.

   Problem => Reaction => Solution

 7. Och idag sällade sig Uppsala Nya Tidnings ledarskribent Maria Ripenberg till skaran av vilseledande journalistik.

  Vem har skickat ut dessa politruker och vad är syftet?

  Något så genomskinligt och kopierad propaganda var det länge sedan man iakttog.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *