OLIKA FALLA ÖDETS LOTTER

Olika falla ödets lotter. Mehmet Kaplan fick avgå, men det som kom från Miljöpartiet i spåren av och innan avgången var en karbonkopia av hur ett annat parti i regeringsställning krishanterade för fyra år sedan. Då var det de nya Moderaterna och nu är det Miljöpartiet. Då var det den nuvarande partisekreteraren hos de nya moderaterna Tomas Tobé och nu har det främst varit språkröret Fridolin som har agerat apologet…

I ärlighetens namn så borde Abdirizak Waberi ha varit mer illa ute än Kaplan. Waberis insatser i TV satte bilden av en man som ville förbjuda dans, som pratade om när det var okej att spöa hustrun och lite annat smått och ogott. Waberi blev sinnesbilden av den förtryckande förorts-islamisten. Kaplan käkade middag med olämpligt sällskap, efter det kom det ifrågasättanden och efter ifrågasättandena kom avgången. Waberi fick sitta fyra år i Riksdagen, var aldrig i närheten av att bli statsråd men ifrågasattes trots sin hyfsat tillbakadragna position i maktens korridorer. Men det Waberi hade sagt, tyckt och tänkt öppet runt var sådant som borde ha diskvalificerat figuren från landets lagstiftande församling för tid och evighet.

Som nymoderat partisekreterare har Tomas Tobé i dagarna haft synpunkter och frågor på hur Miljöpartiet har agerat, hur Miljöpartiets omdöme har fungerat. När det dök upp ifrågasättanden om hur de nya moderaterna kunde placera någon som Waberi, med Waberis väldokumenterade åsikter i Riksdagen skrev Tomas Tobé där och då den mall som Miljöpartiet tycks ha använt sig av nu – och som Tobé har haft synpunkter på här och nu.

Rubriken var ”Främlingsfientliga krafter ljuger om Waberi”. I MP-modifierat format heter det att förvisso att det var en sionistisk konspiration som drev iväg Kaplan.

”Vi är kollegor med Abdirisak Waberi och känner honom som en seriöst arbetande ledamot av Sveriges Riksdag. Han har återkommande dock blivit föremål för främlingsfientliga krafter som anklagat honom för en rad uppfattningar han inte delar. Detta är något vi beklagar och ser som oroande.” – Tomas Tobé i GD dec 2012, tillsammans med Cecilia Magnusson.

Anledningen till försvarstalet fanns i en annan debattartikel som kletade ner Waberi med sådant som Waberi hade sagt, hade tyckt och tänkt öppet – inför en rullande kamera.

”Skribenten Olle Ljungbeck hävdar i en debattartikel i GD den 11/11 att Moderaterna skyddar religiöst grundad extremism. Detta är helt fel och är ett påstående gränsande till förtal.” – Tobé/Magnusson i samma artikel.

Då var det på gränsen till förtal att lyfta fram det som väldigt många hade sett och hört från Waberi. Nu är det Kaplan och några andra kufar i MP som skapat ”havoc” i sitt parti något som i ärlighetens namn knappt spelar i samma division som Waberis grubblerier. Men idag kan Tobé sitta och peka finger åt Miljöpartiet, och för oss med minnet i behåll luktar det inte så lite illa.

”Moderaterna är frihetens parti. Förtryck är per definition frihetens motsats. Vi försvarar alla människors rätt att utforma sitt liv som han eller hon själv vill. Demokrati och respekt hänger alltid ihop. Därför vänder vi oss starkt emot alla de som demoniserar vissa trosuppfattningar och dömer personer utifrån hudfärg, tro, kultur eller sexualitet.” – Tobé/Magnusson i samma artikel.

På samma sätt lät det från Miljöpartiet när Kaplan precis hade avgått. Kaplan var missförstådd. Kaplan var en hyvens man, mest hyvens av alla män. Kaplan skulle inte ha behövt avgå om det inte var för de främlingsfientliga strömningarna i samhället.

Det borde inte handla om att ställa upp och försvara. Det borde handla om att fördöma och att börja ställa krav i  det kravlösa Sverige. Det måste få handla om vilka värderingar vi kan förvänta oss av de som skall stifta våra lagar. Det är där det blir vämjeligt med selektivt syn- och hörselbortfall i politiken – när den påstådda feministen skjuter in sig på icke-frågor men blundar för verkliga utmaningar.

Allt är en konsekvens av att våra politiker skall jaga väljare till varje pris. Där finns det inga större skillnader mellan olika politiska partier…

5 svar på “OLIKA FALLA ÖDETS LOTTER”

 1. ”Det borde handla om att fördöma” vissa hållningar som inte är förenliga med en modern sekulär demokrati. Konstaterar dock att V har haft riksdagsledamöter som har omfamnat Stalinism och Pohl Pot och ingen mig veterligen har ifrågasatt lämpligheten.

 2. Det står väl utom allt tvivel att både Kaplan ooch Waberi i första hand hävdar muslimska intressen och i andra hand svenska.
  Vad som tyvärr har fallit bort i debatten om Kaplan är hans nära samarbete med den turkiska regeringen. Arbetar han för svenska intressen eller turkiska?
  Det är en säkerhetsfråga för den svenska staten när ett statsråd har så nära samarbete med en främmande stat. Det var ju inte alls inom hans myndighetsområde. Vad kan Turkiet lära oss om bostadsbyggnad?
  ”Den samlade bedömningen” kanske var en skarp varning från SÄPO?

  1. Tillägg: Läs gärna Rebecca Uvells genomgång av svensk islamism, uvell.se!
   Ledtrådar till naturligtvis Fridolin och dessutom Ygeman!
   När man lägger sig i andra länders politik är det svårt att veta om man stöder frihetshjältar och terrorister.

 3. Hej.

  Bra att du påminner om Waberi. Han är ju i hög grad betydligt mer representativ för muslimer i Sverige än Kaplan. Angående skillnaden mellan européers och invandrade muslimers värderingar finns Koopmans undersökning på nätet:

  [https://www.wzb.eu/sites/default/files/u8/ruud_koopmans_religious_fundamentalism_and_out-group_hostility_among_muslims_and_christian.pdf]

  En motsvarande undersökning gjord i Sverige vore intressant.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Det märkliga är ju att enligt opinionsundersökningar så har det genomfalska Nya Moderaterna ett väljarstöd på 20-25%. Fullständigt obegripligt. Inbillar sig supportrarna att de ska slippa fastighetsskatt och behålla det ynkliga jobbskatteavdraget genom att stödja Kinberg Bara eller vad? Detta medan samhället faller samman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *