OFFRET

Busstorget var fullt av folk. Folk klev av och folk klev på, folk bytte bussar och folk rörde sig snabbt åt alla möjliga håll. Folk pratade högt i mobilen, tryckte i sig en energidricka på tre klunkar medan andra vittjade papperskorgarna på pantflaskor och tomburkar. Allt var som vanligt, tills dess en ung tjej klev av sin buss…

Hon grät hysteriskt, hon skrek ut sina känslor. Folk såg henne, hörde henne men ingen låtsades om henne. Hon förföljdes av en ung kille som också skrek, att hon skulle vara tyst och hålla käft. Hon skrek att han var hemsk som hade suttit på bussen och förolämpat henne med ord som fitta och hora. Tårarna sprutade på henne, sminket rann längs kinderna. Hon var högröd, och hon skakade  våldsamt mellan hulkningarna.

Killen tog tag i hennes axel. Hon drog sig loss. Killen tog tag i hennes arm. Hon slet sig loss. Killen tog några snabba kliv, och ställde sig i vägen för henne och fortsatte uppmana henne att knipa igen. Hon lyssnade inte, och han gick i försvarsställning. Han hade inte alls kallat henne för fitta eller hora. Hon ljög.

En äldre dam från samma buss svarade från sin plats på busstorget att det var han som ljög, att han minsann hade använt tio minuter av sin tid att förolämpa det stackars flickebarnet. Han svarade med ”Tyst, kärringjävel!”, och något om att tanten inte hade något med deras relation att göra. Relation? Hon såg inte ut vara en dag äldre än 14 år. Han hade några mörka fjun på överläppen som indikerade att han nog var några år äldre fysiskt. Relation?

Killen flög på henne, med en hård hand över hennes mun. Om han och hon inte hade varit i händelsernas centrum innan så hamnade de mitt i blickfånget hos alla där och då. En annan ung man slet loss killen från den gråtande tjejen, fällde honom till marken och fick också höra sin beskärda del av killens vulgära ordförråd. Två ordningsvakter dök  snabbt upp, och bar i väg på den sprattlande, ylande, svärande killen. Några medmänniskor förbarmade sig över tjejen, gav henne stöd och värme på platsen. Någon ringde hennes föräldrar och där någonstans kom min buss på andra sidan det stora, blåsiga, iskalla busstorget…

Upplevelsen kom tillbaka när jag läste om våldtäkten i Skåne. En ung flicka mobbas, trakasseras och hånas i sin skola av två unga killar. Hon får höra att hon är en hora, ett fnask. Hon trycks ner psykiskt. Den psykiska tortyren får en fysisk uppföljning, med en våldtäkt på en toalett på en fritidsgård. Skulle inte den unga tjejen – blott 14 år – ”ställa upp” så skulle den psykiska terrorn eskalera.

Den 14-åriga tjejen anmälde efter ett tag våldtäkten. Killarna fälldes, men fick de vanliga låtsasstraffen som unga gärningsmän får i Sverige. Ungdomstjänst. Ungdomsvård. Ungdomskontrakt. Lite mer än fyra dygn i timmar med socialtjänsten, för att man har kvaddat en ung kvinnas liv. En ung kvinna som inte orkar eller kan gå kvar i sin skola.

Killarna bakom våldtäkten går kvar i skolan. Det spelar ingen roll att de har gjort det de har gjort. Skolan har ju intensifierat sitt värdegrundsarbete. Skolan har en beredskap i sitt elevhälsoteam. Skolan har satt upp en strategi för sina pedagoger. Inget av detta gör att 14-åringen skulle kunna komma tillbaka till sin skola, för att där möta sina våldtäktskillar och mobbare. De får vara kvar, hon kan inte vara kvar.

Skolledningen ser dessutom alla tre som offer, offret och gärningskillarna. Det är synd om den unga killen som fått ett straff för något som han har gjort. Han är ju ett offer även han, för han skall minsann betala ett skadestånd på 100.000 kronor och göra 100 timmars ungdomstjänst. Olika offer, och ett offer för Sverige år 2017.

 

Länk till Sydsvenska i ämnet hittar Du HÄR.

4 svar på “OFFRET”

 1. Vår rikspolischef satt, för ngt år sedan, i ett morgonprogram och tyckte synd om den asylsökare som mördade en kvinna som arbetade på asylboendet.
  Man trodde väl inte att ett så ”puckat” uttalande skulle dyka upp i offentligheten igen men i det nya spännande Sverige händer de mest oväntade saker.
  Nu tycker en rektor att inte bara offret utan även de två som begick våldtäkten mot fjortonåring på skoltoaletten är offer!
  Är det fel att bli orolig för sina barnbarn när en rektor har en så märklig syn på brottslingar vs brottsoffer och hur stor del av dagens lärarkår har liknande tankar?
  Inte blir man mindre orolig med Gustav-fixar skolan på 100 dgr-Fridolin som skolminister.

  Nu på nyheterna upplopp vid skola och stenkastning mot polis!!
  Man undrar som i tv-programmet ”På spåret”, vart är vi på väg??

 2. Hurra! Nu flyttas pojkarna!

  … till en annan skola?
  Får föräldrar på den skolan någon information om vem som kommit dit?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *