OFFRET OCH OFFREN

Ett kort nyhetsreportage från SVT Skåne har fått mycket kritik. Reportaget handlar om en utdragen gruppvåldtäkt, en ensam och drogad kvinna mot en grupp unga män. Några av gärningsmännen är att betrakta som barn, tydligen. Reportaget får kritik då det handlar noll om offret, och bara om de barn som nu skall bli offer.

Socialtjänsten får uttala sig efter att reportern har lyft fram att unga som begår den här typen av brott också kan betraktas som offer. När barn gör hemska saker – brottsliga eller andra normbrytande beteenden – så tycks socialtjänsten i Malmö se barnen som offer i någon ände. Sedan får polisen förklara att barnen inte förstår att de gör något brottsligt, utan att det bara se en våldtäkt som något som händer. Ett reportage i SVT om offret och offren.

Inte ett ord om den våldtagna kvinnan, hur hon mår och hur hennes liv ser ut. Allt handlar i stället om att framställa ett gäng väldigt unga män – några barn – som offer för någonting som gör att de bara måste våldta. Inte ett ord om hur gruppvåldtäkten utfördes. Inte en stavelse om länge kvinnan våldtogs av barnen. Bara ett malande i dryga två minuter om hur synd det är om grabbarna.

Folk blev förbannade efter att ha sett inslaget om offret och offren. Det är förståeligt. Det finns bara ett offer i en våldtäkt. Kvinnan. Det är hos det riktiga offret som sympatin skall finnas. Inte hos några unga gärningsmän som SVT, socialtjänst och – faktiskt även – polis vill få till att bara ha hamnat lite snett, och varit lite normbrytande. Reportaget i SVT handlar om en utdragen gruppvåldtäkt, inte om att grabbarna klottrat fula ord på en busskur eller snott ett paket cigg. De har våldtagit en kvinna i tio timmar…

Kvinnan är offret. Nu skall hennes lidande förminskas, och gärningsmännen skall bli de nya offren. Sverige 2018, och är inte känslan att vi alla är lite offer ändå?

19 svar på “OFFRET OCH OFFREN”

 1. Allt går tydligen ut på att tvinga på Svenska folket en annan kultur,där förövaren är ett offer!Vilka ser sig oftast som offer för islamofobi?De som protesterar med skarpa ord i vrede,blir som den 79 åring i Hälsingborg fälld för hets mot folkgrupp.Han blev utsatt för ett rån,därav hans vrede!Olof Palme sade om Sovjetstyret,”diktaturens kreatur”,det passar i dagens Sverige!

 2. Denna diskussion handlar – menar jag – om att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt, även om de delvis kan uppfattas som motstridiga. Enligt min mening är följande tre perspektiv relevanta och utesluter inte varandra:

  1. Människor som gjort sig skyldiga till grova brott kan samtidigt i någon mening vara offer. Många av de brottslingar som sitter på landets anstalter har troligen haft dåliga uppväxtförhållanden, icke diagnosticerad/behandlad psykisk ohälsa, missbruksproblem (ev. till följd av obehandlade psykiska besvär) osv.

  2. Man kan inte ursäkta eller rättfärdiga kriminellt, asocialt beteende genom att hänvisa till att en person på ett eller annat sätt farit illa i livet. Taskiga familjeförhållanden eller problem i skolan är ingen ursäkt för att mörda, misshandla, våldta och råna. En människa som är vid sina sinnens fulla bruk har ansvar för sina handlingar.

  3. Människor som gjort sig skyldiga till grova vålds-/sexualbrott och alltså bevisligen är farliga för sin omgivning, bör hållas inlåsta, oavsett ålder.

  Problemet i svensk samhällsdebatt är, enligt min mening, att man i många fall ensidigt fokuserar på punkt 1 – dvs. att tycka synd om förövare och betrakta dem som offer – medan man blundar för de andra perspektiven.

  1. Om jag tolkar dig rätt, kokar det ner till:
   Man kan vara hur mycket offer som helst, men det är ingen ursäkt för att vara förövare.

   Om det är korrekt tolkat, är jag helt med dig.

  2. Visst, alla människor är ju mer eller mindre ”offer” eftersom det inte finns någon människa som har haft ett 100 % perfekt och lyckligt liv utan några som helst motgångar eller besvikelser.
   (Breivik var exempelvis skilsmässobarn och Hitler fick avslag på sin ansökan till konstskolan i Wien )

   Men oavsett hur många obehandlade diagnoser , misslyckanden och besvikelser de här våldtäktsmännen än har i sitt bagage så bör SVT beskriva dom som det dom är .
   Dom är inte offer. Dom är gärningsmän som skapar offer.
   Och det sista som dom förtjänar är något slags medlidande.

 3. Det är vidrigt av både SVT, socialtjänst och polis. Om nu dessa våldtäktsmän har ett normbrytande beteende så undrar jag varför normbrytande beteende är eftersträvansvärt. En hel del av det offentliga Sverige lägger ju skattepengar på utbildningar i normkritik och söker nya medarbetare i normkritikens sken. En hel del av de normer vi arbetat upp och utvecklat under flera hundra års samhällsbyggande har ett värde.

 4. Om – vilket jag håller för otroligt – det hade varit svenskar som hade utfört denna fasansfulla gärning – hade det nog varit annat ljud i skällan!
  Allt som dessa ”barn” gör blir förlåtet med allehanda märkliga motiv, såväl av batikhäxor som en räddhågsen och ”förstående” polis. Vilka signaler sänder dessa uttalanden ut?

  1. ”Om – vilket jag håller för otroligt – det hade varit svenskar…”
   Eller danskar då, skulle jag vilja lägga till då jag inte någonstans, och absolut inte på SVT, läst eller sett att mördaren Peter Madsen gjorts till offer.

 5. SVT visar med önskvärd tydlighet att de gärna stödjer våldtäktsmän så länge de kan hitta ett skäl att göra det. Ungefär som i vissa länder där våldtäktsmän stöds av kulturella krav på hur kvinnor ska uppföra sig för att slippa bli våldtagna. Viljan att stödja våldtäktsmännen är densamma i båda fall.

  1. Hej.

   Gissa kvinnans respektive förövarnas etnicitet.

   Där är svaret.

   Feminister är rasister.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

 6. När propagandan har pågått länge blir detta till slut sanningen. Det går snabbare för dom som inte orkar stå emot. Hopplösheten man känner för public services extrema åsikter kan driva en till vanvett. Inget görs för att stoppa utvecklingen.

 7. Jaha, så om våldtäktsmän numera betraktas som ”offer” så är det väl även fritt fram att börja betrakta Breivik och Lasermannen som offer ?

  Sverige är ett väldigt, väldigt sjukt land och sjukast av alla är journalisterna på SVT.

 8. Om man hela tiden utpekas, som offer trots att man är ett vidrigt missfoster som alla i samhället bör förakta, sänks väl också rimligen trösklarna för att begå liknande brott.
  En självförstärkande effekt.

  Önskar mig en jämförelse i utdömda straff mellan Nordeuropeiska länder.

 9. När man tror att det inte kan bli värre, kommer nya påbud. Vad är det här för människor i myndighetsutövning OCH svt samtliga skattefinansierade…. Nu måste vi se till att inte någon av dem någonsin uppbär en krona till av det allmänna.. Dem är avskilda från flocken. Dem tillhör EJ längre OSS. Så outsägligt vidrigt att ord ej kan beskriva…

 10. När polisen äntligen får fast gärningsmännen så visar det sig att man fångat ett gäng offer, man spyr!

 11. Frågan är om man kan betraktas som ”barn” om man kan genomföra en våldtäkt? Begreppet barn kan nuförtiden användas som det passar – från dag 1 och uppåt. Varför inte i svensk lagstiftning införa begreppen barn, TONÅRING, ung vuxen eller liknande. Det verkar som om begreppet barn också innebär ansvarsfrihet för begångna gärningar men ett barn över 10 borde veta vad det är fråga om. I Sverige har det sedan 1970-talet varit legio att betrakta ”trasslig uppväxt – tycka synd om – offer – utan skuld – utan ansvar”. Utan ansvar = det riktiga offret får bära skulden. En häpnadsväckande utveckling inom social och rättsväsende! Ett land som Sverige borde veta bättre eller också säger det allt om vad landet utvecklats från till vad det utvecklats till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *