OFFERLAMMET

Moderaterna vet att de har två val. Antingen ställer man till det innan valet, och byter ut partiledaren utan att ha prövat KInberg Batra i ett val. Partiledaren blir det politiska offerlammet. Eller så låter man Kinberg Batra prövas i ett val, för att därmed ställa till det både innan och efter valdagen. Partiledaren kommer då att få spela rollen som hackkyckling istället, syndabocken och driftkuckun som lyckades med att misslyckas kapitalt.

Moderaterna vet redan nu att valet 2018 kommer att bli katastrof. Känslan av defaitism är påtaglig bland moderata företrädare och sympatisörer, iallafall hos de som finns i mitt umgänge. Ingen tror att dagens uppsättning av ledare i Moderaterna är rätt personer att vända trenden, allra minst partiledaren Kinberg Batra. Ute i leden anar man det värsta.

I dagens politik behöver man ha en partiledare som utstrålar självsäkerhet, som ser ut att tro på sig själv och de egna förslagen. I dagens medieklimat behöver alla partier en partiledare som funkar i TV:n, i radion, på torgmötet och i debatten, en stark personlighet i alla format. I allt det där brister det rejält för Anna Kinberg Batra. Nervös och opersonlig, en känsla av att fortfarande vara en nybörjare – och det blir inte bättre med tiden.

Stenhård kritik mot Anna Kinberg Batra på möte. Anna Kinberg Batra ryker innan valet. Tunga M-företrädare vill ha bort Anna Kinberg Batra. Rubrikerna i dagens nyhetsflöde sätter bilden av en ifrågasatt, närmast omöjlig partiledare. Det krävs en stark ledare för att vända trender, och återfå ett förtroende som har blåst bort. Kinberg Batra framstår i dagsläget som allt annat än stark. Ingen tror längre på henne, hennes förmågor. Ingen annan än de och dem som är personligt beroende av att ha Kinberg Batra vid rodret på den sjunkande skutan.

Moderaternas haveri är naturligtvis inte bara en personfråga, men haveriet förstärks av personen och partiledaren. Moderaternas omsvängning var nödvändig, men framstår som ett praktexempel på politiskt hyckleri. Kinberg Batra var Reinfeldts kronprinsessa och gruppledare i riksdagen. Kinberg Batra kan inte komma ifrån den politik som Reinfeldt drev. Det gick för fort. Omsvängningen pendlade från den ena extremen till den andra. Det var inte så lagom som Svensson föredrar. Det blev för mycket för snabbt, av samma människor – minus Reinfeldt – som drivit på för en helt annan politik inför det förra valet. Att tro på moderaterna har blivit så mycket svårare.

Kinberg Batras koppling till Reinfeldt är en koppling som till och med en gravt synsvag och politiskt ointresserad Svensson kan se tydligt. Det är därför Kinberg Batra måste bli offerlammet för dagens moderater. Hon är en förklaring till problemen, men inte hela problemet. Samtidigt kommer det inte att gå att börja få ordning på problemen med henne vid rodret. Det börjar fler och fler förstå och se, även inom partiet. Man har att välja mellan att avsätta Kinberg Batra efter ett katastrofval 2018 eller så fort det går, för att skademinimera i valet 2018. När inte ens de frälsta orkar tro längre är allt bara en tidsfråga.

Kinberg Batra kommer alltid att vara moderaternas första kvinnliga partiledare, men lik förbannat en jobbig parentes i den moderata historieboken. Kronprinsessan som fick abdikera innan hon kom i närheten av tronen, det moderata offerlammet.

12 svar på “OFFERLAMMET”

 1. Hej.

  Om jag vore moderat partimedlem hade mitt val varit Hanif Bali, med Tapani Juntunen som vice.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. ”Moderaternas haveri är naturligtvis inte bara en personfråga”.

  Hmmm… jag vill påstå, att hela Sveriges – nu sannolikt irreversibla – haveri till allra största delen faktiskt beror på en enda person, vars storhetsvansinne och personliga vendetta mot sanningssägaren Jimmie Åkesson och hans parti har kletat av sig på samtida moderattoppolitiker, som Anna Kinberg Batra, för all framtid. Förrädarstämpeln går inte att tvätta bort.

  Ytterst få normalt läs- och räknekunniga svenskar torde, oavsett tidigare partifärg, våga lita på någon enda reinfeldtkontaminerad proffspolitiker inom överskådlig tid – och definitivt inte så snart som i september 2018. Väljarkåren har tvingats öppna både sina hjärtan, plånböcker och ögon för det horribla resultatet av en illvilligt uträknad och genomförd folkbytespolitik.

  Hela M-partitoppen borde, i anständighetens namn, bytas ut.

  1. @Hortensia 11:28
   Väl talat! Jag instämmer!

   Jag vill tillägga att alla signatärer av Decemberöverenskommelsen (DÖ) 2014 har ”burit avog sköld mot fosterland” (=landsförräderi). Men så var Fredrik Reinfeldt arkitekten bakom DÖ, vad jag har förstått.

 3. Så länge M inte kryper till korset, ber de som varnade om ursäkt samt börjar slå mot vänstern på alla sätt som finns tillgängliga är de inte att lita på. Om detta råder det samstämmighet i min umgängeskrets.

  Citat som (applicerat) beskriver vår känsla för M: ”Lower your flags and march straight back to England, stopping at every home you pass by to beg forgiveness for a hundred years of theft, rape, and murder. Do that and your men shall live. Do it not, and every one of you will die today.”

 4. Att bara offra AKB kommer ej att vara tillräckligt.

  Tobé et al måste också offras på det moderata självspäkelsealtaret för att den ideologiska reningsprocessen ska få godkänt av den av Reinfeldt försmådda gammelmoderata allmogen.

  I detta djupa trauma finns många av psykologins truismer representerade och fler än en klassisk grekisk tragedi gör sig osökt påmind.

 5. Reinfeldt förlorade valet 2018. Det spelar ingen roll vem som är partiledare då. Visst, man kan via partiledare justera några procent upp eller ned men grundproblemet kvarstår.

  Ett parti som offrat sin grundläggande ideologi och sålt ut sig för att sedan göra helt om går inte att lita på.

  Borgarna kommer aldrig att vinna ett val förrän de slutar att använda socialisternas problemformuleringar och terminologi. De måste sluta slåss på socialisternas villkor och framförallt sluta be om ursäkt för sin ideologi.

 6. De är så körda. Och att byta ut AKB innan valet lär inte hjälpa. Förmodligen blir det då mot ett veligt fruntimmer i stil med Lööf eller någon annan inkokt feminist som Beatrice Ask. Totalfiaskot när MP bytte Romson mot Lövin var bara ett genrep för vad som komma skall om M byter AKB mot ytterligare ett fjolligt fruntimmer.
  Om de byter måste det vara till en riktig järnlady eller en kar med hårda nypor som står stadigt på Titanics brygga och lägger och inte väntar med att lägga om roder.
  Men det som i grunden krävs är inte en ny partiledare, utan att man tar en klar och tydlig ställning, erkänner sina misstag, i praktiken ber SD om ursäkt och öppnar för samarbete på riktigt och istället distanserar sig från vänstern. Och viktigast av allt i det sammanhanget är att man gör det på ett sätt som uppfattas som ärligt och inte försöker försvara eller bortförklara sina tidigare dumheter.
  Fredrik (utan Antonsson) 12:06 är ganska spot on.

 7. Betyder det att hon inte får ett jobb på en internationell storbank som lön för fullbordat uppdrag?

  Hon kanske får bli extern rådgivare och föreläsa lite iallafall (för en blygsam summa). Stödpris för att hon höll de Nya moderaterna nya?

 8. >Hortensia
  Mycket bra skrivet!
  Förrädaren Ruinfeldt kommer att gå till historien som M:s största sänke i modern tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *