NYA STEG MOT SOSSERIETS UNDERGÅNG…?

När jag var ung och började intressera mig för politik så visste man att varannan människa man mötte på gatan, i affären eller någon annanstans var sosse. Nästan iallafall. Så fort man var två personer på en plats var sannolikheten stor att den ena var socialdemokrat. Nu är det inte så. Men sossarna lever, argumenterar, styr och ställer som om det fortfarande vore så. De sossar som finns kvar gapar, skriker och orerar så det låter och hörs som om de vore hälften av oss, när de bara är en fjärdedel. Är det sosseriets undergång vi bevittnar…?

Göteborg är Sveriges näst största stad. Samtidigt är Göteborg landets charmigaste storstad, om man undviker 75-80% av förorterna. Göteborgarna är charmigare än andra svenska storstadsbor, och det skriver jag inte för att smöra. Jag såg det under min värnplikt för 32 år sedan, på MKV/KA4 utevid Långedrag. Jag har sett det varje gång jag har besökt Göteborg efter det. Nu verkar det som om göteborgarna är smartast också.

SIFO har undersökt partisympatierna i Göteborg. Man var tvungen att kontrollera sossarnas resultat. Siffrorna var så katastrofala att opinionsinstitutet inte ville tro på dem. Inte sedan den allmänna rösträtten infördes hade sosseriet haft lägre siffror än nu, några månader innan valdagen. Var tredje sosse har försvunnit i Göteborg, sedan valdagen 2014. Bara 15.4% av göteborgarna skulle välja S.

Det finns ett begrepp som kallas ”pasokifiering”, som handlar om de grekiska sossarnas utveckling. I Göteborg kan vi kanske se de första stegen mot en riktig svensk pasokifiering av de gamla statsbärarna, av Socialdemokraterna.

PASOK hade nästan 44% av rösterna i det grekiska parlamentsvalet 2009. Tre år senare var PASOK nere under 13%, och i januari 2015 var de grekiska sossarna nere under 5%.

Riktigt så fort kommer det inte gå för de svenska sossarna, men de är på väg åt det hållet. Opinionssiffrorna från Göteborg visar tydligt åt vilket håll det går. Neråt och utför. De sossar som finns kvar kommer att gapa och skrika högre för att balansera upp förlusterna. Statsrådet Strandhäll är ett exempel, LO:s kampanjorganisation en annan.

Socialdemokraterna lider av brist på ryggrad. När de behöver en ideologisk tydlighet á la Juholt visar man upp en ryggradslöshet som vara moderaterna kan matcha. Socialdemokraterna i valrörelsen 2018 låter som de man jallat fascister, rasister och nazister. Man pekar finger åt utländska diskare, man vill inte se några utbölingar som kommer hit och tar några enkla jobb. Så säger man iallafall. Sosseriets undergång står för dörren, och det är därför de primalskriker på ett sätt som lär skrämma bort ännu fler och ännu snabbare. Men sådant fattar man inte när man är maktfullkomlig…

14 svar på “NYA STEG MOT SOSSERIETS UNDERGÅNG…?”

 1. ”Nu verkar det som om göteborgarna är smartast också.”

  Nja, slår man ihop de rödgrönrosa och extremistpartiet C så har dessa tillsammans stöd av över 40 % av göteborgarna i opinionsundersökningen.
  Men visst, smartare än oss stockholmare är de ju definitivt, detta är dock ingen större merit eftersom vi stockholmare uppenbarligen är fullständigt totalgalna om man ser till valresultat och opinionsundersökningar … 🙁

 2. Det är naturligtvis en rysk konspiration som med hjälp av en trollfabrik sänkt sossarna i götet, det har absolut inget att göra med den förda politiken alls.
  Nu är det oerhört viktigt av sossarna använder sig av Eliasson som så fiffigt hamnat på MSB för att stävja alla fake facts som folket i götet fått från ryssarna.

 3. Hej.

  Skall sossarnas ryggrad visas upp lär det behövs ingrepp á la ”Predator”.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Nåja! Än är inget slaget förlorat.
  Sossarna toppar nu laget med Anna Johansson.
  Hon har f n tjänstledigt som minister.
  Motståndarna darrar av skräck.

 5. Man kan se denna trend i andra val. När vanlig media beskrev valen i Frankrike och Nederländerna som att ”högerpopulismen” stoppats var ju den riktiga analysen att det franska socialistpartiet upphört att existera och det nederländska socialdemokratiska partiet var ytterst nära samma öde. Men det passade inte narrativet.

  Vi göteborgare är verkligen inte smartare än andra. Vi har låtit samma nötter styra med samma resultat i 24 oavbrutna år. Det som skiljer ut årets valrörelse är att företrädare för vanliga partier äntligen vågat uttrycka att den sk Västlänken är ett skitprojekt, därför blivit utkastade ur sitt moderparti och gått till nystartade Demokraterna. En stad där 15 % är beredda att rösta på kommunisterna kan dock icke skryta med IQ över snittet.

 6. Att gå från röd till rödare. Från socialdemokrat till vänsterpartiet. Illavarslande, men fler och fler göteborgare upptäcker Demokraterna (i Gbg) så det blir mycket intressant hur valet kommer att gå.
  Demokraterna har skipat vänster-högerskalan och gör det som är bäst för göteborgarna. Så skall politik vara! Vad är bäst för folket. Tänk – märkliga tanke – om även rikspartierna upptäcker detta otroliga som sker – att folket får en behandling som de är värda och man lyssnas på. Men – våra rikspolitiker kommer nog inte att fatta något förrän efter valet.

 7. Bodde i Gbg 89-90 världens charmigaste stad… Kom till baks 98 katastrof .Bodde i det närmaste huset till Vårväderskrogen på Vårväderstorget…. Vill inte tillbaka till den staden….

 8. Jag är ingen större beundrare av Leif G.W. Persson, men ibland gör han träffsäkra iakttagelser. I en av hans kriminalromaner – jag tror det är i den som heter ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld”, men jag kan minnas fel – skildras ett fiktivt samtal mellan USA:s Sverige-ambassadör och en högt uppsatt sossepolitiker.

  Ambassadören och s-politikern är rörande överens om att Sverige bör ha en socialdemokratisk regering. Denna uppfattning baseras i huvudsak på att Socialdemokraterna styrde Sverige under större delen av 1900-talet, att de därmed har en tradition av att vara regeringsparti, och att socialdemokratiskt styre innebär att den politiska utvecklingen i Sverige blir stabil och förutsägbar.

  Det spelar alltså, enligt det fiktiva samtalet i G.W. Perssons roman, ingen större roll vilken politik sossarna för, vilka visioner och idéer som driver partiet, eller om det egentligen finns något folkligt stöd för deras politik. Sossarna ska bestämma för att de har bestämt länge och är bäst på att bestämma.

  Jag antar att G.W. Persson, i och med att han under sin karriär bl.a. arbetat för rikspolisstyrelsen och justitiedepartementet, har en viss inblick i ”hur snacket går” på toppnivå inom den socialdemokratiska maktapparaten. Jag tror därmed också att det fiktiva samtalet mellan ambassadören och s-politikern mycket väl skulle kunna vara autentiskt, dvs. att G.W. Persson ger en verklighetstrogen beskrivning av hur högt uppsatta politiker inom socialdemokratin faktiskt resonerar.

  Det finns ännu ett skäl till att jag tror på G.W. Perssons skildring av den maktfullkomlige s-politikern. Jag har nämligen själv mött liknande resonemang från sossar på gräsrotsnivå. När man diskuterar politik med s-sympatisörer och deras argument tryter (vilket ofta sker ganska snabbt) är de benägna att ta till en argumentation som bygger på tankegången ”vi har haft makten längst och vi är därmed mest lämpade att fortsätta ha makten”.

  Argumentationen handlar då inte längre om vare sig politiska sakfrågor eller ideologi, utan om att socialdemokraterna ska bestämma, för att de bestämt längst och mest i svensk politik under det senaste seklet, och därmed anser sig kunna garantera politisk stabilitet.

  Det är svårt att tänka sig en liknande argumentation inom något annat område. Vem skulle argumentera för att en forskargrupp ska styras av en vetenskapsman som gjorde sina viktigaste arbeten för ett halvsekel sedan, och som sedan dess ohjälpligt hamnat på efterkälken i förhållande till yngre forskare? Vem anser på allvar att gammelfarfar, som är 97 år och svårt dement, ska fatta alla viktiga beslut i familjen, för att han minsann är äldst och har längst erfarenhet av att bestämma? Och tycker någon att Björn Borg automatiskt ska vara kvalificerad att spela i Wimbledon varje år, i kraft av att han dominerade världstennisen för 40 år sedan?

  Nej, det verkar i stort sett bara vara inom svensk socialdemokrati som man i all oändlighet tror sig kunna leva på gamla meriter.

  1. Det blir höjden av ironi, när de som skall verkställa sossarnas version av att vara duktigast på att styra, är gröna SSU-are utan den minsta erfarenhet av någonting.

 9. Man nominerar Anna Johansson som första namn på sin Riksdagslista. Det visar väl hur totalt tondöva man är för vad folk i allmänhet anser vara rätt och fel. Må vara att hon inte personligen var ansvarig för skandalen på TS, men som högsta chef tar man sitt ansvar. Att hon väljer att ställa upp och att Arbetarkommunen nominerar visar vilket korrumperat parti S blivit.

   1. Det vattnas om munnen om dem nu när Västlänken skall dras igång.
    Stora byggprojekt som Hallandsåstunneln, Nya Karolinska, Västlänken och höghastighetståg är alla korruptioners moder.

 10. SAP må vara på väg utför, men det svenska sosseriet står starkare än någonsin. Vilka partier står för ett politiskt alternativ till fortsatt sosseri? Och hur ligger de till i opinionen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *