NUTIDSSEPARATISM – HANS LI ENGNELL

Hans Li Engnell har blivit med ny blogg. Gamla Motpol är numera nya Fristad, titta gärna till en härlig pånyttfödelse HÄR. Detta betyder tack och lov inte att Hans Li Engnell skulle sluta med att sprida sina visdomsord även här. Det blir Hans som får stå för underhållningen denna söndag med följande alster. Väl bekomme!

Nutidsseparatism

De föreställningar som ryms i uttrycket ”I’m offended by that” har spridit sig som en löpeld över västvärlden. På amerikanska universitet diskuteras hur så kallade trygga rum ska skapas. Studenter vill rensa i kurslitteraturen eftersom de upplever sig ”otrygga” av att läsa om historiska förbrytelser. Feminister vill rensa bort män och ersätta delar av historieundervisningen med kvinnors historia. Nu ska inte bara samtiden utan också historien anpassas efter hur det känns i magen.

Hudfärg, kön och sexuell läggning blir plötsligt parametrar för hur universitet ska undervisa. I Sverige har vi tyvärr en likartad utveckling med både lättkränkthet och krav på ”separatism” i vissa etniska grupper. Målet är att exkludera vita eftersom personer med denna hudfärg inte anses förstå icke-vitas situation. Separatismens mål är således att samla människor med samma bakgrund och/eller hudfärg för att prata om gemensamma erfarenheter. Bekymret är inte att människor träffas utan att etnicitet anses definiera oss som människor. Vi brukar ha ett ord för den sortens synsätt. Problemet med separatism kan låta perifert men når i själva verket rakt in i regeringspartiet: för en tid sedan inbjöd SSU till ett separatistiskt möte på självaste partihögkvarteret på Sveavägen 68.

Föreställningen om att hela vår mänsklighet och komplexitet som individer sitter i hudfärgen gör oss intoleranta. Intoleransen gör oss i sin tur dumma i huvudet. En ny generation växer upp och matas med föreställningar som delar upp människor i offer och förövare. Offerkoftor stickas i en sällan skådad omfattning just nu, och det gör mig genuint orolig för hur kommande generationer ska kunna leva tillsammans.

Teorierna om strukturell rasism och kvinnors underordning i Sverige förvrider perspektiven för unga människor. När en missad jobbchans anses bero på diskriminering och rasism och när patriarkatet ges skulden för ens svårigheter i äktenskapet fråntas människor i realiteten tron på att de kan styra sina egna liv. Vad är ens poängen att söka ett jobb om du ändå ”vet” att du som svart kommer att diskrimineras? Varför ens stadga dig om du är övertygad om att män som grupp är en del av ett internationellt patriarkat som verkar för att trycka ned kvinnor?

Unga går omkring och är arga och besvikna helt i onödan. Det spelar tyvärr ingen roll att statistik visar att det inte är hudfärg utan utbildning som spelar roll för dina chanser att få ett jobb i Sverige, eller att svenska män är bland de mest jämställda och feminiserade i världen. Om du växer upp och får höra att du som svart eller kvinna eller både och tillhör en utsatt minoritet, att du är ”rasifierad”, att du är diskriminerad och att det egentligen är förbaskat synd om dig, kommer du iklä dig offerrollen. Du kommer skylla egna tillkortakommanden på påhittade externa faktorer du inte kan påverka. Detta föder ilska och maktlöshet, en synnerligen elakartad kombination.

Att sprida kunskap och konkreta fakta som motsäger alla dessa dumheter vore inte så svårt om vi nu inte hade ett samtalsklimat där de lättkränkta regerar. Lättkränktheten och offerpolitiken skyddar således varandra. Lättkränkta gillar att höra hur de är offer för omständigheterna, att inget är deras eget fel. Offerpolitiken behöver i sin tur stöd från de lättkränkta så att fakta inte når fram i en, gud förbjude, öppen och saklig debatt.

Medierna gör sitt till för att upprätthålla detta förhållande. När Utbildningsradion gör en serie om svarta är tonläget träffsäkert lättkränkt och visar svarta ur ett offerperspektiv. Svarta utmålas i serien ”Melanin” som oerhört utsatta och diskriminerade i dagens Sverige.

Det fanns en tid när höger och vänster kunde mötas i debatt på en intellektuell nivå. Då avskyn för den andra sidans åsikter förvisso var stark men där de åtminstone kunde framföras utan att motargumentet var att någon blev stött. I dag är känslor mer värda än fakta.

Vart tog egentligen den intellektuella vänstern vägen? Den som jag visserligen inte höll med i sak men som jag hade respekt för och som visade respekt tillbaka. Den som hade viss ideologisk verkshöjd och inte bara kände hela tiden. Den tycks utdöd. Kvar finns en infantil och lättkränkt vänster som bryr sig mer om hudfärgen på TV-hallåor än om hur människor ska kunna få ett bättre liv.

Denna vänster gör nu allt för att nya generationer ska uppleva att de diskrimineras på grund av sin hudfärg och sitt kön. Alla goda krafter måste bekämpa dessa föreställningar med kraft. Tyvärr syns väldigt lite av den kampen från dagens höger.

7 svar på “NUTIDSSEPARATISM – HANS LI ENGNELL”

 1. Kampen från höger existerar enbart från bloggar och alternativ media. MSM vägrar ge utrymme för denna kamp, dock finns det undantag men de är extremt få och finns enbart för att folket ska tro att alla åsikter för synas och höras (demokratur). Bland politiker så förs denna kamp från SD, utöver SD är avsaknaden av kamp från höger total. Men det är tveksamt att kalla SD för höger då deras politik tillhör mitten.

  Den enfaldiga och ensidiga kampen som du beskriver skapar extrema motsättningar mellan majoritetsbefolkningen och de olika offergrupperna och dödar den civiliserade västländska demokratin.

  Att EU och FN står över Sveriges demokratiska ordning gör inte saken bättre!

 2. Mycket viktig diskussion. Tyvärr fokuserar man på kränkthet och tror hela tiden att andra specifika grupper inte blir kränkta. Jag tror i mitt enfald att alla har blivit kränkta, sen beror det mycket på ett förhållningssätt. Problemet blir precis som du beskriver. Det går inte att föra en normal diskussion vilket blir förödande samtidigt som den är otroligt viktig.

 3. Bra skrivet!

  Det finns verklig rasism i Sverige. Inte den rasism som tillskrivs svenskar som inte applåderar den destruktiva massinvandringspolitiken, utan rasism enligt den riktiga definitionen:

  Racism =Prejudice, discrimination, or antagonism directed against someone of a different race based on the belief that one’s own race is superior.

  Bakgrunden är att i Arabvärlden håller man sig med slavar som man hämtar främst från Afrika. (Araberna har genom århundraden ägnat sig åt slavhandel, in i våra dagar.) Dessa slavar har som bekant mörkare hy än de arabiska slavägarna. Så inom Arabvärlden betraktas personer med mörkare hy, som lägre stående, bara utifrån hudnyansen. Detta rasistiska synsätt tar de muslimska invandrarna med sig från Arabvärlden till det inte ont anande Sverige. Som bekant finns det många afrikaner här i Sverige, som blir föremål för de arabiska muslimernas rasistiska synsättet.

  Rasismen har således fått ett stort uppsving i Sverige på senare år till följd av den muslimska massinvandringen från Arabvärlden.

 4. ”Vi brukar ha ett ord för den sortens synsätt.”
  / Gillar sarkasmen! 😉
  ”Offerkoftor stickas i en sällan skådad omfattning just nu, och det gör mig genuint orolig för hur kommande generationer ska kunna leva tillsammans.”
  / Spot on!

  – Håller verkligen med om ditt resonemang Hans!
  Det finns egentligen väldigt få rasister bland vanliga svenskar i begreppet att de hänvisar till hudfärgen, min uppfattning förvisso ( men rimligen majoritetens med).
  Däremot tror jag de flesta reagerar på kulturella skillnader där man inte ”tar sedan dit man kommer” utan i stället tar för sig på ett osvenskt sätt.

  Ta exempel med att kvinnor söker anställning i butik krävande att få jobba med ansiktet täckt med religiös huvudbonad.
  Rasist kallades de arbetsgivare som inte ville anställa en sådan kvinna.
  Men skulle de då i stället anställa en som var piercad i hela ansiktet och ha sådana jättestora hål i örnsnibbarna då?
  Nej, så klart inte, bortsett från en specialbutik som säljer just sådant där jobbsökarens klädkod passar in.
  Det hela handlar ju om presentationen för de presumtiva kunderna.
  En viss klädkod är fullt rimlig, precis som att vakter bör ha en viss klädkod för att ge rätt signaler till besökarna.

  Vad gäller vänsterns avsaknad av intellekt så tror jag att det beror på att de inte vågar debattera med sakargument, trots att en del nog vet med sig de där står sig slätt.
  Makten är således viktigare än än sakfrågor.
  Alla bevis för att verkligheten stämmer bättre med de politiska motståndarnas åsikter finns ju där.
  Därav man slutat föra en viss statistik över en del brott, och till och med mörkat från polisens sida.
  MSM gör allt de kan för att supporta styrande etablissemanget.

  För att inte tala om ekonomins kraftiga negativa spiral.
  Man ”glömmer” alltid belysa hela ekonomin i samhället från styrande politikerna av någon anledning…
  Som att man i bokföringen inte ”lånade” pengar om 200 miljarder förra året utan i stället kallade nyutgivna statsobligationer för ”kreativa finansiella utjämningsverktyg” (eller nåt liknande).
  Men alla förstår ju att en statsobligation i praktiken inte är något annat än just ett lån.
  Utan möjligen då vår köra finansminister Magdalena Andersson…
  Eller styrandes väl använda missbruk av att Ökad total BNP är samma som bra ekonomi.
  Tja, om man i stället ser till det ekonomiskt korrekta jämförelsetalet BNP/capita så har landets ekonomi i stället försämrats.
  Tar man sedan och räknar in den internationellt stora andelen immigranter som fortfarande inte är medborgare än så ser det ännu sämre ut.

 5. Hmm, en massgalenskap modell -68 verkar vara på gång. MEd tanke på vad -68 galningarna ställt till med genom åren, så vad kommer dessa galenpannor att lyckas ställa till med ??

 6. ”Vart tog egentligen den intellektuella vänstern vägen? ”

  Den blev utkonkurrerad av postmodernisterna, sen lät sig ”borgligheten” sig gå samma väg. Moderaterna vill ju inte att brå ska publicera ny statistik om inte vissa myndigheter kanske vill. Folket är inte viktigt för något av blocken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *