NU ÄR DET KOKTA VALFLÄSKET STEKT

Väldigt många – eller nästan alla faktiskt – säger att valrörelsen 2018 kommer att bli hemsk. Oftast handlar det om falska nyheter, hur man uppför sig mot de politiska motståndarna, vilken frivillig och ofrivillig roll medierna kommer att spela. Jag tror också att valrörelsen 2018 kommer att bli hemsk. Den har ju redan börjat. Mina invändningar handlar dock mer om falska vallöften, löften som sprids där man lovar något man vet att man inte kommer att kunna hålla. Inte det här seklet iallafall…

Du bidrar till att förstärka en kris, ett kaos genom att inte göra någonting alls i tre eller tre och ett halvt år. Inget vettigt iallafall. Sedan när ett halvår återstår till valdagen vaknar du upp ur ditt töcken, ser problemen som du inte ville se tidigare och lanserar en lösning som är lika osannolik som populistisk.

Stefan Löfven lovade 14 000 nya anställda i vården, på fyra år. Alla som kan räkna och vet hur lång tid det tar att utbilda en vårdträl till den svenska sjukvården vet att det inte går. Men Löfven lovar det ändå. Det är ju valår gubevars. Man förutsätter att röstboskapet inte kan se, lyssna, höra – eller räkna. Som när Strandhäll väljer plats för sitt senaste utspel. En privat förlossningsavdelning, och inte kaoset på Södersjukhusets ”förlossingsfabrik”…

På BB Stockholm fläskar sjukvårdsminister Annika Strandhäll på med vallöften. Den födande blivande mamman och den handfallna blivande pappan skall minsann få ha en barnmorska närvarande under hela förlossningen. Sug på den, ni barnmorskor som kan ha två, tre eller fyra förlossningar att hantera på en och samma gång. Ni som av egen erfarenhet vet hur lång tid det tar att utbilda en barnmorska – Tror ni att Strandhällskan lyckas trolla fram nya kollegor, bara sisådär?

Annika Strandhäll började sin tid som sjukvårdsminister med att förneka vårdkrisen. Det var en sjukvård i världsklass hon styrde över. Den som sade något annat var faktaresistent och höll på med alternativa fakta. Nu när valrörelsen har börjat är det kokta valfläsket stekt – och upplagt för servering.

Strandhäll är faktaresistent när hon tror att hon kan trolla fram så många barnmorskor som behövs för att hennes vallöfte skall bli verklighet. Det går inte, lika lite som Löfvens 14 000 nya vårdanställda. Eller ökningen av antalet poliser, medan det står tomma stolar på polishögskolorna.

Regeringen kommer att bedriva en valrörelse full av alternativa fakta, helt faktaresistent och baserad på önskedrömmar istället för verkligheten. Det kallas försvarsmekanism. När man drömmer sig bort för att man vet att verkligheten är för jobbig att hantera. Det är därför valrörelsen 2018 kommer att bli hemsk. Regeringen har vaknat alldeles för sent. Regeringen kombinerar yrvakenheten med populism och löften man vet att man inte kommer att kunna hålla…

26 svar på “NU ÄR DET KOKTA VALFLÄSKET STEKT”

 1. Och 25 % av valmanskåren kommer att skrika, Halleluja sossarna forever. Hur knäpp får man vara som väljare? Hur knäpp som helst, ingen koll på det i valstugan.

 2. Det är inga problem att servera valfläsket när MSM och Public service aldrig ställer några kritiska frågor. Snarare uppträder de gratis som serveringspersonal som hoppas på att få betald anställning på myndigheterna efter valet.
  Journalistjobb är det ont om, men kommunikatörsjobb i ofantliga sektorn är det gott om.

 3. Du glömde att nämna alla lärare som behövs i framtiden. Skulle gärna bli yrkeslärare. Nu måste jag läsa pedagogik för att sedan få en lön som är lägre än den jag har idag. Ingenting för mig.

  1. Ha! Jag har faktiskt jobbat som yrkeslärare i 14 år, men valde att hoppa av och pensionera mig i förtid. Det har jag aldrig ångrat. Hade jag arbetat kvar i dag så hade min lön, före skatt, varit ca. 40 000 kr. Detta är väl i och för sig inte så illa. Så tjatet om att lärarna har för dåligt betalt köper jag inte, särskilt inte när man bör ha i åtanke att lärarna har 13 veckors betald ledighet under året. vilka andra yrkesgrupper har det?

   1. Utbildad legitimerad 1-7-lärare 140 p SV/SO med musiktillval + 20 p historia och arbetat heltid som lärare totalt 12 år = 30 000 kr/mån före skatt. En lärare ska arbeta 45,5 h/v, så ledigheten är inarbetad tid och lärarna är inte lediga lika länge som barnen utan arbetar delar av loven. I mitt fall har min arbetstid per arbetsvecka legat på mellan 60 och 70 h istället för de 45,5 det ska ligga på. Man får inget betalt för överskjutande tid.

 4. Det kanske finns en diabolisk masterplan!

  14 000 nya anställda i vården fås bl.a. genom att ge de ensamkommande s.k. flyktingbarnen amnesti, under förevändning av gymnasiestudier (på Vård- och omsorgsprogrammet).

  Bäva månde svenska patienter, om de visste vad som väntar dem!

  Men jag håller med dig,
  Nu är det vändstekta ägget äggröra 🙂

 5. Löfven verkar vara som en taxiägare med 10.000 bilar men inga chaufförer, som nu skall köpa ytterligare 4.000 bilar.
  Lösningen blir robotar. Karolinska skulle byggts för omvårdnad med robotar. Utbildning av ny robot går på två sekunder för att ladda nytt Operativsystem.
  Städrobot, tvättrobot osv. Google översätter till alla språk. Personalen behöver bara övervaka.
  Vaktrobot för akutintag.
  Lysande framtid Fredrik, branschkunnande och PC vana, precis vad som kommer att efterfrågas.
  Facebook kan analysera opinionen vid valtid och leverera resultat.

 6. ”Sug på den, ni barnmorskor som kan ha två, tre eller fyra förlossningar att hantera på en och samma gång. ”
  Så illa trodde inte jag det blivit…… hemskt…..
  ”Regeringen har vaknat alldeles för sent. Regerungen kombinerar yrvakenheten med populism och löften man vet att man inte kommer att kunna hålla…”
  Som vanligt alltså för även alliansens åtta år rullade på i samma riktning…… osså pratar man om kris, kaos, katastrof et. al. 2015…. faktum är att kaoset har pågått i decennier och alla tappra inte minst inom vården har bitit ihop i tron att en förbättring skulle ske….. inte valrörelsen kommer att bli ful för för att få makten måste väljarna gilla partiet, läget. MEN om ett år kommer smällen…. ytterligare skatteökningar, minskad vård, et. al. samt grupper som plötsligen kräver mer för fler….. nästa mandatperiod blir ett fyraårigt hel…e för miljoner….

 7. Hej.

  Sänk kraven, så fylls tjänsterna.

  Inför solidarisk löne-pott för alla offentliganställda (politiskt tillsatta tjänstemän och chefer undantagna).

  Tvångskommendera bidragstagare att utföra åt kommun och landsting menliga arbetsuppgifter eljest deras försörjningsersättning stängs av.

  Inför generösa avdrag (dvs bidrag) för den bredast möjliga medelklassen matchande deras utlägg för privata alternativ till offentlig sektor.

  Inrätta särskilda vårdboenden för den som har värdegrundsrelaterade personlighetsstörningar. Lugn miljö utan mediala intryck som stör och med gott om tid för trädgårdsodling utomhus, eller källsortering och annat miljöarbete inomhus mellan solidaritetsmötena.

  För att underlätta integrationen och motverka strukturell rasism skapas en ny slags kommundelsreform, för ökat självstyre i utmaningsfyllda områden, komplett med egen polis, skola och annan offentlig service. Initialt finansieras detta med statliga skatter vilka sedan trappas ned successivt väl projektet börjar ge avkastning.

  Inrätta klimatpass för resor inrikes och utrikes. För att hjälpa dig veta om din resa verkligen är nödvändig mätt mot vår ömtåliga planet införs denna resehandling vilken före biljettens inhandlande måste godkännas av din lokale klimatambassadör. (Personer med särskilt ömmande behov ges undantag då den samlade gemensamma nyttan av deras resor väger upp utsläppen.)

  Skolan görs likvärdig och jämställd via Skol-TV: ett system av interaktiva kameraskärmar för ökad synergi i undervisningen. Till detta system kopplas elevernas telefoner och datorer så att de kan öka sin gemensamma kunskapsmängd simultant då alla kan se vad någon annan letar efter och hjälpa till. Algoritmer för särskilt stöd och matchningsträning kommer att tas fram av erfarna tillhandahållare av medier för social träning och inlärning.

  Tiderna förändras, medmänniska. Du hänger väl med till framtiden!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 8. Ni somskriver här, jag kan nästan garantera att ingen av er har gjort någon som helst politisk gärning i era liv. Klaga klaga klaga. Om ni inte fattat det så är politik oerhört komplext. Ska ni fortsätta att klaga om de blåa vinner valet eller tror ni att dom är saligörare.
  I mätning efter mätning visar det sig att Sverige hamnar i topp av lände att leva och bo i.
  Fy skäms på er som bara klagar. Kom med något ni tror fungerar.

   1. Hej.

    Ursäkta, jag missade av vi skulle bikta oss för hr Carlström.

    Jag var i ungdomen till politisk färg svart/röd. Gatukrigare, BZ, autonom, kalla det vad man vill.

    Mea maxima culpa.

    Not: hr Carlström bör betänka att hans argumentationslogik implicerar att endast den som själv delar en erfarenhet får utrycka åsikter om denna erfarenhet, och i den tangentens riktning ligger då även det klassiska felslutet man gör inom politiskt idealistisk aktivism: att alla som delar en egenskap [upplevelse] därmed tillhör en homogen grupp vilken man kan omtala som just detta.

    Något att tänka på för oss alla.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

  1. Hej.

   Tvärtom, politik är mycket enkelt.

   Det är politiker som gör det svårt.

   En av de mest grundläggande reglerna vid alla trollerikonster: få det enkla att se svårt ut.

   Om du läser mitt andra inlägg här ser du kanske att det är en lista med relativt konkreta principförklaringar; förslag på åtgärder som alla redan tidigare använts i Sverige eller i andra stater närliggande både i tid och rum.

   Men för all del – vi emotser din lösning på invandringskatastrofen.

   Okej, okej, nåt lättare.

   Landets energiförsörjning.

   Plats på scen: hr Carlströms lösning på landets energiförsörjning.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

  2. Jag besökte Libanon under inbördeskriget på 80-talet. Fram till dess hade min upplevelse av krig förmedlats av komprimerade TV-bilder. Via TV fick man intryck av att krig pågick hela tiden överallt och drabbade alla.

   Men så är det inte och så var det inte när jag var i Beirut och i Bekaadalen. Visst förekom det skottlossning och granater exploderade, folk dog och hus raserades. Men livet gick också vidare: man spelade tennis, gick med barnen till skolor och folk satt på caféer, småpratade och drack kaffe. Men den libanesiska staten kunde inte skydda medborgarna och statsapparaten var i upplösning.

   Statens grundläggande ansvar är att skydda medborgarna från yttre och inre fiender. Till den änden behövs ett fungerade polisväsende och rättsväsende. I en demokrati värd namnet finns det också politiker som sätter landets välfärd främst och som ser till att myndigheter utför sina uppdrag med kompetens.

   Men så fungerar inte dagens Sverige. Många ser eller upplever inte detta för bilbränder, bomber, dödsskjutningar, skolbränder och förföljelser drabbar inte dem.

   Sinnebilden för en statsapparat i förfall är vänsterpopulisterna Dinamarca och Schyman som gullar med så kallade ensamkommande barn på Medborgarplatsen i Stockholm. Polisen ingriper inte trots att det bevisligen finns män på trappan som befinner sig i Sverige olagligt. Regeringens tafatthet, migrationsverkets inkompetens och gammelmedias förfall blir uppenbara på Södermalm.

   I Malmö drabbas många av vad som kan liknas vid ett lågskaligt krig, medan andra dinerar på innekrogar i Västra hamnen. Ungefär ett mord i veckan. Bomber och granater. SvT spinner fram en positiv nyhet av detta: sjukhuspersonalen har blivit bra på att ta hand om skottskadade.

   Varje dag brinner bilar i Sverige. Skolor och flyktingförläggningar eldhärjas. Simhallar har blivit farliga platser för flickor och kvinnor. Ambulanser attackeras. Akutmottagningar har blivit föremål för bråk och uppgörelser. Personalen är hotad och lever i fruktan.

   Kristna mordhotas på flyktingförläggningar och trakasseras i muslimskt dominerade förorter. Judar attackeras öppet. Antisemitismen växer. Vågen av sextrakasserier på festivaler ökar och antalet våldtäkter stiger. Men polisstationer stänger för sommarledighet och poliser hoppar av, samtidigt som högen av outredda brott växer.

   Listan kan göras längre, men den alltmer dysfunktionella svenska statsapparaten kanske kan sammanfattas i ett ord: Transportstyrelsen.

   Paul Lillrank, professor vid Aalto-universitetet i Finland skrev i Hufvudstadsbladet den 18 aug 2017: ”Det svenska moraliska imperiet saknar vision, mål och medel för att hantera en storskalig utomeuropeisk immigration.

   Sverige är sämst i Europa på att integrera nyanlända. Arbets- och bostadsmarknaderna är inte anpassade till lågutbildade med stora familjer. Uppehållstillstånd och bidrag strös ut på lösa grunder. Myndigheterna vill eller kan inte räkna långsiktiga kostnader och effekter på rättsväsendet och välfärdstjänster. Därför spelar man förvånad när det inte tycks finnas resurser till akut- och äldrevård i ett rikt land med höga skatter. … Ett parallellsamhälle med en etnisk underklass växer fram. Multikulturalism innebär konflikter. En blåögd välfärdsstat kan inte hantera människor med en avvikande värdegrund. Kommunerna vet inte vad de borde göra med återvändande IS-terrorister annat än att kärleksbomba dem med bidrag och förtur i bostadskön.”

   Det är onekligen en tragisk bild som växer fram. Professor Lillranks konklusion är skrämmande men inte osannolik: ”Det finns en reell risk att Sverige förvandlas till en misslyckad stat med ghetton där svensk lag inte längre gäller och polisen inte har kontroll över läget. Demokratin är ur spel när myndigheterna bryter mot migrationslagen och polisen ser genom fingrarna på illegala invandrare. Det är inte otänkbart att Sverige blir för Finland en större säkerhetsrisk än Ryssland.”

   ”Du gamla du fria” verkar ha dött – så in i Norden. Eller är jag bara missmodig?

   1. Sunt att vara missmodig i dagens Sverige, Exit.., men vi har ju – förhoppningsvis, för vem vet? – möjlighet att detronisera ett antal skamligt skyldiga sjuklöverpolitiker i september…

    … och jag hoppas, innerligt, att självutnämnda murexperten Wall(!)ström kommer att bli först av alla dessa ”feminister”, att sakna allt inflytande över svensk politik för evigt därefter.

    http://www.smp.se/ledare/lejonen-i-norden/

  3. Tja, det är möjligt att ”politik är oerhört komplext” , men så jävla svårt borde det faktiskt inte vara att förstå att man får exempelvis brist på sjukvårdspersonal om man år efter år ökar antalet patienter i en högre takt än antalet sjukvårdspersonal ?
   Du får gärna kalla resonemanget för ”populism” – själv kallar jag det för logik.

   Och att Sverige hamnar i topp i någon undersökning som värderar och slår samman så pass spridda saker som ”företagsklimat, korruption, jämställdhet, miljömedvetenhet, m.m. ” är nog knappast någon större tröst för de som befinner sig i en 10 månader lång kö till canceroperation.
   Och det finns inte en enda undersökning där Sverige hamnar i topp gällande ”sjukvårdsplatser per capita” .

   Du har rätt i två saker ;
   Jag har aldrig gjort någon politisk gärning (om man inte definierar röstande som en ”politisk gärning” ) och jag kommer att fortsätta klaga om de blåa vinner valet.

  4. Jag har aktiverat mig i SD på äldre dagar. Som kommunpolitiker visserligen men kan jag få min kommun att sluta bygga på all parkmark och sen sluta att skänka bort lägenheterna till folk som jag sen ska försörja så är jag nöjd.

 9. Tack, Fredrik, för att du orkar lyssna på pajasregeringens osmakliga utfästelser till allt och alla, som vill ta del av svenska folkets välfärdskaka.

  BB-krisen borde, enligt min uppfattning, gå att lösa inom ett år, enär det normalt tar nio månader mellan konception och födsel av människobebisar.

  Ansvarsfulla politiker kunde förvandla barnbidraget till ett(!) skatteavdrag för självförsörjande småbarnsföräldrar och utlova ett helt nytt, stort…

  … och kraftigt ökande ”bidragsavdrag” för varje ytterligare kotte, som sätts till världen av bidragsförsörjda föräldrapar. De senare bör kunna erbjudas…

  … rejält subventionerade preventivmedel. För nyligen hitresta med flera fruar eller utan fru, men med extremt taskig kvinnosyn och självbehärskning…

  … borde kemisk kastrering passa alldeles utmärkt som extra hjälp, för att ta kontroll över särskilt svårhanterliga sexuella beteenden och dess…

  … för svenska skattebetalare och våldtäktsoffer, extremt motbjudande konsekvenser av Sjuklöverns fullkomligt vettlösa migrationspolitik.

 10. Det går ju inte ens att förstå vad det betyder. När vår första som föddes varade värkarbetet 22 timmar. Jag hade blivit komplett tokig om barnmorskan varit där hela tiden, både av personliga skäl och av omsorg om den offentliga ekonomin. När vår tredje som föddes varade värkarbetet femton minuter och barnmorskan var naturligtvis med hela tiden. Formuleringen av löftet tyder på att formulören inte har en aning om hur en förlossning kan gå till. Det är bara ord. Orden betyder inget.

  Varför frågar ingen Fridolin varför skolan har problem. Han skulle ju fixa den på 100 dagar, Och Löfvén skulle se till att alla som gåt ur gymnasiet har jobb inom 90 dagar. Varför återvänder inte media till dessa löften och ställer ordbajsarna till svars? För journalisterna tycker inte heller att orden betyder något längre. Allt är positionering.

 11. Det fanns en tid då socialdemokraterna faktiskt brydde sig om sådant som välfärd.
  Åtminstone tror jag det.
  Men nu bryr dom sig inte om någonting annat än bibehållen regeringsmakt.
  Det vet jag.

  Och tänk så enkelt det kunde vara ;
  Om man inte ständigt ökar befolkningen så slipper man sådana ”utmaningar” som ständig brist på poliser/lärare/läkare/bostäder/ vårdplatser/ förskolor/ och så vidare i all oändlighet.

 12. Valfläsk fungerar. En stor del av väljarna orkar helt enkelt inte tänka själva eller saknar förmåga, ca 30% av väljarna röstar dessutom på S. Igår sade någon i det utmärkta SVT-programmet ”Länge leve demokratin” av Jan Scherman, att vi har en sjukvård anpassad till 8 miljoner invånare men vi är 10 miljoner. Det kan man ju även säga om polisen och mycket annat.
  Så hur kan vi har blivit så underbemannade så fort? Ja det kostar att vara en humanitär stormakt. På många plan.
  Man kan diskutera länge om försvaret ska få ett par miljarder extra, men invandringens mycket stora kostnader är det fortfarande tyst om. Minst 75 miljarder. Mer än både Polis och skola ihop. Och då har vi inte ens räknat in ökade kostnaderna för invandringen i skola och sjukvård och många andra områden. Kostnaden för invandringen är elefanten i rummet.

 13. Tar 1.5 år inte så lång tid men nödvändig att bli Undersköterska.
  Sjuksköterska är 3-årig. Arbetat i vården sedan -76, som sjuksköterska sedan -81 (-12 år få jag gjorde annat), om du byter jobb så höjer man lönen idag och får en hög lön vilket inte gick förrut. Jag är jättenöjd och fortsätter efter 65 då jag hittat ett bra schema vilket är viktigt i min ålder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *