NISSE BILDTS HISTORISKA SNEDSTEG

Året var 2006. Det var vinter och kallt, men vintern skulle följas av en het vår, en ännu hetare sommar och en höst som till en början var väldigt het. Det var valår. Det var Reinfeldt och Alliansen mot Göran Persson och Göran Persson. På TV gick en hyfsat rolig TV-serie för historienörden jag – Nisse Hults historiska snedsteg. Huvudrollen spelades förtjänstfullt av Johan Glans, ständigt uppbackad av Johan Rheborg och Sissela Kyle, med flera. Elva år senare tänker jag tillbaka på Nisse Hult men med Nils Bildt i huvudrollen. Nisse Bildts historiska snedsteg eller Fox News historiska dumhet…?

Ur Wikipedia – ”Den fiktive karaktären Nisse Hult var en figur som åstadkom milstolpar i den svenska historien, men varje avsnitt slutar med att Nisse Hult dör och att någon annan får berömmelsen och förevigas i historieböckerna. I nästan varje avsnitt yttras frasen ”Vem fan är Nisse Hult?”, vilken har sitt ursprung i en klassisk TV-sketch från 1967, Skattkammarön, med bland andra Margaretha Krook och Lars Ekborg.”

Vem fan är Nisse Bildt? Är det en fiktiv karaktär, en figur som åstadkom en milstolpen i den svenska historien? Tittar man på antalet spaltmeter och medieutrymmet Nils Bildt har fått efter sin insats amerikansk TV är det lätt att se milstolpen passera i 190 blås. Vem fan är Nils Bildt att sitta i Fox News och uttala sig? Hur kan Bildt d.a prata om sådant som han inte vet något om eftersom han bor där han bor, i US of A? Vem fan är Nisse Bildt, ”Swedish defense and national security advisor” egentligen?

Fox News får skit i svensk media, och det skall de ha. Enligt Nils Bildt var det Fox News som gav Nils Bildt sin titel. Det var Fox News som grävde fram någon för något som utplånade den minimala trovärdighet kanalen hade på den här sidan Atlanten. Fox News öppnade för att ifrågasättas och kritiseras när de satt och intervjuade någon Nils Bildt i en roll som inte var Nisse Bildts roll. Det var och är helt rätt att kritisera Fox News för det historiska snedsteget med Nisse Bildt. Något annat hade varit tjänstefel för vilken journalist som helst…

Men.

Samtidigt som Fox News – med rätta – får skit av svensk media för sitt pinsamma snedsteg har svensk media gjort samma sak i åratal. Jag tänker på statsministerns bollplank i fascism, allas vår Henrik Arnstad. Arnstad har fått heta historiker med fil.kand när det har handlat om en fascistfobiker med en doft av filmjölk. Henrik Arnstad har fått stå där och orera i kameraljusens sken för att han skulle vara någon eller något han inte är. Det är precis lika pinsamt som Fox snedsteg med Nisse Bildt faktiskt, tycker jag. Men. Detta skulle svensk media aldrig erkänna.

8 svar på “NISSE BILDTS HISTORISKA SNEDSTEG”

 1. ”Det är precis lika pinsamt som Fox snedsteg”

  Faktum är att det är ännu mer pinsamt eftersom Arnstad är bindgalen och, som sagt, har fått framträda gång på gång. Nils Bildt har ju bara gjort ett framträdande.

  Men det var klantigt av Fox. Tråkigt att de tar sådana risker. Vi har inte råd att klanta oss för motståndarna har enorma resurser och fortfarande stort övertag i megafonstorlek.

 2. Ja, denne Arnstad är ett skämt. Jag trodde att det var ett skämt, att Löfven hade honom som rådgivare.
  Jag trodde också, att det var ett skämt när Dan Eliasson utsågs till rikspolischef och Mona Sahlin utsågs till samordnare mot extremism.
  Hur många skämt tål Sverige?

  1. För att förstå klimat och vilken global yttemperatur en himlakropp har, såsom jordens, måste man åtminstone kunna de bakomliggande grunderna hos Plancks strålningslag, vilket lärs ut inom vissa civilingenjörsutbildningar, t.ex. på Teknisk fysik. Jag tvivlar på att agronom Rockström har dessa kunskaper.

   Obs! IPCC 7 hade en indisk järnvägsingenjör som sin talesman!

   ERGO! Klimathysterin har antagit religiösa förtecken.

 3. Instämmer till fullo, det finns fler exempel på detta, när Ulf Bjereld till nyligen var i SVT/SR var och varannan dag så presenterades han alltid tidigare som statsvetare, alltså någon typ av oberoende expert. I själva verket var han ordförande för socialdemokratiska tro och solidaritet som i själva verket är en lobbyorganisation för bland annat massinvandring av muslimer till Sverige. På senare tid nämns han dock som s-märkt statsvetare så en viss tillnyktring inom propagandaministeriet SR/SVT har skett.

 4. Ja, Nils Bildt blev ett självmål av Fox men Henrik Arnstad är ett riktigt stolpskott som aldrig kommer att göra mål på SD utan endast sprida löje över Socialdemokraterna.
  Med den kassa lagledare sossarna har och med den desperation msm känner när matchen om väljarrösterna nu rullar på så dyker Arnstad nog upp som inhoppare framöver.
  Finns det ingen som kan ge människan ett rött kort ?

 5. Stefan Löfvens omdömeslösa rekrytering av reinkarnationstroende Kristina Persson till strategi- och framtidsminister är svårslagen.

  ///”Jag fick väldigt starka minnen av allt från att bli ihjälslagen som 19-åring på 1300-talet till att vara fattig torparhustru i vad jag upplevde som Finland på 1800-talet. Jag var också man på 1900-talet.”

  Hon beskriver också att hon i drömmen befann sig i närheten av den svenske diplomaten Raoul Wallenberg.///

  http://www.svt.se/nyheter/val2014/nya-framtidsministern-upplevde-tidigare-liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *