NÄSTA STÄLLDALEN

Detta är del 1 av flera om Sverige bortom storstaden, om Bergslagen och utvecklingen i dessa gamla bruksbygder. Jag börjar med Ställdalen, en sen lunch eller en tidig middag på en vägkrog längs riksväg 50 – Bergslagsdiagonalen – tillsammans med två ur ”urbefolkningen”. Två gamla sossar som hade gått och blivit fascistnazistrasister i statsministerns ögon… 

När folket gick till valurnorna den 14 september 2014 fanns det 452 röstberättigade i Ställdalen. Av dessa gick 384 och röstade,  varav 6 röstade blankt. Ställdalen är ett litet valdistrikt, i Bergslagen – där Örebros och Dalarnas län möts. Frågar du någon gamling om de känner till Ställdalen så finns risken att de svarar något om en tågolycka. Året var 1956, månaden januari och dagen fredagen den trettonde när Ställdalen blev känt över hela landet. En rälsbuss med skolungar krockade med ett malmtåg utan bromsar, och 20 medmänniskor förlorade sina liv strax utanför Ställdalen. Idag är det 2017, och 61 år har passerat. Ställdalen är en plats som få har hört talas om men där verkligheten skiljer sig från det rödgröna Södermalm eller det blå Danderyd.

När man hade räknat klart de 384 rösterna i Ställdalen valnatten 2014 såg man att Sverigedemokraterna hade ökat med 76 väljare och röster. Sverigedemokraterna hade fått 36% av rösterna i Ställdalen, eller 136 röster av 384. Sossarna var fortfarande det största partiet i Ställdalen, med 139 röster – ett övertag på hela 3 röster. Både moderaterna och sossarna hade tappat stort – till Sverigedemokraterna. Hade det utbrutit en epidemi av fascism i Ställdalen? Hade den lilla byhålan mitt i ingenstans gått och blivit en grogrund för nynazism eller rasism?

En vägkrog längs riksväg 50, Bergslagsdiagonalen. Jag har nyss avslutat lite Pay-and-Play-golf på Tourettes-touren med mina svärande, könsordsgapande yngsta söner. En kebabtallrik framför mig och två av de som bor i Ställdalen bredvid mig. I Arnstads, Schulmanns eller Virtanens värld två nazistfascistrasister. I mina ögon två vanliga svenskar som ser hur deras verklighet blir overklig. Kvinnan har läst någon av mina texter, känner igen mig från någon bild och islossningen är total. Vi pratar om deras verklighet, och om den verklighet som förmedlas till resten av Sverige – via DN, Aftonbladet eller SVT.

De svenskar som bor i och runt Ställdalen är utmattade, trötta och uppgivna. De öppnade sina hjärtan, ställde upp och tyckte att lite nytt blod skulle vara välkommet i ett samhälle som var på väg att försvinna. Idag finns Ställdalen, men ändå inte. Man har återigen en liten matbutik i byn, mittemot järnvägsstationen och ”busstorget”. Det är en matbutik, i det närmaste helt finansierad av staten via bidrag till de nyanlända. Utan de nyanlända, utan deras bidrag och behov skulle den aldrig överleva. Även de 36 procenten som röstade SD i Ställdalen tycker att det är bekvämt att kunna handla mjölk, snus och mjukost i byn. Men de förstår det ohållbara att staten – våra skattepengar – finansierar en liten butik i Bergslagen.

En stark feferoni i käften, med lite kebabkött och några välfriterade pommes. Vitlökssåsen är gudomlig. Och där sitter de, bredvid oss och berättar om hur kommunen sviker dem, deras grannar och deras barn. Skolan klarar inte längre av sitt uppdrag. Lärarna flyr. Socialtjänsten är på väg att krascha. Socialsekreterarna flyr. Vårdcentralen i Kopparberg har blivit ett skämt, och ingen läkare står ut längre än några månader. Polisen syns aldrig eller sällan. De har tillräckligt att göra i Lindesberg och Örebro.

Ingen orkar med arbetsbelastningen längre. De öppnade sina hjärtan, och staten genom Migrationsverket slet ut deras hjärtan, körde deras hjärtan i en slö köttkvarn. De har fått se en trygghet där ingen behövde låsa dörren bli en overklighet där alla låser fast allt som sitter löst. De sitter där bredvid mig och jag ser hur trötta de är. De försökte. Det funkade inte…

Jag kan inte släppa samtalet. Vi tar en omväg på tre-fyra mil för att kolla in Ställdalen. Det är en deprimerande plats. Det finns liv där, men ändå inte. De som fanns där förut verkar vilja fly. De som har flytt och hamnat i Ställdalen vill fly igen. De som har flytt syns överallt. De som fanns där förut gömmer sig, bakom låsta dörrar och allt annat än nöjda med resultatet av att  de öppnade sina hjärtan. De frågar sig varför det inte fanns något mittemellan, där de och kommunen hade en chans att klara av att vara empatiska och goda. Nu sitter de i en situation där ingen längre är optimist, där alla ser hur allt rasar. De två jag pratade med är övertygade om att SD kommer att få över 50 procent av rösterna i Ställdalen 2018. Jag skulle inte sätta emot…

 

Vill DU stötta mig under mina reportageresor – bidra till kebabtallriken i Bergslagen eller kaffet i Hudiksvall – så finns möjligheten att ”swisha” valfritt belopp till 0721-868783. Stor tacksamhet och evig kärlek utlovas. Kram på er!

26 svar på “NÄSTA STÄLLDALEN”

 1. Tack för en bra verklighetsskildring. Nu börjar det dock bli hög tid att formulera skarpa lösningar på problemet. Visserligen är det obekvämt att vara kritisk men det är ingenting jämfört med hur det är att stå upp för lösningar som verkligen kan göra någon skillnad. Tror det är många som är kritiska mot dagens politik som själva inte inser hur radikala lösningar som krävs för att få någon som helst märkbar förändring.

  1. Några förslag på lösningar;

   Alla som slängt sina pass, ljugit om sin ålder, begått brott, osv ska återbetala vad de kostat oss totalt (t.ex handläggning, bidrag, boende osv) , plus en rejäl bot. Om de saknar medel får de straffarbeta tills det är betalt. Sedan ska de slängas ut ur landet. Detta gäller retroaktivt, även för sådana som vistats länge i landet. Medborgarskap återkallas för de som erhållit detta.

   Alla bidrag till invandrare ska upphöra och det som betalts ut under åren ska återbetalas. Detta gäller alltså även de som bedöms få stanna.

   De som bidragit till denna galenskap (politiker, journalister, jurister…) ska straffas hårt.

   Generellt gäller att allt detta ska ske så kostnadseffektivt som möjligt. Hellre fälla än fria.

   1. Hej, sådana krav kommer inte att införas. Att avkräva ekonomisk kompensation från immigranter kommer inte kunna genomföras och ”straffarbete” existerar inte i Sverige på det viset.

    Det som måste ske först är istället att få ordning på immigrationen, få den att hamna på en nivå som är kompatibel med födelsetalen. Högst 10 000 per år ungefär, helst mindre. Innan det gjorts är allt annat meningslöst i vilket fall som helst. Klart är också att det måste krävas mycket för att få PUT och svenskt medborgarskap. Företagen kan inte på något sätt tillåtas styra den totala nivån på invandringen, den måste beslutas centralt utifrån demografiska överväganden. Behöver företag mer kompetens får de bjuda in arbetare tillfälligt, gästarbete alltså.

    När det gjorts är det dags att börja titta på detta med alla som ljugit sig in i landet och de som uppehåller sig här illegalt. Helt klart måste de illegala ut ur landet och de som ljugit bör få sina PUT återkallade. Jag är inte lagkunnig men det borde gå att justera lagar och regler så att lögn beivras och gör asylansökan ogiltig. Jättejobb.

    Först därefter kan vi börja titta på om den återstående delen invandrare är ett problem eller ej. Jag tror en central del här är att göra det obekvämt för dem som inte vill leva svensk livsstil att stanna. Mindre bidrag, fokus på assimilation, prioritering av kristen och svensk kultur o.s.v. De som vill leva arabiskt åker lämpligtvis tillbaka till arabvärlden o.s.v. Egentligen ganska självklart.

    De invandrare som vi sedan har kvar, de kommer att vara många, är de som med största sannolikhet är kompatibla med Sverige och utgör i det långa loppet enbart ett problem för rasister med fokus på ras och hudfärg. De kan vi utan problem välkomna att stanna kvar i Sverige. Men det vore lämpligt med någon slags nykvalificering, språktest med mera för dem som kommit sedan mitten av 90-talet.

    Det kommer att ta minst 50 år och frågan är om demografin kommer att hinna ikapp. Vi får se. Sveriges framtid som Sverige är helt klart otydlig. Vårt land och några till kan komma att balkaniseras med svårförutsägbara konsevenser som följd.

 2. Hej.

  När folket röstar fel, får folket snart inte rösta alls.

  Snart kommer antingen en motion eller en propp om värdegrundssäkrade partier.

  Samtidigt kommer en stor mängd regimtrogna media att skriva om det goda i detta.

  Majoriteten kommer att svälja det, igen. Precis som varje annan ’folkligt förankrad’ reform.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. Hej Fredrik
  Lämnar gärna ett bidrag (framf¨ör allt till kaffet i Hudiksvall) men är en gammal man utan Swisch. Har du något annat sätt att skicka bidraget?

  1. Hej Rolf! Tack för support! Antingen PayPal som finns på sidan, eller en vanlig banköverföring till 8327-9 0147688493 Swedbank funkar om du kan och vill. Ha det bäst! / F

   1. Tack för bg skulle precis fråga efter det, har inte heller swish. Har saknat dina videos men detta är också bra Du skriver så levande /kram

 4. Det ska bli en sådan befrielse att få lösa dessa problem.

  De som får makten i vårt land behöver ta hjälp från bättre rustade länder som USA och Ryssland vilka kan avsätta resurser för att kompensera det förfall våra politiker producerar i nuläget.

  Alla länder måste ta ansvar för sina egna medborgare. Så många som möjligt ska återvända och hjälpa till med det deras länder har behov av. Vi är på olika utvecklingsnivåer och hör har politikerna visat på grova brister i sin förmåga att bedöma människor.

  Genusterapi och religion skall helt och hållet vara privatangelägenheter och finansieras på egen hand.

  1. Varför skulle Ryssland och USA avsätta resurser för att lösa svenska immigrationsproblem? Tror du inte de har fullt upp med sina egna problem?

 5. Du skriver så bra. Om problemen verkligheten. Men. Lösningarna? Det måste krävas lösningar! Och jag kan inte se att SD har några lösningar. Och knappast någon annan har formulerat någon lösning eller väg framåt heller. Det är komplext. Fordrar mod och klarsyn.
  Kolla Landskrona! Kan deras väg vara något? De har dragits med problemen längre än någon annan ort i Sverige. Men det parti som tog problemen på allvar har försökt göra något! Medan t ex Malmö tyvärr gör tvärtom. Och det blir bara värre.

  1. Ditt svar är stereotypt för de som inte vill se.

   Vi har tagit in för mycket människor som inte delar våra grundläggande värderingar, moral och kultur.

   Dessa kostar pengar. Kostar pengar för att man ser på Sverige som en plånbok man inte har större lojalitet till.

   Om dessa människor kostar pengar. Och detta är grundproblemet, pengarna bränns i alla budgetar på invandrng och invandrare. Kriminaliteten skenar och har blivit oerhört mycket råare. Polisen knäar, sjukvården knäar och resurserna tycks inte räcka till. Resurser i normalfallet i ett fungerande samhälle är svårt att fördela rättvist. Hur skulle du säga att det är i ett samhälle där man satsar väldigt mycket på invandrande ekonomiska migranter, men där medborgarna ser att de får väldigt lite av den s k ”välfärden”?

   Problemet är inte komplext, bara invandrare som kan stå på sina egna ben är välkomna. Alla som missköter sig måste ut.

   Alla som ljugit måste ut.

   Behandla Sverige som ditt eget hem så ska du se att detta är bland de enklaste som finns.

 6. Medicin finns nog, men den är stark. Den har ännu inte prövats i Sverige. Ingen törs tror jag av rädsla för media.
  Så media måste byta åsikt eller köras över, innan något kan göras. Vem informerar media om vad som sker? Är journos utom räddning

 7. Om några år när de nyanlända fått medborgarskap återfår Socialdemokraterna sin majoritet. Att rösta hjälper inte, det krävs manifestationer för att komma tillrätta med obalansen.

 8. Vilka ursäkter har Du och JW för att Ni inte motarbetade utvecklingen i Sverige mot ”mångkultur” då det kanske skulle ha gått att göra något ung 2009. Då var Ni lydiga rövslickare i M resp. S.

  På samma sätt som för AKB saknas det en offentlig ursäkt från Er. Att tigga pengar för att åka runt och betrakta det som Ni bidragit till att ställa till med genom att stödja utvecklingen mot det ”mångkulturella” samhället är inte särskilt klädsamt. Be om ursäkt.

  1. Jag tycker nog att jag har bett om ursäkt flera gånger, gjort avbön och så vidare. Dessutom var jag inte speciellt partilojal under min M-era, vilket avspeglade sig i en rätt kylig behandling från ”partiet” redan då. Rövslickare? Jo, det finns några extremt äckliga inlägg som jag skäms in i märgen för.

   Men vill du ha en ursäkt Claes, så får du den nu. Förlåt mig mina synder, för att jag inte i tid förstod vad Reinfeldt hade för ambitioner med sin politik.

   1. Lägger mig i här men vem förstod vad Reinfeldt skulle hitta på? Mitt första uppvaknande var Publicistklubben där Reinfeldt fick frågan om misshandel om sympatisörer till ett visst parti, svaret var så hårresande att jag tänkte: Sa han verkligen så?

 9. Bestäm att man har två år på sig att lära sig svenska och bli självförsörjande. Sedan dras bidragen in. Ge en tidsfrist för implementering av den nya lagen på 6 månader och erbjud 250000 SEK per skalle till dem som väljer att åka hem istället. Pengarna betalas ut först när man lämnat landet. Tidsfristen och mutans storlek kan man diskutera.

  1. Men varför ska vi betala något överhuvudtaget? De flesta utlänningar som bor i Sverige åker ju ”hem” på sommaren. Om de inte får komma tillbaka igen så är problemet löst. Hur gör man detta? De flyger ju hem. Innan de kliver på igen på väg till Sverige så meddelar flygbolaget att de inte får åka med. Försöker de åka till ett grannland till Sverige är beskedet att svenskt uppehållstillstånd är indraget så resan medges ej. Alternativt de får stanna i Danmark, eller Norge (mindre troligt).

   1. Synpunkten är relevant.
    Det måste ju vara minst tio års karens innan hemresa från ett flyktland kan vara rimlig såvida inte en mycket tydlig politisk förändring skett i landet (såsom t.ex. järnridåns fall 1989-90). Hemresa = indraget PUT är fullt rimligt. Naturligtvis måste man ta höjd för undantag, det måste gå att ansöka om ”visum” för hemlandsbesök men de skall ges restriktivt och resan syfte skall redovisas.

 10. Nu får min gode herre uppdatera sina geografikunskaper lite. Ställdalen ligger i gränstrakterna mellan Västmanland och Dalarna.

  I övrigt känner jag igen beskrivningen mer än väl, som boende i de trakterna.

 11. Pingback: SJUTTON - I otakt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *