NÄR? VAR? HUR?

En lagom skön balkong med utsikt över Medelhavet. Mörka regnoln drar in från havet över den redan mörka himlen. Man behöver inte vara meteorolog för att se att natten blir blöt. Ibland räcker det med att bara blicka ut för att se vad som komma skall. Kollar jag med Norges svar på SMHI – YR – så kommer vi att få 13 millimeter regn under natten över Costa Blanca på några timmar. På samma sätt kan man se på verkligheten och vardagen.

Isabella Lövins käbbel under partiledardebatten och i Agenda fortsätter att gnaga och skava. Vi skall sluta med svartmålningen. Vi skall prata om allt som är bra, istället för det som är jobbigt och tungt tycker den vice statsministern. Men det gäller bara när det handlar om vardagsvåld, våldtäkter och skjutningar. Handlar det om klimatförändringar, ett smältande Antarktis eller ett allt mindre istäcke över Arktis så går det hur bra som helst att vara väldigt högljudd. Allt tycks handla om när, var, hur man lyfter fram vardagens problem.

Ett isberg som bryter sig loss från isen över Antarktis är viktigare att prata om än ett upplopp i förorten. Iallafall enligt vår miljöpartistiska vice statsminister. Visst är miljöförstörelsen värd att diskutera, väldigt viktig. Men är inte förstörelsen av vårt land precis lika viktigt att ta sig an? Varför är det viktigare att diskutera hur man får en majoritet av folket att sluta flyga än att ta en debatt om hur man får en väldigt liten minoritet av befolkningen att sluta med att få andra att flyga i luften på grund av en kvarlämnad handgranat på ett förortstorg?

Antalet svenskar i den här delen av världen ökar snabbt. Allt fler svenskar flyttar till Spanien, till solen och värmen. De väljer att lämna kylan och hetluften i Sverige. Orsakerna kan vara flera. Vissa tycker att klimatet, antalet soltimmar eller utbudet av golfbanor året om väger tungt. Andra tycker att Sverige har blivit för otryggt, för osäkert. Många tycker att samhällskontraktet är brutet, och att allt det som fungerade tidigare i hemlandet inte fungerar idag. Det kan handla om sjukvården, där operationskriserna växer i snabbare takt än isarna runt polerna smälter. Det kan handla om barnbarnens skolor, där stöket, våldet och kränkningarna är mer uppenbara än klimatförändringarna.

Att diskutera vad som kan svartmålas eller inte är så fel. Vill Miljöpartiet diskutera verkligheten när det gäller klimat och miljöförstöring måste de gröna vara beredda att diskutera verkligheten i vårt samhälle. Vad har Miljöpartiet bidragit till där? Varför kan vi inte bara diskutera all verklighet ur ett perspektiv där lösningarna alltid handlar om när, var, hur.

Men de gröna är så förbannat insnöade, trots klimatförändringarna…

12 svar på “NÄR? VAR? HUR?”

 1. Vilket är minst komplicerat för oss att åtgärda, våldet på våra gator o torg eller isar som smälter på nordpolen?
  Att det ska vara så svårt för MP att först se till Sveriges och dess medborgares bästa innan man ska rädda övriga världen?
  Hoppas vi efter valet aldrig mer behöver lägga energi på dessa puckon.
  MP-Mest Puckon

 2. Alltså klimatförändringar har vi alltid haft, inget konstigt med det. Klimatet befinner sig i ett kaosartat tillstånd (ungefär som MP) och har så gjort sedan begynnelsen.

  Sedan 1850 har medeltemperaturen på jorden stigit med ca 1 grad C. Om ingen hade refererat detta så hade vi inget märkt.

  Faktum är att en högre medeltemperatur och en högre koldioxidhalt innebär att skördarna ökar, öknarna blir grönare, träden växer så det knakar och vi kan mätta en allt större befolkning. Varför är inte detta bra? Vad är det för människor som vill att det ska bli kallare?

  De som önskar en årlig lägre medeltemperatur rekommenderas att flytta till Island, där är medeltemperaturen på sommaren +10 grader och betydligt lägre vintertid. Valet är ditt.

  Varför vill de flesta nordbor semestra på sydligare breddgrader där temperaturen är betydligt högre än i Sverige? Varför är inte Nordpolen eller Sydpolen populära turistmål? Kan det kanske bero på temperaturen?

  Isabella Lövin är en nolla som har noll kunskaper om klimat och som ständigt blandar ihop klimat och väder vilket de flesta landet gör.

  Vi kan inte påverka vädret men vissa är fullständigt övertygade om att vi kan påverka klimatet, som är så mycket större och trögare. Nä denna klimathysteri är ungefär som religion, de frälsta befinner sig i något slags rus där inget från verkligheten biter oavsett hur sanningsenlig verkligheten är.

 3. Ytterligare spaning, kanske verkar off-topic, men…
  Blir bekymrad av flera tecken på fel inriktning. Först att ÖB sparkar en generalmajor från ett uppdrag, därför att han varit kritisk. Kritiken grundade sig på bristande kompetens för strid i krig. Mycket märkligt att det möts med avsked.
  Nästa tecken som är upprörande är när jag läser att två jägarsoldater fått allvarliga köldskador, utredning pågår. Men så läser jag att förbandschefen tycker att de gjort vad de kunnat med att servera varm dryck och att det fanns eldar längs skidvägen. Jag skakar på huvudet.
  Svenska jägarsoldater under framryckning får varm dryck och att det liknar ett slags Vasalopp.
  Jägarsoldater som skall förflytta sig inom fientligt territorium i krig, behöver rätt utrustning och bra kontrollrutiner. Summeringen är att krig kräver helt andra krav på alla soldater, från general till menig och att armen inte har förstått det skoningslösa kravet. Utan tror att bra kondition och nya vapen är lösningen för att vinna kriget.
  Vice statsministern vill inte tala om samhällsproblemen och ÖB vill inte höra kritik, är regeringens åtgärd tystnad.

 4. Jag skulle gärna vilja veta sanningen i denna fråga (se länkrubrik): http://cornucopia.cornubot.se/2018/01/nej-det-pagar-ingen-exodus-av-svenskar.html

  Kan det vara så att att många svenskar flyttar utomlands men fortfarande är skrivna i Sverige (åtminstone till en början) och därför inte syns i statistiken? Någon som vet?

  Däremot är jag övertygad om att många, många tusen medelklassvenskar kommer att emigrera den dag när det inte längre går att köpa sig loss från mångkulturen, vilket också kommer att gälla skolan.

  1. Ja det är så det fungerar i verkligheten.
   Oräkneligt antal svenska medborgare är de facto bosatta utomlands hela eller delar av året – år efter år- utan att formellt skriva ut sig från Sverige. Baseras på egen erfarenhet.
   A) Det går bra att vara skattskriven och arbeta utomlands och samtidigt ändå vara folkbokförd i Sverige.
   B) Många pensionärer bor utomlands och är fortsatt folkbokförda. Exempelvis de som lyfter garantipension och flyttar utanför EU/EES fortsätter vara skrivna i S för att inte förlora inkomsten.
   Mörkertalet är därför stort.
   Det är bara pensionärer som bedömer att de tjänar på att skriva ut sig som gör det – annars inte.

 5. Hej.

  Vilken demonstration, och vilket samhälle, blir Sveriges Timisoara?

  Även den gången skylldes protester och motstånd på utländska agenters påverkan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. Spanien är ju knappast bättre än Sverige på någon punkt. Byråkrati, starka motsättningar mellan de olika landsdelarna och stora ekonomiska problem med hög arbetslöshet och statsskuld.

  Jag förstår att det finns svenskar som är oroliga över utvecklingen i Sverige även om jag personligen inte delar den oron.
  Vad jag däremot inte kan begripa är varför svenskar som tycker att Sverige fungerar dåligt flyttar till ett land som på nästan alla plan fungerar sämre.

  1. Finns både för och nackdelar med Spanien (tillbringar minste sex veckor om året där).
   Till fördelarna hör definitivt:
   – Bättre klimat
   – Mer varierad natur och kultur, massor av intressant resmål
   – Mer extrovert befolkning
   Sen finns massor av saker som inte fungerar särskilt bra, som alla xxx papper man ska fylla i för att sysselsätta överdimensionerad administration 🙂
   Och Spanien har utvecklats i ”svensk” riktning de senaste decennierna vad gäller t ex jämlikhet, miljömedvethet etc

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *