NÄR TALA VAR SILVER OCH TIGA HADE VARIT GULD

Rinkeby brinner. Medan snön faller igen över andra delar av huvudstaden, regnar det sten över polisen i en av de stökigaste förorterna. Igen. Bilar eldas upp. Butiker plundras. Det är våldsamt upplopp. En svensk intifada.

Några timmar innan polisen har fått försvara sig med vapen och verkanseld mot stenkastarmobben i Rinkeby stod överste nattmössa i egen hög person framför pressen och förklarade att han blev förvånad över Trumps utspel om Sverige. Löfven fattade noll av vad Trump syftade på. Löfven pratade om stora möjligheter och små utmaningar i Sverige.  Kanske skulle Löfven ha tänkt tanken att tala var silver och tiga hade varit guld…

Det hände saker i Sverige natten som gick. Idag har den amerikanska presidenten alla möjligheter i världen att prata och twittra om Sverige – ”You look at what’s happening last night in Sweden. Sweden? Who would believe this?”

En efterlyst man skall gripas av polisen. Ett rutinjobb överallt, utom i utanförskapet. Här blev det stenkastning, upplopp, plundring och bilbränder i spåren av ett ingripande. Körde polisen för fort in på torget? Agerade poliserna som Hollywood-skådisar nu igen? Retade de upp buset bara genom att göra sitt jobb? Frågar man buset i Rinkeby kommer det säkert att låta så.

Om det var en Hollywood-produktion vi såg en svensk kopia av i Rinkeby så var det ”Black Hawk Down”. En liten grupp utsatta poliser mot långt många flera galningar helt utan impulskontroll. Svensk polis som skjuter verkanseld mot stenkastare i självförsvar. Media lägger fokus på att polisen försökte träffa stenkastarna med sina kulor. Själv funderar jag på varför de inte funderar lite över varför poliserna i Rinkeby var så utsatta, hotade att verkanseld blev deras motdrag. Men. Nu väntar vi bara på att rikspolischefen med nio liv kliver fram och sätter sig i TV-soffan för att leverera sina patenterade visdomsord.

” – Man blir ju naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar naturligtvis. De poliser som blir stenade och skadade, och deras kollegor och anhöriga. Men också för den enskilde unga killar som begår en sån här förskräcklig händelse. Vad har de personerna varit med om för någonting? Vilka omständigheter har de växt upp under? Vad är det för trauma de bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen och vi får försöka hjälpa till att lösa det här efter bästa förmåga…”

Löfven fattar inte vad Trump käbblar om. Trump kan slira på sanningen hur mycket han vill, men när han pekar finger mot Sverige – och ett integrationspolitiskt och migrationspolitiskt misslyckande av groteska dimensioner kommer den amerikanska presidenten aldrig att vara helt fel ute. Löfven kanske borde tänka tanken att det var silver att tala men guld att tiga. Även den här gången.

5 svar på “NÄR TALA VAR SILVER OCH TIGA HADE VARIT GULD”

 1. Kanske Stefan Löfven drar rasistkortet mot Donald Trump eller är det utslitet efter flitig användning mot Jimmie Åkesson och SD?

  I Angered planerar man ett kamelcenter för att bl.a. skapa arbetstillfällen, ge Göteborgs befolkning en chans att bekanta sig med kameldjur och ta vara på Angereds kulturella mångfald.
  Kan det vara så att då invandrarna från MENA-länderna ofta inte har kvalifikationer för de jobb som finns så skapar man jobb genom att även låta kamelerna invandra.
  Passa upp Stefan Löfven, om Donald Trump får nys om ”göteborgskamelerna” kommer det säkert något på twitter.

 2. Det värsta är att Löfven påstår att det är vårt ansvar för att lösa dessa utmaningar.
  Så faen heller! De som har stått för denna vansinnigt kravlösa invandringsoplitik skall banne också lösa problemen! Det måste kosta både positioner och förmögenheter.

 3. På sätt och vis känner jag tacksamhet mot omvärlden om de sätter strålkastarna på Sverige. Ska den här cirkusen få ett slut så är det kanske det som krävs. Medborgarna i Sverige har ju inte visat sig vara vuxna uppgiften. De tror fortfarande att Sverige är normen och alla andra länder undantagen. Feministiskt dravel och en massa skitsnack om humanitär stormakt imponerar knappast på omgivningen. Tvärtom har de snarast anledning att bli sura på Sveriges höga svansföring. Numera skrattar de väl i mjugg, när världens mest moderna land knakar i fogarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *