MULLRET

Fagersta. London. Paris.

Oavsett från vilket håll du närmar dig Fagersta så blir du varse att Fagersta är kommunen där du får livstid. Det är kommunens slogan, och det kanske inte är alla som har hamnat i Fagersta som vill ha livstid på den platsen. Kanske är det orsaken till mullret i bostadsområdena, till att även Fagersta fick sitt eget upplopp…

Du kör förbi och igenom Fagersta på 5-6 minuter, större än så är inte Västmanlands utpost i Bergslagen. Fagersta är en liten stad med lite mer än 10.000 innevånare i centralorten, ett samhälle som omöjligtvis kan klassas som en förort till någon storstad och allt annat än miljonprogramsområde. Fagersta är den gamla bruksorten långt från händelsernas centrum. Fagersta är för den som passerar en tråkig håla, utan charm – utan skönhet.

Bilden ovanför råkar vara från Paris, men det spelar mindre roll. London. Fagersta. Paris. Mullret hörs oavsett var du råkar befinna dig.

Hade det varit upplopp i London med 44.000 bråkstakar och 22.000 poliser inblandade så hade det fått stora rubriker i världspressen. Hade det varit kravaller i Paris med 40.000 huliganer och 20.000 poliser i farten så hade Dokument Utifrån kört en extrasändning medan man i morgonsoffan hade grottat ner sig i hur och varför man gör på detta viset. Häromdagen var det ett stort bråk i Fagersta, under upploppsliknande former och med tydliga kravalltendenser. Proportionerna i det stora, lilla bråket i Fagersta motsvarar siffrorna i de betydligt större metropolerna Paris och London som är 1000 gånger respektive 1100 gånger så stora städer som Fagersta.

I Fagersta var det cirka 40 vettvillingar som satte den lilla hålan på nyhetskartan för någon timme, och det var cirka 20 poliser från närområdet som fick försöka återinföra lag och ordning i en liten del av Fagersta när olika grupperingar i obygdens utanförskap pucklade på varandra med käppar, påkar och andra tillhyggen. Det var en grupp nykomlingar mot en annan grupp nykomlingar, och det var ännu ett bevis på att det faktiskt kan uppstå svårhanterliga problem när man i små orter på landsbygden lastar av folk från konfliktområden och med en uppenbart begränsad impulskontroll efter det som rikspolischefen sannolikt grubblar kring rörande omständigheter och trauman.

Fagersta är bara ett i raden på bevis om de problem som vi har att hantera nu och imorgon, där konflikter från andra delar av världen följer med de som sökt sig hit och lever vidare men i en ny miljö. Klanstrider. Grupperingar mot grupperingar. Folkslag mot folkslag som aldrig har kunnat med varandra trycks in i några hyreshus i utkanten av en liten avlägsen svensk stad, en stad där den polisiära närvaron är ett skämt och då mest skrattretande utanför kontorstid. Det bubblar, och inte ens en döv kan missa mullret under ytan – det som förr eller senare får sitt utlopp i ett upplopp, en brisad som det i Fagersta.

Det är det samhälle som våra folkvalda lämpar över på det folk som har valt dem. Öppna era hjärtan, och ta konsekvenserna av vår ambition att vara så goda att det bara måste bli fel. Mullret under ytan, både bland nykomlingar och urbefolkning ökar för varje dag överallt någonstans i Sverige…

Godnatt.

2 svar på “MULLRET”

  1. Hej.

    Danskarna måste skratta sig hesa, med tanke på vad Kjaersgaard sade för en femton-tjugo år sedan om att invandrare skulle ta sina stamkrig med sig.

    Så när kommer polis och militär att inse att det är deras plikt och skyldighet att skydda och värna landet, och att landet Sverige är det svenska folket?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *