MOT AVGRUNDEN?

Edit och tillägg klockan 13:05: Enligt ett majoritetsbeslut från de högsta av de högsta moderaterna i Stockholms län går man ut med en uppmaning till Anna Kinberg Batra att lämna sin post. Anna Kinberg Batra är utan detta stöd lika vingklippt som Håkan Juholt var och blev när olika partidistrikt tog avstånd från sin partiordförande.

Nästan alla kurvor pekar nedåt. En liten uppgång, inom felmarginalen, tas som intäkt för att det finns ett ljus i tunneln eller ett hopp i mörkret. Sedan lärlingen Anna Kinberg Batra tog över Moderaterna efter mäster Fredrik Reinfeldt har moderaterna gått från att vara ett parti som förlorade väljare till ett parti som förlorar massor med väljare. Bland fotfolk och partiföreningar växer desperationen. Det snackas och kluras på hur man skall utforma valaffischer och valmaterial för att inte klumpas ihop med moderpartiet. På väldigt många platser har man förstått att det naturliga steget till att minska katastrofens omfattning är att ta ut avståndet till partiledarinnan, till partiet…

Det mullrar i leden, och allra mest mullrar det i huvudstadsregionen. Moderaterna, gamla som nya, har alltid varit starka i Stockholm. I flera av kranskommunerna har Moderaterna varit det dominerande partiet. Det var innan Fredrik Reinfeldt drog proppen ur botten på den moderata yachten. Det var innan Anna Kinberg Batra fick ta över ett sjunkande skepp utan sjökort och utan kompass. Det blev väldigt fel. Det fanns i ärlighetens namn inte mycket att hoppas på, trots att man tävlade mot en imbecill fackpamp i en optimistjolle. Anna Kinberg Batra har hamnat ur kurs, varit otydlig värre om hur kursen skall tas ut. Moderaterna har hamnat ur kurs, och opinionsströmmen får skutan att driva åt fel håll mest hela tiden.

I grunden tror jag att väldigt många moderata kärnväljare ändå tycker att dagens moderater styr mer rätt än gårdagens alltid så nyare moderater. Problemet är att man inte tror på ledarskapet, på att den nya politiken är på riktigt. Ett väldigt stort problem är att Anna Kinberg Batra är lika tilltalande för väljarkåren som en isglass i en snöstorm. I dagens mediefokuserade politik måste en partiledare eller partiledarinna framstå som självsäker, trygg och tilltalande på bild, i debatter och diskussioner. Med allt detta misslyckas Anna Kinberg Batra.

Moderaterna i 08-land har tydligen tappat var tredje väljare på ett år enligt de senaste opinionsundersökningarna. För ett hyfsat välfungerande oppositionsparti med en hyfsat funktionell partiledare borde det vara tvärtom. Dagens regering med dagens statsminister borde göra det lättare än lättast att växa som det ledande oppositionspartiet. Med Moderaterna under Anna Kinberg Batra är det precis tvärtom. Moderatena rasar.

Utförsbacken följs av en uppförsbacke som ingen kommer att orka jobba sig uppför med dagens ledarskap. Detta ser man i det vanligtvis starka moderatfästet Stockholm. Först ut med ett avgångskrav var Solnas kommunstyrelseordförande Granfalk. Gå nu. Gå innan det är försent. Gå hellre innan en valkatastrof än efter en valkatastrof. Den moderata galjonsstaden Solna vill bli av med sin nuvarande partiordförande så snabbt det bara går. Granfalk är inte ensam.

Från välunderrättade moderata källor högt upp i den lokala partihierarkin bekräftas det att man stöttar Granfalk, att många delar hans åsikt. Man jobbar för att få ett genomslag för sina önskemål, att rädda vad som räddas kan innan valdagen. Andra insatta moderate källor i ”länet” konstaterar frankt att det blir svårt att vinna val med ”henne som statsministerkandidat”. Från annat och precis lika välinformerade källor heter det att det mullrar i Stockholms län mot såväl partiledare som partiledning.

Kan Anna Kinberg Batra styra moderaterna utan stöd av Stockholm? Nej. Det kan hon inte. Stockholm är ett såpass starkt moderatfäste att det skulle bli omöjligt att leda partiet med såpass starkt motstånd från de som är långt ifrån mindre intelligenta lantisar man kan komma i moderat historiebeskrivning. Väljer Moderaterna att bortse från det akuta missnöje som nu tränger igenom fasaden så är man dömda att vakna upp dagen efter valdagen som ett vingklippt parti, ett parti utan makt eller ledarskap. Moderaterna kommer att vara ett icke-parti den 10 september 2018, om man väljer att styra vidare mot den avgrund som alla ändå måste se närma sig…

12 svar på “MOT AVGRUNDEN?”

 1. M har hamnat i en rävsax efter Reinfeldts massinvandringspolitik. Bro Frank, Växjö skulle bli en bra partiledare för M. En realistisk politiker….

 2. Problemen är väl liknande i Socialdemokratien,en fallang vill ha mera invandring en annan mindre?eller liberala mot konservativa.

 3. Jag tror man måste slänga av sig samarbetet med centerpartiet.
  Det kommer inte fungera med migrationspolitiken inom Alliansen. Detta ser väljarna.

 4. AKB är bara ett (litet) delproblem. Jag anser att M’s största problem är politiken. Och då i betydelsen ”vilken politik”, överhuvudtaget. Fattar inte varför M inte hårdsatsar på moderat politik = liten stat. Det är faktiskt den enda vägens politik i dagens samhälle och skulle , om några generationer, leda till ett bättre samhälle för alla.
  SD vill typ utvisa 100,000-tals invandrare. Plattskallarna till journalister klarar bara av att känna att detta är fel värdegrund och vidrig människosyn, men det intressanta – och som SD inte kan svara på – är HUR skulle det genomföras? I dagsläget klarar Sverige inte ens av att utvisa 1 person.
  Sossarnas vallöfte och politik är sämre välfärd (skola, sjukvård – äldreomsorgen har vi redan lagt ner) för mer pengar. Fördelen med det vallöftet är att man kan se att det är realistiskt.
  I jämförelse borde sänkta skatter, en liten stat, bort med föräldrapenning OCH alla jävla avdrag (ROT, RUT, ränte, bilavdrag etc), avgifter på uni, etc, vara en lockande politik för alla som inte tycker att sossarnas vallöfte är toppen. (I sossarnas Sverige får alla leka med klotsar, men i moderaternas får några lära sig differentialekvationer. )

  1. Hej, Lotta, för det första vill inte SD ”utvisa hundratusentals invandrare” ;
   Att bara släppa in 3 personer istället för 100 personer på en restaurang är inte detsamma som att kasta ut de 50 gästerna som redan befinner sig inne på restaurangen.

   För det andra så är det bara viljan som saknas;
   Om Sverige tror sig kunna rädda hela planetens klimat så bör det nog även vara fullt möjligt för supermakten Sverige att avvisa personer som befinner sig illegalt i landet.
   Kan Norge så borde det väl kanske inte vara helt omöjligt för Sverige….

 5. Hej.

  (m) kan ju testa med att agera istället för att reagera, och att stå för en egen politik, och att inte vara socialdemokraterna i lättviktsformat.

  Bara en tanke.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. – Skånemoderaterna kommer förhoppningsvis att visa samma kloka uppfattning som 08orna. Trots att partiets vice ordförande är Helsingborgare…

 7. Hösten 2014 när den psykotiska sverigehataren utsåg Batra till ny partiledare skrev jag om Moderaternas flathet att låta Batra ta över. Hur det skulle bli kunde en blind höna räkna ut.
  Nu sitter dom med skägget i brevlådan vilket borde vara lagom åt dom.

 8. Jag måste ändå räkna mig till gammel-M, och har förfärats under 10-tal år åt nyModigheterna. Blir jag då imponerad av dagens försvars tillkännagivande 2% av BNP… njae, kommer jag att kasta mig efter M’s valsedel för detta? Nej, absolut inte. M har på riksplan mycket att bevisa innan, som sagts ovan behövs agerande isf reagerande, likaså den nämnda C bördan är en faktor.
  Man bör söka allians/samarbete för att nå en större allians, SD. Inse att många väljare är tidigare M & S väljare som idag inte vill ge förtroende till nuvarande ledningar i S&M, och därför visar missnöje med detta, sannolikt skulle ett stort antal återvända men, med inslagen linje från båda, kalla tidigare väljare både rasse & nasse vinner ingen tillbaka. Att detta fortgår utan byte av taktik/inställning får en att fundera på smartheten i både S&M. Tack!

 9. Beträffande Moderaterna fall hävdar vissa att att det handlar om den politiska linjen andra hävdar partiledarens bristande förmåga (främst utstrålning). Jag skall ge er min kommentar som tidigare kärnväljare.
  Jag litar inte på Moderaterna.
  Det spelar ingen roll för Moderaterna vilken partiledare de än har. Det spelar ingen roll vilken politik Moderaterna driver.
  Det har Reinfeldt omsorgsfullt bäddat för. Lägg därtill att partiet nu är genomsyrat av ett antal halvfigurer som ånyo står med kappan i hand och försöker klura ut åt vilket håll det blåser.

  Tror man, att man kan kampanja sig tillbaka till sin forna storhet, bevisas också vilka sanslöst korkade individer det är som styr. Det förefaller som om de tror att valet handlar om vem som är bäst på att sälja blöjor, on-line betting eller mobilabonnemang. Fel.

  För mitt vidkommande (tror även för många andra fd kärnväljare) så är det finito med Moderater oavsett. Man skall ju som bekant inte vara långsint. Men en oförrätt glömmer jag aldrig.

  På ett sätt känns det ganska skönt att vara delaktig i att göra ett antal av dessa individer arbetslösa.

 10. Moderaterna måste bli konservativa igen, de måste helt enkelt bli moderaterna. Folk känner inte igen sitt parti längre. Den socialliberala sörjan måste rensas ut. Om det inte sker så spelar det ingen roll vem som leder partiet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *