MOSKÉ OCH KYRKA

Eskilstuna. För 48 år sedan försökte jag mig nog på att lära mig gå i Södermanlands största stad. Nu, 48 år senare brinner Eskilstuna. Inte överallt, inte hela tiden. Men det brinner bilar, och det brinner heliga rum. Häromåret en moské. Häromdagen en bil inkörd i en kyrka.

Juldagen 2014. En moské i Eskilstuna börjar brinna. Orsaken är oklar. Något oidentifierat vittne påstås av en annan oidentifierad person ha sett någon oidentifierad person kasta in en brandbomb i moskén. Krigsrubriker i pressen. Statsråd efter statsråd fördömer det påstådda attentatet, angreppet på ett heligt rum. Kulturministern kallar branden ett angrepp på Sveriges grundlag innan brandkåren ens har hunnit eftersläcka. Inrikesminister Ygemans första tanke är att det är ett hatbrott, ett vidrigt och oacceptabelt angrepp. Allas vår Fridolin landar i slutsatsen att Sverige blev kallare när moskén började brinnade, en attack mot vår demokrati.

Väldigt många politiker är väldigt snabba med att fördöma en brand som inte var en attack, inte ett angrepp. Någon eller några oidentifierade ungar till några eller någon oidentifierad gäst i moskén hade på något sätt tänt eld på en klädhög. Ungarnas lek tillsammans med solstickepojken hade bränt ner en moské och fått nästan vartenda statsråd att storma ut i medierna med fördömanden…

Den andra torsdagen i september 2016. En bil börjar brinna. En brinnande bil rullar sakta in i Klosters Kyrka vid någon kilometer från den tidigare utbrända moskén. Den brinnande bilen kör in i kyrkan precis där det finns brännbar växtlighet längs tegelfasaden. Polisen försöker sig på att förklara den brinnande bilen som rullade in i Klosters Kyrka med tekniska fel och allt utom ett försök att sätta fyr på den kyrka där min mamma och pappa gifte sig för snart 50 år sedan.

Ingen politiker har uttalat sig. Inget statsråd har hörts av, trots att det finns en hel del tecken på att den brinnande bilen var ett attentatsförsök mot en svensk kyrka. Nu passar det inte att springa till närmaste journalist och vara upprörd. Nu är det inte rätt läge att skrika om hatbrott, ett vidrigt angrepp. Nu är det tyst. Jättetyst. Bah Kuhnke fredagsmyser sannolikt. Ygeman sitter säkert och grubblar över hur man skall rädda rikspolischefen. Fridolin är troligen sysselsatt med att samla navelludd. Hursomhelst har ingen av de mest gapiga politikerna från juldagen 2014 dykt upp för att kommentera försöket att bränna ner Klosters Kyrka.

Var det då ett mordbrandsförsök? Enligt mina källor så finns det en hel del som pekar på det. En nedtryckt gaspedal och en tjuvkopplad brinnande bil borde kännas lika sannolikt för politiker och press som ryktena om en brandbombskastande rasist på andra sidan Eskilstunaån. Men ingen vill nappa. Ingen vill kasta sig ut i media. Ingen är upprörd utan att vara helt säker på vad man har att vara upprörd över. Mina källor säger att det var så att bilen riggades för att brinnande rulla in i Klosters Kyrka.

Brandstationen i Eskilstuna ligger några hundra meter åt nordost från Klosters Kyrka. Räddningstjänsten var alltså på plats väldigt snabbt. Men när de kom stod bilen där, inrullad i en av få delar av fasaden där det finns något brännbart att dra nytta av. Det kunde med andra ord ha slutat lika förödande som när moskén brann ner på juldagen med andra förutsättningar. Men då hördes de upprörda. Då lät det från press och politiker.

Då blev en brand i ett heligt rum en riksnyhet, nu blev det en notis. Då handlade det om en moské. Nu handlade det om en kyrka. När skall vi landa rätt i landet ”Mellanmjölk” och få till en rättvisa i nyhetsrapportering och politiska reaktioner…?

5 svar på “MOSKÉ OCH KYRKA”

  1. Tack, förstår inte varför en del svenskar och däribland politiker alltid vill förminska medborgarna och landet. Har fortfarande svårt med tystnaden kring IKea. Tack för krönikan.

 1. Att bränna en vacker kyrka är väl inget som godhetsapostlarna överhuvudtaget bryr sig om.
  Om en källarmoske får en klottertag på dörren går vänstern bananas med löpsedlar och twitterstormar som följd.

  Det är nåt allvarligt fel i huvudet på så många människor i vårt land. Vanligt sunt bondförnuft har blivit en bristvara.

  Uppgivenheten tränger sig på och gör sig alltmer påmind. Svenska folket kanske förtjänar ett totalt förfall av ett tryggt välfärdssamhälle. Jag gillar det inte men vad mer kan jag göra än att rösta på SD som signalpolitik.

  Pratade med en barndomskompis som är gift men en PK lärarinna. Denna kvinna gillar inte tiggare och åker 2 mil om dagen för att lämna sitt barn på en landsbygdsskola pga att den närmaste skolan har ca 90% invandrare. Kompisen beklagar sig över bilbränder och sexuella övergrepp av nyanlända.

  Sedan säger han att de båda röstar (L) för att Marit Paulson är en häftig tant?!?

  Godnatt Sverige…………………………………………………

  Jag ger snart upp på allvar.

  Tack för ordet

  1. ”Jag gillar det inte men vad mer kan jag göra än att rösta på SD som signalpolitik”

   Precis så, varför inser inte fler. Att inte rösta SD är att stödja den utveckling vi ser, att vara medskyldig!

 2. En upprörd man sade i riksradion, direktsändning, för ett antal år sedan ”en riktig bluffkärring”. Troligen någon som förlorat pengar i samband med Paulsens konkurser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *