MAN FÅR VAD MAN FÖRTJÄNAR…

Rubriken i hyfsat stora och rätt feta bokstäver är en pungspark på landets drygt 19 000 poliser. Aftonbladets ledarredaktion har fått mål i mun, efter den tragiska händelsen då Eric sköts av polis tidigt på morgonen och i huvudstadens Vasastad. Aftonbladets proffstyckare tycker att ”Vi förtjänar bättre poliser”. Själv tycker jag att vi förtjänar bättre ledarskribenter, bättre politiker och en bättre arbetsmiljö för landets poliser.

”Vi förtjänar bättre poliser”? Man får vad man förtjänar heter det, och skapar man ett våldsamt samhälle så får man poliser med en lägre våldströskel. Skapar man ett samhälle där det finns ett överflöd av illegala vapen i omlopp så får man poliser som reagerar som om det vapen man ser är ett riktigt vapen. Om politikerna är huvudmisstänkta och skyldiga, så är ledarskribenterna på Aftonbladet delaktiga och medskyldiga. Vi förtjänar bättre ledarskribenter.

Daniel Swedin har författat sitt epos på ledarplats. Där är det inte samhällsutvecklingen som är en bidragande orsak till att poliserna i Vasastan den där morgonen gjorde ett fasansfullt misstag. Eric dog, och vi förtjänar efter det bättre poliser tycker Swedin.

Vi har precis så bra poliser som vi förtjänar. Är det några som förtjänar bättre är det våra poliser. De förtjänar en högre lön. De förtjänar fler kollegor. De förtjänar att slippa se det bus de nyss lämnade i arresten ute igen efter någon timme. De förtjänar kort sagt rätt förutsättningar för att kunna göra ett bättre jobb.

Men… Kraven har sänkts när det gäller behörigheten till Polishögskolorna. Man behöver inte vara lika bra på det svenska språket. Man behöver inte vara ett fullt så perfekt fysiskt exemplar som tidigare. Med politikernas – och ledarskribenternas – goda minne har det varit viktigare med mångfald och kvotering i polisen än att de som skall göra jobbet har de bästa förutsättningarna sitt jobb. Men heder år alla de som faktiskt ger sig ut för att ge oss någon trygghetskänsla, alla våra enligt Aftonbladet inte tillräckligt bra poliser.

Hur vore det om de som styr och de som skriver för att påverka de som styr någon gång tittade sig i spegeln? Såg orsakerna och verkan i det som händer? Tog det ansvar som vi borde kunna förvänta oss av de som styr?  Och vore det inte dags att ställa högre krav på landets ledarskribenter? Vi förtjänar ju så mycket bättre än den reaktiva krishantering de får ägna sig åt när de kriser de har varit med om att skapa blir verklighet…

20 svar på “MAN FÅR VAD MAN FÖRTJÄNAR…”

 1. En enkel lösning vore att koncentrera polisens och rättsystemets resurser på riktig brottslighet istället för trams. Höj promillehalten till 0.5 som den är i stora delar av Europa, riv upp sjöfyllerilagen eller höj gränsen kraftigt, sluta jaga folk för enskilt bruk av droger, lägg ner farsen med danstillstånd, sluta lägga resurser på att stänga ner svartklubbar, osv. Då skulle polisens och rättssystemets befintliga resurser plötsligt räcka väldigt mycket längre när det kommer till den typ av brott som faktiskt drabbar andra medborgares liv negativt.

  1. Promillehalten kan gott få vara kvar, eller skärpas. För det är ju så att Trafikpolisen har inte mycket med övriga rotlar.
   Svartklubbsjakten likaså, för där föds ofta ny kriminalitet, med drogförsäljning och liknande.

   Däremot så skall nonsensanmälningar som ”kränkt”, ”näthat” och liknande som tar oproportionellt stor insats relativt straffvärdet .

  2. Om folk lät bli knark och alkohol innan de satte sig i ett fordon skulle polisen inte behöva ängna sig åt sådant tidskrävande arbete som tyvärr bara lyckas hitta ett fåtal brottslingar och istället jobba med andra brott. Majoriteten av alla svenskar förstår lagarna om berusning , har inga problem med det och tycker att onyktra förare inte har i trafiken att göra.

 2. En polis i Södertälje sa för några år sedan:- Den som går omkring med en replika vapen och viftar med det riskerar att bli skjuten.
  Det är det samhälle vi fått.

  Lägg skulden där den ska läggas.

 3. Daniel Swedin är en av dem som inte detta land förtjänat.

  Denna tragik är vad den är. Inget system och inget regelverk kan hantera verkligheten, varken Eric eller de poliser som nu har ett livslångt trauma att hantera.

  Fy fan , att en liten Swedin ens ger sig ut och trampa i markerna.

 4. Vi människor fattar aldrig fel beslut…
  Om vi fattar ett beslut som får resultat vi inte vill ha – typ att flyga en flygmaskin in i ett berg eller skjuta ihjäl en oskyldig och ofarlig människa, så beror det på en eller flera av tre saker.
  1. Brist på kunskap
  2. Brist på vetskap om situationen
  3. Brist i uppfattningen av situationen

  I det här fallet verkar det vara både 2 och 3, vilket är ganska lätt att åtgärda…
  …om man vill. Men det finns nog inte så många enkla politiska poäng att hämta där så vi ska nog inte vänta oss att någon försöker hindra en upprepning av denna tragedi.

 5. Visst är det tragiskt att ett barn blir skjuten och dödad. Men i grunden är det ju de flata politikerna som styrt landet som har blod på sina händer. ”Utvecklingen” i landet har definitivt inte gått i rätt riktning och politikerna är de skyldiga, inte poliserna.

  Alla politiska partier ropar på fler poliser. Varför då? Jo för att brottsligheten har eskalerat och fortsätter att eskalera. Med fler poliser så tror man sig lösa problemen. Det är ungefär som om trafikolyckorna skulle eskalera år från år så ropar alla politiker på att vi måste köpa in fler ambulanser, för de som finns räcker inte till. Om trafikolyckorna ökar i oroande omfattning så tittar man på vad det beror på och rättar till orsaken till olyckorna. Fler ambulanser gör inte olyckorna färre. Fler ambulanser eller fler poliser är inte lösningen eftersom grundproblemet inte rättats till. Grundproblemet rättas förstås inte heller till genom att ständigt prata om problemet. Eftersom vi redan vet vad som är grundproblemet till den ökande brottsligheten så krävs aktiv handling. De som inte kan bete sig som anständiga människor ska straffas och är de av utländsk härkomst utvisas ur landet. Det är endast så som vi kan förbättra tryggheten i landet.

 6. I jaktbrotts utredningar och i trafikbevaknings uppdrag vimlar det av poliser. I sådana uppdrag där inget farligt kan hända, där samlas en drös av poliser, sist på en trafikkontroll stod sex poliser, i en jaktbrotts utredning syntes tio poliser och en helikopter. Koncentrera poliserna dit där det verkligen gör skillnad åt människor, där otrygghet råder och ofredande av människor pågår. Istället för att jaga nån varg som nån har sett, blivit ofredad eller Sven som inte har bilbältet på sig. Att det fysiska och psykiska kravet sänkts, påverkar så klart vilka som blir poliser.

 7. Skapa en sådan arbetsmiljö och en sådan organisation inom polisen att välutbildat och erfaret folk inte slutar. Ge polisen ute i fält samma lön som en riksdagsman/kvinna(vägrar skriva hen=höns) och gå tillbaka till de gamla kraven för intagning på utbildningen.
  Sedan utanför detta tycker jag att man skall ha haft svensk medborgarskap i säg 7 år innan man kan få en tjänst i det offentliga.

 8. Hej.

  Jag vill se Swedin göra vaktprovet.

  Jag vill se Swedin agera mot en till synes beväpnad person som inte agerar eller reagerar normalt.

  Jag vill, kort sagt, att Swedin om han skall prata om sådant här också vet något om vad han pratar om.

  Jag trodde också en gång i tiden att man kunde skjuta bovens vapen hur handen på honom. Min far tog med mig till en skjutbana och lät mig skjuta till måls på olika mål på olika avstånd – i liggande skytteställning med gevär. Att träffa ett mål som en människans fot eller hand på bara tio meter var svårt.

  Att med en pistol eller revolver träffa ett sådant mål på bara fem meter, då målet dessutom är i rörelse, går – men sannolikheten för att du missar… eller att kulan studsar i marken eller mot en stolpe eller något annat… och träffar helt fel? Det, Swedin, är du för dum i huvudet för att begripa.

  Ge svensk polis tillgång till ett brett register av ickedödliga vapen, inklusive elchockvapen och gummikulor, och dödsfallen lär gå ner.

  Tangentiellt vill jag väcka frågan om varför vi i Sverige inte har en ”highway patrol”?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 9. Daniel Swedin skulle på endast en tusendels sekund se skillnad på en vapenrelik och ett riktigt vapen.
  Nu var det natt vid den aktuella händelsen så därför skulle det ta Daniel Swedin en hundradels sekund att se skillnaden.
  Daniel Swedin skulle även reagera hur lugnt som helst i situationen. Daniel Swedin skulle aldrig någonsin ha avfyrat sitt tjänstevapen. Daniel Swedin skulle bara ha sagt de magiska orden som gör att den beväpnade misstänkta brottslingen lägger ner sitt vapen.
  Daniel Swedin har alla dessa fantastiska egenskaper.
  Det är oerhört synd att den fantastiska Daniel Swedin valde att bli journalist istället för polis…

  Slut på ironin ;
  Det var en oerhört tragisk händelse och jag lider med både Eric, Erics familj och den polisen som för alltid får leva med det här 🙁
  Men…Daniel Swedin har på ett sätt rätt ;
  Man får vad man förtjänar. Och Swedin & co har ägnat de senaste decennierna åt att skapa ett mer våldsamt och mer beväpnat samhälle , och framför allt ett samhälle där polisen är mer under attack.
  Och då sker det tyvärr sådana här misstag. Det skulle aldrig i helvete ha skett på Island. Men på Island lockas aldrig polisen i bakhåll för att bli utsatt för stenkastning och raketbeskjutning.

  Och,
  om Swedin och övriga journalister nu ska klaga på någon så kan dom lika gärna klaga på de personer som ringde polisen.
  Varför såg inte DOM att personen hade Downs syndrom och endast bar ett leksaksvapen ?

  Avslutningsvis ;
  I en parallell verklighet så skjuter inte polisen mot den beväpnade, så den beväpnade går in i porten och tar sig in i en lägenhet där hans f.d. flickvän och hennes två barn befinner sig.
  Den beväpnade skjuter sedan ihjäl både flickvännen, barnen och sig själv.
  Dagen efter skriver Daniel Swedin en krönika där han kritiserar polisen för att dom inte ingrep utan lät detta hemska trippelmord på kvinnan och barnen ske medan polisen bara står och tittar på.

  Rip Eric 🙁

  1. Vapen replika – inte ”vapenrelik” .
   Om det heter ”autocorrect” så borde det ju åtminstone bli korrekt… :/

 10. Hur kommer det sig att det finns hundra poliser minst när det är derby i fotboll ngn stans i Sverige.
  Sen passkontroller kan det inte räcka med militär där och några polisbefäl.
  Och likadant i derby fotbollen. Polisen måste fokusera på brott inte på och skilja huliganer och stå och kontrollera pass.

 11. Statens lönepolitik visavi polisen är ett gigantiskt fiasko; de mest erfarna poliserna med högst produktivitet och erfarenhet slutar p.g.a obefintlig löneutveckling. Massavhoppen av de bästa poliserna ersätts av nyutbildade och för att överhuvudtaget besätta platserna på polishögskolorna sänks kraven.

  Den svenska välfärdsmodellen förmåt inte prioritera och säkra kärnuppgifterna. Efter att
  ha devalverat lärarna till välfärdsarbetare med
  förlorad status har staten nu förött ytterligare en yrkeskategori.

  Prioriteras gör däremot informatörerna såväl
  Inom polisledningen som inom kommunsverige.
  Bilden av verkligheten är viktigare än kärnverksamheten som sådan.

 12. Jag vill lägga in en parameter till i denna fråga, nämligen polisens ammunition. Hade polismyndigheten valt att använda helmantlade kulor så hade troligen Eric varit vid liv nu. Det är helt horribelt att Sverige har valt att använda kulor som är förbjudna att använda i krig för att de ger för stora skador eftersom de ger en större sårkanal då de ”blommar” upp i kroppen. Anledningen enligt polismyndigheten är att helmantlade kulor har större risk att passera rakt igenom den person man skjuter på och kan då träffa någon bakom. Jag tycker det är ett dåligt argument eftersom det alltid måste vara skyttens ansvar att vara medveten om att det ska vara ett säkert skott.

 13. Har de varit i USA?

  Om man riktar vapen mot polis har de oavsett rätt att skjuta. Oavkortat, punkt! Hade själv skjutit verkanseld direkt, minst två skott centrerat.

 14. Jag har ingen aning om vad som ingår i polisers utbildning, men här är några reflektioner som jag gjort apropå händelsen. Min egen erfarenhet av personer med Downs syndrom är näst intill obefintlig. Ibland ser jag grupper av barn med sina lärare, och ibland ett enstaka barn med en förälder. Men det är allt. Och på den lilla ort jag växte upp stötte man aldrig på någon.
  Men sedan har jag ju läst om den där teatern i Hudiksvall och sett ICA-Jerry på TV. Och jag förstår ju att tanken med ICA-Jerrys medverkan är bl. a. att folk i allmänhet ska ha lättare att acceptera personer med funktionsstörning. Men hur representativ är ICA-Jerry egentligen? Är det kanske en ”risk” att när man har sett honom så förväntar man sig att andra utvecklingsstörda också ska klara det han klarar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *